Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

Samsung NP-R540 - Reset przy jakimkolwiek uruchamianiu systemu

Willywilly 01 Lip 2017 16:08 525 18
  • Samsung NP-R540 - Reset przy jakimkolwiek uruchamianiu systemu

    #1
    Poziom 3  

    Witam, dostałem od znajomego lapka, który podczas dosłownie Uruchamiania systemu windows resetuje się i tak w kółko. Robiłem już mu format za pomocą innego komputera, ponieważ bezpośrednio mnie nie puszczał . Niestety problem nie zniknął. Skoro już jest u mnie a wiem, że sprzętowo nie jest aż tak zły do podstawowych funkcji jak przeglądanie stron itd. proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny (może naprawa nie okaże się aż tak kosztowna i będzie to miało sens). Tak więc lapek resetuje się w momencie Uruchamiania systemu windows i tak w kółko. Jest to Samsung NP-R540, może ktoś ma jakieś pomysły od czego zacząć? Z góry wielkie dzięki za pomoc!

    0 18
  • #2

    Spec od komputerów

    Willywilly napisał:
    może ktoś ma jakieś pomysły od czego zacząć?
    Od podstawowej diagnostyki. SMART dysku, Memtest. Masz wersję z grafiką intela?

    0
  • #3
    Poziom 3  

    Ogólnie mam na nim zainstalowanego win. 7, podczas próby uruchomienia instalki windowsa 7 z USB przy starcie również się resetuje. Gdzie mogę znaleźć "mini XP" i czy koniecznie musi być z CD czy może z pendriva?

    Nie wiem jaka jest grafika, dostałem go od znajomego także zbyt wiele nie wiem, jaki odpalić SMART dysku skoro się nie uruchamia?

    Dzięki

    0
  • #4
    Spec od komputerów

    CMOS resetowałeś?

    0
  • #5
    Poziom 3  

    boro1234567 napisał:
    CMOS resetowałeś?


    Jak mniemam by zreseotwać CMOS muszę zdjąć tylną klapę? Śruby trochę zjechane, będzie ciężko ale spróbuję ;)
    Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:
    Sytuacja wygląda tak: CMOS nie zresetowany ponieważ 3 śruby mają tak zjechany gwint, że nie mogę ich odkręcić...

    Ale są też plusy, podczas odpalania Mini XP z pendriva nic się nie zmieniło, dalej przy uruchamianiu reset. Natomiast pod opcją MINI XP był też Linux, który nie wiem WHY ale odpalił, czy to może pomóc zdiagnozować przyczynę?
    Samsung NP-R540 - Reset przy jakimkolwiek uruchamianiu systemu

    Self test dysku za pomoca linuxa wykazal brak bledow (przeraszam za brak polskich znakow ale pisze wlasnie z Linuxa)

    Po kilku próbach Mini Xp też odpalił...

    0
  • #6
    Poziom 43  

    Pobierz stąd: http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer. Możesz także pobrać wersję na pendrive. (dwa przejścia programu)

    0
  • #7
    Poziom 3  

    Kasek21 napisał:
    Pobierz stąd: http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer. Możesz także pobrać wersję na pendrive. (dwa przejścia programu)



    Pobrałem i zrzuciłem na pendriva, komputer po odpaleniu przechodzi do takiego ekranu ale po dosłownie sekundzie się resetuje i tak w kółko... Samsung NP-R540 - Reset przy jakimkolwiek uruchamianiu systemu

    0
  • #8
    Poziom 43  

    Uszkodzony CPU, chipset, zasilanie płyty/CPU, moduły pamięci - możliwości jest sporo.

    0
  • #9
    Poziom 3  

    Czyli bez sensu sie przy nim bawic? Ale skoro tak, czemu odpala pod Linuxem z pena...

    0
  • #10

    Spec od komputerów

    76*C na memteście to sporo.
    Jak wygląda kwestia chłodzenia - opisz strumień powietrza z wentylatora - czy jest silny i gorący, czy go brak, czy słuchać wentylator, itp.

    0
  • #11
    Poziom 43  

    Ale nawet przy takiej temperaturze - ba nawet powyżej 90 stopni nie powinien się wyłączyć.

    Jaka temperatura jest pokazywana przez memtest tuż przed resetem?

    0
  • #12
    Poziom 3  

    sk1977 napisał:
    76*C na memteście to sporo.
    Jak wygląda kwestia chłodzenia - opisz strumień powietrza z wentylatora - czy jest silny i gorący, czy go brak, czy słuchać wentylator, itp.



    Ogółem spadło do 60*C, wyszło 76*C ponieważ wywiew był zablokowany poduszką :P. Ogółem nie czuje strumienia, ani ciepłego ani zimnego ale słychać pracę wentylatora. Dosłownie sekundę po tym gdy pokaże temp. robi reset...

    Chyba spróbuje w ramach testu postawić mu Linuxa zamiast Windowsa, ciekawe czy pójdzie...

    0
  • #13
    Poziom 43  

    Willywilly napisał:
    Chyba spróbuje w ramach testu postawić mu Linuxa zamiast Windowsa, ciekawe czy pójdzie...

    Nawet jak uda się zainstalować to nie rozwiązuje to problemu!

    0
  • #14

    Spec od komputerów

    Willywilly napisał:
    Ogółem nie czuje strumienia, ani ciepłego ani zimnego ale słychać pracę wentylatora.
    - wyczyść chłodzenie. Nie ma sensu w takim stanie testować - być może tylko w chłodzeniu problem - nie wszystkie czujniki które mogą wyłączyć płytę są odczytywane.

    0
  • #15
    Poziom 3  

    Ogółem czuć delikatny ciepły powiew z wywiewu, nie wydaje się zbytnio zapchany, praktycznie bym powiedział, że jest tam czysto...

    0
  • #16
    Spec od komputerów

    Willywilly napisał:
    Ogółem czuć delikatny ciepły powiew z wywiewu, nie wydaje się zbytnio zapchany, praktycznie bym powiedział, że jest tam czysto...

    Jak rozbierzesz to zobaczysz.
    Pasta też pewnie nigdy nie wymieniana.

    0
  • #17
    Poziom 3  

    Zresetowałem baterię biosa, pastę na procku wymieniłem oraz wszystko wyczyściłem jak mogłem, bez efektu... jakieś pomysły?

    Dzięki

    0
  • #18
    Poziom 31  

    Wrzuć zdjęcia płyty

    0
  • #19
    Poziom 43  

    Może zacznij od sprawdzenia RAM w innym laptopie... lub obsadź 1 kość na 100% sprawną (od czegoś trzeba zacząć).

    0