Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka do akumulatorów litowo-jonowy 3S2P

Contar323 01 Jul 2017 18:11 927 5
    Contar323
    Level 8  
    Mam akumulatory litowo-jonowe w dużej ilości. Do budowy przenośnego głośnika potrzebuje pakiety 3S2P. Potrzebuję schematu ładowarki do owego pakietu. Oczywiście zastosuje balansery.
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam
    Contar323
    Level 8  
    Wolałbym coś mniejszego. Takiego, żeby można było zmieścić w obudowie głośnika. Z wejściem DC np 20V
    Arek_v1
    Level 14  
    Coś mi sie zdaje że mnie nie zrozumiałeś, wystarczy ci tylko jeden taki moduł i oczywiście balanser a nie 3, tylko pamiętaj że ten moduł da ci max 3A czyli 500mA na ogniwo więc jak ogniwo ma 2000mAh to będzie ci się ten pakiet ładował min 4h.

Moderated By Artur k.:

Ogniw nie ładuje się w połączeniu równoległym!

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Contar323
    Level 8  
    Arek_v1 wrote:
    Coś mi sie zdaje że mnie nie zrozumiałeś, wystarczy ci tylko jeden taki moduł i oczywiście balanser a nie 3, tylko pamiętaj że ten moduł da ci max 3A czyli 500mA na ogniwo więc jak ogniwo ma 2000mAh to będzie ci się ten pakiet ładował min 4h.

Chodzi mi o to, żeby cała elektronika związana z ładowaniem pakietu zamieściła się w obudowie głośnika. Sama elektronika z drugiego linku jest duża. Dojdą przetwornice, zasilacz i cała obudowa zajęta. A gdzie wzmacniacz i reszta elektroniki? Tak, ma być to głośnik aktywny. Używany będzie w plenerze.

Jeżeli chodzi o ładowarkę którą zaproponował Wojtek jest OK. Ma wbudowany balanser i zmieści się w obudowie głośnika. Wystarczy tylko zrobić otwór na złącze AC.