Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka do 900zł z nieklejonym bębnem

seeby 29 Jun 2017 09:47 8178 78
    seeby
    Level 14  
    Witam, jak w tytule tematu. Rozsypała mi się pralka i szukam czegoś na szybko do 900zł.
    Wiele firm nie wchodzi w grę z tego co zauważyłem, jedynie Beko, Indesit i może jakiś Bosch w promocji, a i Haier.
    Z tego co wyczytałem, warto oprócz zużycia wody i prądu pomyśleć nad pralką z nieklejonym bębnem.
    Podobno jak jest klejony i siądą łożyska, to trzeba wymieniać cały bęben, a to bardzo wysoki koszt.
    Co polecają fachowcy z forum? Jakiś konkretny model?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    tomrom1985
    Level 30  
    Kiedyś robiłem rekonesans na rynku - popytaj w Boschu modele 2015-2016r.
    Co do bębna - rozcinałem, wymieniałem łożyska, skręcałem i sklejałem - jest szczelne od ponad roku. Tak czy inaczej czasu poświęciłem sporo na dopracowanie tego.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Na chwilę obecną tylko Samsung, LG i Amica oraz Bosch tylko w kilku modelach z tych popularnych producentów oferuje możliwość wymiany łożysk w zbiorniku.
    Niestety podobno już nawet Amica montuje do niektórych modeli zbiorniki zgrzewane.
    Jedyną pewną metodą sprawdzenia co się kupuje jest kontakt z producentem np. drogą mailową z zapytaniem co jest montowane w ich produktach.
    Jakiś czas temu na forum jeden z użytkowników zamieszczał dane na temat marki Bosch i były tam podane modele w których jeszcze jest montowany zbiornik rozbieralny.
    Zmorą obecnych pralek są krzyżaki bębna, które wchodzą w reakcję z detergentami i korodują co powoduje ich pękanie lub urywanie się.
    Do pralki ze zbiornikiem rozbieralnym krzyżak występuje jako część zamienna, ale do pralki ze zbiornikiem zgrzewanym już nie i dlatego trzeba wymieniać kompletny zespół piorący lub rozważyć zakup nowej pralki.
    Można również pokusić się o zakup pralki z wydłużoną gwarancją, ale trzeba przeczytać skrupulatnie jaki zakres napraw obejmuje taka gwarancja by spać spokojnie.
    tomrom1985
    Level 30  
    Ja w krórymś temacie podawałem modele bosch z rozbieralnym zespołem pioracym. inna opcja sprawdzenia na miejscu to wybrać się do sklepu i lekko przechylić pralkę. Telefon lub głowa od spodu i weryfikacja organoleptycznie :-)
    seeby
    Level 14  
    Wszystkie pralki Amica do 900zł, to klasa A+ kurcze. Bosch jak coś jest w tej cenie, to zużywa prawie 10tyś litrów na rok wody, te tanie Beko 7700 litrów. Z tego wynika, że trzeba to przeliczyć. Rozumiem, że zarówno w pralkach ładowanych od frontu jak i od góry dziś są stosowane klejone bębny?
    tomrom1985
    Level 30  
    Koszt wody nie jest taki duży. Jak masz hydrofor to prawie jak za darmo więc nie ma co. Wiecej zapłacisz za serwis jakiegoś badziewia, które utrudnia życie niż za wodę.
    seeby
    Level 14  
    Mieszkam na wielkiej płycie, więc hydrofor odpada :) Ale może i racja, w końcu woda nie taka droga, a jak mam płacić za bęben 564zł do Beko za 770zł już nie wspominam o kosztach naprawy, to może jednak poszukam coś od Amica albo Bosch. Rozumiem, że ten Haier, to jakieś cudo i nawet się tym nie interesować?
    tomrom1985
    Level 30  
    Zerknij gdzieś na moje posty - tam powinna być informacja. Tak czy inaczej proszę napisz do Boscha to napiszą co i jak. Ja tak robiłem właśnie rekonasans.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Z tego co wiem Haier to typowy chińczyk.
    Kolego tomrom1985 pytanie brzmi czy każdy sprzedawca pozwoli na przechylanie pralki i tego typu zabiegi.
    Ja dostałem ochrzan w sklepie z AGD bo właśnie tak chciałem sprawdzić jaki jest zbiornik.
    Pan sprzedawca rzekł: "panie zapłać pan za pralkę a potem se ją pan wywracaj" :D
  • Helpful post
    tomrom1985
    Level 30  
    Oczywiście,że może nie pozwolić ,ale wystarczy tylko poprosić go aby coś sprawdził "w komputerze" odchodzi a Ty w tym czasie cyk fotkę od spodu :-) Albo ryzykujesz,że gość coś pod nosem pomarudzi, albo potem masz żal do siebie, że jednak mogłeś sprawdzić.
    Jak to sie mówi - kto nie sprawdza ten nie wymiena łożysk haha. Sam wiem po sobie. Tylko,że ja kiedyś myslałem,że rozbieralny zespół to normalne i dlatego nie sprawdziłem , ale cóż....
    seeby
    Level 14  
    Chyba najlepszym sposobem jest wyszukanie łożysk lub bębna do konkretnego modelu. Tak właśnie odszukałem bęben do pralki Beko i na zdjęciu było widać, że jest jest klejony w dodatku widniała przy nim cena... ponad 500zł.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kurcze o zrobieniu zdjęcia nie pomyślałem. :D
    Za niedługo pewnie wszyscy producenci zaczną montować zbiorniki zgrzewane i podchody będą zbędne. :cry:
    tomrom1985
    Level 30  
    Można tez wejść na stronę jakiejś hurtowni agd - reklamować nie będę żadnej - wpisać model, service i szukać zestawu łożysk i uszczelnienia - jeśli nie znajdziesz to na 99% klejony. Ja tak miałem. Musiałem wybić stare łożyska i dopiero na podstawie ich numerów szukać.
    Niebawem to producenci będę montować osłony dolne jak w samochodach lub najlepszy przykład Karcher - myjka k7 gdzie zawsze była głowica z mosiądzu teraz montują aluminium. Plastiki tak zrobione, żeby nie daj Boże klient to zobaczył.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Oczywiście nie namawiam, ale alternatywą dla sprzętu nowego za rozsądną kwotę może być zakup używanej pralki markowej z tzw. górnej półki cenowej.
    Jest wiele firm zajmujących się sprowadzaniem i handlem sprzętu AGD z Niemiec, Holandii.
    Za te 900zł. to już można nawet o Miele pomyśleć.
    seeby
    Level 14  
    Jeszcze ponowię pytanie. Czy pralki ładowane od góry, również posiadają klejone bębny? Czy z racji innej budowy bębny są rozbieralne?
    Bo za 849zł znalazłem Whirpoola ładowanego od góry i również bęben na stronie z częściami. Bęben wygląda na rozbieralny, choć cena i tak ponad 500zł.
  • Helpful post
    tomrom1985
    Level 30  
    Ja mam minimalne doświadczenie z takimi pralkami więc nie wypowiem się. Poszukam na emailu wiadomości z mojego rekonesansu u producentów - ktoś tam pisał o ładowanej od góry. Znajde i dam znać.

Dodano po 2 [minuty]:

@sebby - Masz model to sprawdz w hurtowni zestaw łożysk i będziesz wiedział. Jeśli nie rozbieralny to zestawu nie będzie.
    seeby
    Level 14  
    To model WHIRLPOOL AWE 4519/P i na stronie z częściami odszukałem - ułożyskowanie kompletne, czy to jest to?
    No i jak oceniacie tą firmę pod względem jakości? Ja miałem na stanie pralkę Mastercooka i 9 lat bezawaryjnej pracy,
    zero problemów.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Tak w takich pralkach również są zgrzewane zbiorniki.
    W tym Whirlpoolu raczej będzie zgrzewany zespół piorący.
    W takich pralkach są wymienne ułożyskowania czyli flansze w której jest łożysko i uszczelniacz.
    Co do obecnie produkowanych pralek nie wiem czy nadal można wymieniać ułożyskowania.
    Electroluxy ładowane od góry miały flansze wkręcane i wymiana nie była kłopotliwa.
  • Helpful post
    tomrom1985
    Level 30  
    Znalazłem Bosch seria WAE,WAS.
    Info z 2016r. Tylko,że ja pytałem o duży załadunek, szybkie obroty i ładowana od frontu.

Whirlpool:
    Posiadamy kilka modeli pralek z rozbieralnym zespołem piorącym. Dodam, że są to urządzenia otwierane od góry i o standardowym załadunku ( 5-7 kg wsadu odzieży ).
    seeby
    Level 14  
    No właśnie do tego modelu jest coś takiego i nazywa się to ułożyskowanie kompletne:

Pralka do 900zł z nieklejonym bębnem

Czyli wymienne bez całego bębna?
    seeby
    Level 14  
    Czyli wymienne z tego wynika.
    Bosch WAE najtańsza 999zł, a WAS ponad 2000zł...
    tomrom1985
    Level 30  
    Tak wymienne. Ja szukałem pralki dużej, szybkiej i byłem gotowy nawet zapłacić 3k, żeby miała rozbieralny zespół piorący i spełniała moje oczekiwania, ale skoro naprawiłem whirlpoola to nie kupuje. Swoją drogą whirlpool - jak skończyła się gwarancja przeszedł wszystkie standardowe dla niego usterki - blokada drzwi, programator, łożyska i problem z hydrostatem :-) Znam już ją na wylot hehe
    Kenworth 18
    Level 43  
    By nie było tak miło to niestety często urywa się oś bębna w pralkach o górnym załadunku czego dowodem jest spora ilość tematów na forum. :cry:
    Gdy uszkodzi się krzyżak w pralce ładowanej od frontu kupisz zamiennik i go wymienisz a w takiej z górnym wsadem czeka Cię zakup bębna jeśli zbiornik nie będzie zgrzewany.
    seeby
    Level 14  
    To już sam nie wiem... zgłupiałem z tego wszystkiego.
    To może jakaś wskazówka, z jakiej firmy najtańsze części lub ich zamienniki?
    tomrom1985
    Level 30  
    Określ mniej więcej jak często będziesz prał. Jak ma się coś urwać to urwie. Tego nie przewidzisz. Do tej co wybrałeś masz tani zestaw naprawczy. Tu tylko los. Masz 50% szansy,że będzie dobrze :-P
    seeby
    Level 14  
    Myślę, że maksymalnie 4 prania tygodniowo. 2 do 4, różnie, więc załóżmy, że 3.
    tomrom1985
    Level 30  
    Myśle,że 2 lata wytrzyma a potem....
    Chyba nikt nie odpowie - kupuj będzie zaje**iście lub nie kupuj bo to padaka. To loteria. U mnie łożyska poleciały po 5 latach, ale pranie praktycznie codziennie a czasem 2 dziennie
    seeby
    Level 14  
    No mi przy takim praniu Mastercook PFE-1040 siadł po 9 latach. Właściwie to wszystkie funkcje działają, ale przestał wirować.
    Najpierw przestał wirować przy 1000 obrotów, ale działał jeszcze na 800. Teraz już nawet na 400 nie wiruje. Reszta sprawna.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zrób tak jak pisze kolega tomrom1985.
    Jeśli nie będziesz katował pralki zbyt dużym wsadem i częstym wirowaniem na maksymalnych obrotach to powinna posłużyć 4 lata a może więcej.
    Dziś już nie produkuje się pralek by były trwałe dziś liczą się koszta produkcji a nie trwałość i niezawodność.