Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena zbiorcza jak sprawdzić sygnał

Kasianie1 01 Jul 2017 11:54 18171 33
    Kasianie1
    Level 7  
    Witam, prosze o pomoc. Wprowadzilam się do nowego mieszkania. Po podłączeniu do gniazda anteny zbiorczej telewizor nie wyszukuje wszystkich dostępnych programow telewizji naziemniej. Do gniazda dochodzą 2 kable, domyslam sie ze satelita i naziemna. Byly one przedłużane. Laczenie ponoc jest wykonane poprawnie. Czy istnieje jakis sposob na sprawdzenie czy sygnal dochodzi do mieszkania ? Czy trzeba to zgłosić do dewelopera jako usterkę.
    Kasianie1
    Level 7  
    W instrukcji otrzymanej przy odbiorze jest informacja o dostepie po podlaczeniu do gniazda do wszystkich dostępnych we Wrocławiu programów, a sąsiadów jeszcze nie mam. Chodzi mi o to czy jest możliwość sprawdzenia czy ja cos robie źle, czy błąd jest po stronie dewelopera.
    Adamcyn
    Level 38  
    Kasianie1 wrote:
    Do gniazda dochodzą 2 kable, domyslam sie ze satelita i naziemna.

Raczej wejście i wyjście.
    Kasianie1 wrote:
    Byly one przedłużane.

Lepiej unikać przedłużania przewodów antenowych.
    Kasianie1 wrote:
    Czy trzeba to zgłosić do dewelopera jako usterkę.

Po prostu zadzwoń i zapytaj.
    Być może instalacja jeszcze nie działa, a Ty odbierasz przypadkowo silne programy.
    Kasianie1
    Level 7  
    Tak zrobię, w poniedziałek zglosze do dewelopera. Mam jeszcze jedno pytanie . Poniewaz rozkrecilam gniazdko szukajac przyczyny , potrzebuje podpowiedzi jak je prawidlowo skrecic. Gniazdko ma od zewnatrz trzy wejscia do podlaczenia tv o oznaczeniach Sat, Sat, Rtv. Od wewnetrznej strony sa dwa wejcia na kable ze sciany o oznaczeniach na jednym Sat, na drugim Rtv i Sat. Ze sciany wychodza dwa kable, dla mnie takie same. W mieszkaniu jest tylko to jedno podlaczenie. Czy to ma znaczenie ktory kabel do którego wejscia?
    Kasianie1
    Level 7  
    Czy jest sposob zeby odroznic który kabel jest który?
    andpol 33
    Level 38  
    Nowe mieszkanie to jest prawdopodobne, że są kable a nie ma anten.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Kasianie1
    Level 7  
    Problem rozwiazany :-) Zglosilam do dewelopera-cos bylo nie tak z anteną. Dziękuję wszystkim za pomoc.
    User removed account
    User removed account  
    olador
    Level 36  
    Zajrzeć do wnętrza gniazda i sprawdzić, czy przewód jest podłączony?
    _kli_
    Level 39  
    zywiec_to wrote:
    Nie mam dostepu do anteny na bloku

A widać na dachu jakąś antenę radiową?
    olador wrote:
    sprawdzić, czy przewód jest podłączony?

Skoro to zbiorcza, a ...
    zywiec_to wrote:
    W scianie mam gniazdo TV/Radio, na tv ladnie odbiera sygnal naziemnej
    ... to sygnał radiowy (o ile jest) dociera tym samym kablem co tv.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    pazdziochhh
    Level 11  
    Witam, wynajmuje w nowyn bloku, oddanym do uzytku na wiosne tego roku. Teoretycznie zgodnie z przepisami powinna byc instalacja zbiorcza w bloku TV-SAT. w pokojach mam gniazdka w scianach tego typu https://dvbsklep.pl/userdata/gfx/0b88fc56ba0d3243bd0550d7330dbc64.jpg nie ma na nich złacza SAT na ktorym mi najbardziej zalezy poniewaz mam jeszcze abonament w NC+. Dekodera jeszcze nie przywoziłem bo nie wiem czy jest sens, mając takie gniazdo jak foto oznacza to ze tylko moge podłączyc radio i DVB-T ? Deweloper nie odpisuje czy jest instalacja satelitarna, z sasiadów nikt nie ma na blakonie talerzy zamontowanych.
    W bloku jest połozony swiatłowód od orange ( giazda tez w scianach ) i zapewne kazdy wybiera opcje internet+tv od orange, ja nie chce sie wiązac na kolejną umowe z TV, sam od orange mam tylko swiatłowód. Stojąc pod blokiem tez nie widac czy jet instalacja SAT.
    andpol 33
    Level 38  
    No w takim gnieździe sygnału sat nie ma i nie będzie. Pewnie budynek nie załapał się na nowe przepisy i instalacja sat nie jest przewidziana w projekcie.
    andpol 33
    Level 38  
    Ale to nie początek budowy się liczy tylko bodajże pozwolenie na budowę. Musisz nękać dewelopera albo powiesić swoją antenę.