Witam
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie schematu przetwornicy DC/DC w topologii buck. Przekształtnik będzie pobierał energię z paneli i dostarczał ją do akumulatora. Sterowanie zrealizowane za pomocą Arduino z algorytmem MPPT
Założenia
Napięcie wejściowe paneli Uos=62V
Natężenie prądu paneli 6A
Napięcie wyjściowe 10V-14,4V
Moc wyjścowa max 240W
Maksymalny prąd wyjścia na odbiornik 15A
Topologia przetwornica synchroniczna back
Zabezpieczenie przed przepływem prądu wstecznego
Elementy:
Elementy kluczujące N-Mosfet IRFB4620Pbf 25A 200V
Element załączający obciążenia P-Mosfet IRLR9343pbf
Dioda Dioda P2500B 25A 100V
Pomiar natężenia prądu Po stronie PV ACS712 20A
Pomiar natężenia prądu Po stronie Baterii ACS711EX -31A do +31A
Mosfet driver IR2104PBF
Cewka nawilgnięta licą 4mm2 na rdzeniu Sendust Tangda FeSiAl S157081A AL81 14zwojów
Proszę o sprawdzenie schematu
Wątpliwości mam dotyczące kondensatorów wejściowych liczyłem je na podstawie energii jakie muszą przechować w przypadku gdy tranzystor górny jest wyłączony Czyli ze panele przez dany czas dostarczą określoną ilość ładunków które muszą być zmagazynowane.
Oraz zastanawiam się nad poprawnością układu zabezpieczającego przed przepływem prądu wstecznego (dwa górne tranzystory)
Za uwagi oraz podpowiedzi odnoście schematu i doboru elementów z góry dziękuje.
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie schematu przetwornicy DC/DC w topologii buck. Przekształtnik będzie pobierał energię z paneli i dostarczał ją do akumulatora. Sterowanie zrealizowane za pomocą Arduino z algorytmem MPPT
Założenia
Napięcie wejściowe paneli Uos=62V
Natężenie prądu paneli 6A
Napięcie wyjściowe 10V-14,4V
Moc wyjścowa max 240W
Maksymalny prąd wyjścia na odbiornik 15A
Topologia przetwornica synchroniczna back
Zabezpieczenie przed przepływem prądu wstecznego
Elementy:
Elementy kluczujące N-Mosfet IRFB4620Pbf 25A 200V
Element załączający obciążenia P-Mosfet IRLR9343pbf
Dioda Dioda P2500B 25A 100V
Pomiar natężenia prądu Po stronie PV ACS712 20A
Pomiar natężenia prądu Po stronie Baterii ACS711EX -31A do +31A
Mosfet driver IR2104PBF
Cewka nawilgnięta licą 4mm2 na rdzeniu Sendust Tangda FeSiAl S157081A AL81 14zwojów
Proszę o sprawdzenie schematu
Wątpliwości mam dotyczące kondensatorów wejściowych liczyłem je na podstawie energii jakie muszą przechować w przypadku gdy tranzystor górny jest wyłączony Czyli ze panele przez dany czas dostarczą określoną ilość ładunków które muszą być zmagazynowane.
Oraz zastanawiam się nad poprawnością układu zabezpieczającego przed przepływem prądu wstecznego (dwa górne tranzystory)
Za uwagi oraz podpowiedzi odnoście schematu i doboru elementów z góry dziękuje.