Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna Whirlpool W10815931 - niepożądane napięcie miedzyfazowe

zumik998 28 Jun 2017 07:37 4263 15
    zumik998
    Level 14  
    Witam,
    Pare dni temu podczas czyszczenia skrzynki z bezpiecznikami musiałem naruszyć przewód neutralny, posiadam instalacje TN -C konsekwencją tego było wystąpienie przepięcia na fazie ktora zasila kuchnie oraz piwnicę, skutkiem tego byl strzał w płycie indukcyjnej oraz w sterownikach pieca centralnego ogrzewania oraz sterownika bramy z siłownikami . Po rozebraniu urządzeń i wstępnych oględzinach dostrzegłem porozrywane warystory oraz niekiedy spuchnięte kondensatory jak w przypadku płyty indukcyjnej, w sterowniku bramy sa dwie diody [ szotkiego] które na nóżce 1 i 3 maja zwarcie o czym dowiedziałem sie wykonując pomiary miernikiem w trybie diody. Tak ma byc? Zakupiłem juz dwie takie diody jak na zdjęciach oraz warystory, wymieniać te komponenty i próbować uruchomić urządzenia? Jest szansa na ich odratowanie?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    zumik998 wrote:
    Pare dni temu podczas czyszczenia skrzynki z bezpiecznikami musiałem naruszyć przewód neutralny, posiadam instalacje TN -C

SKoro był luźny to i tak by się to stało.
    aaanteka
    Level 41  
    zumik998 wrote:
    Pare dni temu podczas czyszczenia skrzynki z bezpiecznikami musiałem naruszyć przewód neutralny, posiadam instalacje TN -C konsekwencją tego było wystąpienie przepięcia na fazie ktora zasila kuchnie oraz piwnicę, skutkiem tego byl strzał w płycie indukcyjnej oraz w sterownikach pieca centralnego ogrzewania oraz sterownika bramy z siłownikami .

Kto dokonuje jakiejkolwiek konserwacji instalacji bez odłączenia urządzeń odbiorczych?
    Trudno powiedzieć ,czy uszkodzenie wynikające z przepięcia uszkodziło tylko te wskazane elementy . W sumie same warystory mają chronić resztę układu przed przepięciem ,ale gdy jest ono tak wielkie ,że je niszczy ich funkcja może być niewystarczająca.
    Należy dokonać przeglądu reszty elementów w urządzeniu , szczególnie w sterowniku bramy gdzie uszkodzone zostały diody - jaką pełnią role w układzie ,gdzie są umiejscowione( czy jest to prostownik zasilacza) ?
    Z pewnością uszkodzony będzie układ TNY w pokazanym zasilaczu , to element nie "lubiący " przeciążeń.
    aaanteka
    Level 41  
    Kolego skoro pytasz o tak podstawową sprawą ,to raczej świadczy ,że nie powinieneś sam ingerować w układu ,które są zasilane z sieci energetycznej. Korzystniej jest skorzystać z usługi specjalisty .
    Układ TNY 279 nie da się inaczej sprawdzić w warunkach amatorskich jak wymiana na dobry po zaobserwowaniu braku reakcji zasilacza. Przy czym układ nie funkcjonuje samodzielnie a z kilkoma innymi elementami ,które również mogły ulec uszkodzeniu ( elementy bierne) .
    Dobrze by było jakbyś pogrupował fotografie ,opisał ,bo tak mamy trzy urządzenia w jednym .
    zumik998
    Level 14  
    Kolego, sa różne układy :) Ja z takim nie miałem przyjemności nigdy pracować, dlatego poprosiłem o pomoc :) Mam duże parcie na wiedze i chęć naprawy tych urządzeń z tego powodu twoja pomoc oraz pomoc innych będzie mi niezbędna, nie warto tak kogoś dyskwalifikować od razu :) Po wylutowaniu tych MBR układów i zmierzeniu ich nie maja zwarcia, jednak porty w płytce zasilacza sterownika sa zwarte w dwóch miejscach, oznaczyłem je czarnym pisakiem. Pozostałe układy lacznie z mostkiem prostowniczym sprawdziłem i nie maja zwarc. Mogę montować nowy warystor 275V i próbować uruchamiać układ?
    aaanteka
    Level 41  
    Może uporządkujmy dyskusję :
    - rozmawiajmy konkretnie o jednym urządzeniu , bo mamy do czynienia 3 urządzenia i w co najmniej jednym uszkodzenie jest odmienne.Pamiętaj ,że to ty masz urządzenia realnie na warsztacie a nie my ,dlatego warto konkretnie pisać o konkretnym urządzeniu oraz odpowiednio opisywać fotografie .
    Przy wstępnej próbie uruchomienia warto szeregowo z urządzeniem włączyć żarówkę 60-100 W , typu żarowego oczywiście . Zaoszczędzi ci to oczywiście dalszych uszkodzeń . W przypadku uruchomienia płyty indukcyjnej oczywiście porzestań na załączeniu tylko do sieci i sprawdź ogólne funkcjonowanie panelu sterującego . Ewentualnie zastosuj połączony szeregowo jakiś element grzewczy 250-300 W.

Jaki masz spuchnięty kondensator w płycie indukcyjnej( parametry)?

Czy ten element dla ciebie jest sprawny i sprawdzony :
    TONI_2003
    Moderator
    zumik998 wrote:
    układy łącznie z mostkiem prostowniczym sprawdziłem i nie maja zwarć
    Powiedzmy, że to lekka przesada... Widziałem gdzieś tam na jakiejś fotce (wybrzuszony elektrolit), a choćby i ta dioda na zdjęciu poniżej świadczy o niedokładnym sprawdzaniu PCB :D
    zumik998
    Level 14  
    Koledzy :) To jest brudne od topnika którym niechcący ubrudziłem tą diode jak wyciągałem układy z diodami :) Już wyczyszczone bez śladu. Tak że przepraszam, za wprowadzenie was w błąd.
    Po wymianie tych diod i warystora sterownik bramy działa prawidłowo.
    W sterowniku od pieca centralnego wystarczyło tylko warystor zmienić, również spróbowałem uruchomić i działa bez zarzutu.
    Tak że Teraz tylko została płyta indukcyjna :) Wyciągnąłem ją z obudowy i z tyłu dostrzegłem również nadpalone ścieżki jak widać na zdjęciach..
    Przypuszczam, że stało się tak w momencie gdy rezystancja warystora gwałtownie spadła z powodu pojawienia się wysokiego ( w tym układzie) Napięcia co poskutkowało przepływem tak dużego prądu. Załączam również zdjęcie układu który kupiłem w sklepie elektronicznym, układu o którym mówiliście mi że jest wrażliwy na przepięcia. Moglibyście powiedzieć mi czy jest on dobry ten co kupiłem i czy można go montować zamiast obecnego? Sprawdziłem na płycie miernikiem wszystkie tranzystory i te stojące ( przewlekane) Oraz te SMD, miernik nie wykazał nigdzie zwarcia, nawet na tych najbliżej położonych. Myślę tylko jeszcze czy wymieniać LM 7805, jest sens je wymieniać?
    TONI_2003
    Moderator
    zumik998 wrote:
    z tyłu dostrzegłem również nadpalone ścieżki jak widać na zdjęciach
    Wyczyść te przebarwienia po zdarzeniu (koniecznie) uzupełnij braki ścieżek zachowując te same proporcje. Zdjęcie pierwsze na drugim o ile rezystor zaznaczony na nim nie jest uszkodzony można przyjąć, że i układ scalony jest dobry o ile te diody na pewno są dobre. Kondensator elektrolityczny ma wybrzuszenie o ile to nie łudzenie na zdjęciu, a o ile tak faktycznie jest wymierz również ten mały kondensator SMD i powinno być dobrze. Powodzenia :D
    Płyta indukcyjna Whirlpool W10815931 - niepożądane napięcie miedzyfazowe Płyta indukcyjna Whirlpool W10815931 - niepożądane napięcie miedzyfazowe
    aaanteka
    Level 41  
    Z mojego doświadczenia z zasilaczami na układzie TNY mogę powiedzieć ,że układ na pewno jest do wymiany ( i nie tylko) kiedy mamy do czynienia :

- uszkodzonym warystorem
    - lub mostkiem ,
    - lub kondensatorem ,
    - lub transilem / transilami na uzwojeniu pierwotnym na zasilaniu.

Problem polega na tym ,ze przy okazji uszkodzeniu ulegają również elementy współpracujące , które muszą być sprawdzone i wymienione na sprawne.
    Pamiętajmy ,że zasilacz ten pracował w momencie przepięcia . Nawet zakładając ,że układ przetrwał , to warto go z tego względu wymienić ( z pewnością nastąpiło przeciążenie ).

Konwencjonalne zasilacze z transformatorem i stabilizatorem liniowym mają zawsze większe szanse przetrwania , czy też odniesienia mniejszych uszkodzeń jak było w przypadku dwóch innych urządzeń .

Pytanie nadal aktualne :
    - który kondensator masz uszkodzony ( wybrzuszony) ?
    Czy R285 jest sprawny ?
    willyvmm
    Level 30  

Te przepalone ścieżki pełnią rolę bardzo budżetowego bezpiecznika.
    U mnie było jeszcze gniazdo bezpiecznik równolegle do tych przewężeń. Nieobsadzone, na duży rurkowy szklany chyba 20A.

Także ostrożnie z obudową. Może wlutuj lepiej tam jakoś bezpiecznik.
    zumik998
    Level 14  
    Po wymianie TNY, kondensatora SMD i tego napuchniętego elektrolita oraz warystora płyta ruszyła. Tylko ten TNY mam stojący nie SMD co widać na zdjęciu Dziękuję wam bardzo za dotychczasową pomoc :) Mam jeszcze pytanie, posiadam do kuchni doprowadzone 2 fazy , jedna zasila lodówkę oraz zmywarkę druga mikrofale płytę oraz piekarnik. Płyta była podpięta dotychczas do jednej fazy i neutralnego. Czy mogę teraz podpiąć ja pod dwie fazy ?
    aaanteka
    Level 41  
    Czyli brązowy i czarny przewód były skręcone i podpięte pod ten sam przewód fazowy zasilający mikrofalę i piekarnik? Kwestia jest w tym jak często wszystkie urządzenia pracują i czy pracują razem oraz jakie są ich moce odbiorcze? Podobnie ma się z mocą płyty, czy jest ona podzielona symetrycznie, czy nie?

Kwestia druga to jakie masz zabezpieczenia na poszczególnych fazach czy obwodach zasilania. Generalnie takie dzielenie na dwie fazy obecnie przy porządnej, prawidłowo wykonanej instalacji jest bezsensowne. Chyba, że instalacja wykonana na styk przewodem 1,5 mm2 z promocji marketowej :D.
    zumik998
    Level 14  
    Akurat mam 2,5 mm2 :) Dobra Koledzy, płyta działa, Dzięki za pomoc :)