Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Electrolux EW876F - Po starcie nie pobiera wody.

stanislaw1 29 Cze 2017 18:55 1857 14
  • #1 29 Cze 2017 18:55
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Pralka Electrolux EW876F Type P6345627 po wybraniu prania i włączeniu nie pobiera wody, tylko po chwili pokręci kilka razy silnikiem, po kilkunastu sekundach przejdzie na płukanie, po kilku sekundach zakręci silnikiem przechodząc do etapu wirowania i się wyłącza. Zaczęło się od tego, że po ustawieniu prania nie wystartowała. Kod błędu jaki wtedy odczytano to E51 (ale to mógł zostać stary). Sprawdziłem omomierzem okablowanie oraz czy nie ma przejścia do masy na zaciskach silnika wszystko wygląda ok. Po uruchomieniu, bez włączonych kabli silnika, wygenerował się kod E52 i od tamtej pory tak zostało. Po ponownym podłączeniu, pralka nie pobiera wody, tyko pokręci silnikiem, przejdzie szybko po kolejnych etapach prania i się wyłączy - kod błędu już został E52. Sprawdziłem w trybie serwisowym włącznie poszczególnych funkcji i nalewa wodę poprzez oba zawory, kręci bębnem, wiruje i odpompowuje wodę, oraz grzeje. Jak w tej pralce można wykasować kod błędu aby sprawdzić co zostanie wygenerowane ponownie. Ewentualnie proszę o pomoc co by mogło być przyczyną takiego zachowania pralki.

    0 14
  • #2 29 Cze 2017 20:07
    Kenworth 18
    Poziom 32  

    By wykasować błąd z pamięci sterownika w trybie serwisowym postępujesz następująco :
    wchodzisz w tryb serwisowy i przestawiasz pokrętło wyboru programów na pozycję w której wyświetla błąd i w tym samym czasie wciskasz 2 przyciski którymi wchodziłeś w tryb serwisowy i przytrzymujesz je wciśnięte przez około 5 sekund. Następnie zwalniasz przyciski a pokrętłem wracasz do pozycji 0. Błąd powinien zostać usunięty.
    Po tej operacji wprowadź pralkę ponownie w tryb i zobacz czy pokaże inne błędy.

    0
  • Pomocny post
    #3 30 Cze 2017 05:34
    skryn
    Admin grupy AGD

    Kenworth 18 napisał:
    By wykasować błąd z pamięci sterownika w trybie serwisowym postępujesz następująco :
    wchodzisz w tryb serwisowy i przestawiasz pokrętło wyboru programów na pozycję w której wyświetla błąd i w tym samym czasie wciskasz 2 przyciski którymi wchodziłeś w tryb serwisowy i przytrzymujesz je wciśnięte przez około 5 sekund. Następnie zwalniasz przyciski a pokrętłem wracasz do pozycji 0. Błąd powinien zostać usunięty.

    Niestety, ale nie w tej pralce. Tam siedzi elektronika EWM2000. Błąd skasuje się poprzez ponowną konfigurację modułu.

    0
  • #4 30 Cze 2017 06:37
    Kenworth 18
    Poziom 32  

    Przepraszam autora tematu. Nie miałem zamiaru nikogo wprowadzić w błąd.

    0
  • #5 30 Cze 2017 19:33
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Wgrałem ponownie konfigurację, wykasowało błąd. Przeprowadziłem ponownie próbę prania. Niestety nie wygenerowało żadnego błędu. Dodam że czasami zachowuje się tak że gdy po resecie wybiorę program to od razu blokuje drzwiczki - bez naciskania guzika Start. Czy to czasami nie może być problem w samym module?

    0
  • #7 03 Lip 2017 08:49
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Witam.

    Tak omomierzem sprawdziłem. Przetestuję jeszcze uruchamiając bez umasowienia grzałki.

    0
  • #8 03 Lip 2017 19:49
    skryn
    Admin grupy AGD

    Ta maszyna, choćbym nie wiem co robiła, w pamięci zostawia ostatni błąd.
    W tym przypadku, błąd silnika.
    I tu trza się czepiać (silnik, moduł), a nie grzałkę do masy sprawdzać. Bez sensu toto.
    Ta maszyna zapamiętuje w pamięci sterownika ostatni błąd!
    W tym przypadku E52.
    Klasyka.

    0
  • #10 04 Lip 2017 09:23
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Witam.

    Błąd E52, powstał po odłączeniu kabli od silnika (żeby sprawdzić czy dalej wygeneruje E51). Po ponownym wpisaniu kodu konfiguracji błąd został wykasowany E00. Przy następnych próbach uruchomieniach prania, pralka nie wygenerowała już żadnego błędu. Zachowuje się tak jak już pisałem.

    0
  • #11 06 Lip 2017 09:18
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Silnik wyczyszczony, wysuszony i sprawdzony omomierzem - brak upływności. Przeprowadzono testy z odpiętymi masami i na silniku i na grzałce - bez efektu. W trybie serwisowym działa pobieranie wody z obydwu zaworów, działa wypompowywanie wody, grzanie, wirowanie. Niestety w trybie normalnym zachowuje się bez zmian i nie generuje żadnych błędów. Proszę o porady?

    0
  • #13 06 Lip 2017 10:47
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Ten poprzez którego podłączona jest grzałka powinien być dobry (przełącza styki przy zmianie ciśnienia). Przejście na stykach prawidłowe.

    0
  • #14 10 Lip 2017 06:50
    stanislaw1
    Poziom 9  

    Czy moduł EWM2000 od pralki EW1066F będzie pasował do EW876F?

    0
  • #15 10 Lip 2017 07:15
    skryn
    Admin grupy AGD

    stanislaw1 napisał:
    Czy moduł EWM2000 od pralki EW1066F będzie pasował do EW876F?

    Będzie pasował.

    0