Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AVR, LCD 4x20, PCF 8574, uruchomienie LCD z użyciem i2c

Tojmak987123 03 Jul 2017 22:57 2241 9
Nazwa.pl
    Tojmak987123
    Level 6  
    Witam,

próbuję uruchomić wyświetlacz LCD 4x20 z wlutowanym modułem konwertującym na i2c za pomocą właśnie i2c. Dokładnie chodzi mi o poniższy wyświetlacz :
    https://botland.com.pl/wyswietlacze-alfanumer...0-znakow-niebieski-konwerter-i2c-lcm1602.html,
    wyświetlacz działa bez problemu przy podłączeniu standardowym podłączając każdy pin z osobna. Chciałem podmienić tylko jedną linijkę kodu na linijkę angażującą przesył przez i2c z użyciem wspomnianego w tytule ekspandera pcf8574 zanim podmienie w podobny sposób całość. Pojawiają się jednak wtedy jedynie 2 czarne linie. Czy ktoś był by mi w stanie pomóc? Poniżej zamieszczam fragment kodu i niezbędne funkcję.

Code: c
    Log in, to see the code

Poniżej funkcja TW_write_int :

Log in, to see the code

Mierzyłem multimetrem wlutowany układ pcf8574, wykazał, że 3 piny, którymi ustawia się adres są podpięte do GND. Stąd wziął mi się adres 0x40. Dodam jeszcze, że do celu próbowałem dojść również inną funkcją (zamiast TWI_write_int) :

Log in, to see the code

analogicznie zmieniła się wtedy pokazana wyżej część kodu na :

Log in, to see the code

Proszę o pomoc i pozdrawiam,
    Tojmak
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    dasej
    Level 32  
    Witam.

Co znaczy "podłączeniu standardowym"?
    Te wyświetlacze bez problemu działają z PCF.

Tu Masz adresacje dla PCF8574 i PCF8574A

AVR, LCD 4x20, PCF 8574, uruchomienie LCD z użyciem i2c

A tu masz cały artykuł na ten temat Link
  • Nazwa.pl
    Tojmak987123
    Level 6  
    Wow... szukałem czegoś w tym stylu ... jak widać bardzo nieumiejętnie. Proszę wybaczyć w takim razie mój pośpiech. Biblioteka działa bez zarzutu. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
    Anonymous
    Anonymous  
    Tojmak987123
    Level 6  
    R-MIK dziękuje za sugestie, co do pcf'a to faktycznie zły adres mu podawać musiałem. Sprawdzę sobie te rzeczy, o których mówisz jeszcze dziś by lepiej zgłębić problem.

Pozdrawiam,
    Tojmak
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous