Łukasz.K wrote:Moim zdaniem najbardziej optymalne pod wieloma względami w domowych instalacjach elektrycznych jest połączenie skręcane pomarańczowymi złączkami, które są produkowane na różne przekroje przewodów.
Ja uważam, że BIAŁE są lepsze

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereŁukasz.K wrote:Moim zdaniem najbardziej optymalne pod wieloma względami w domowych instalacjach elektrycznych jest połączenie skręcane pomarańczowymi złączkami, które są produkowane na różne przekroje przewodów.
nuszek wrote:Chodzi o to że wszyscy idą w stronę uproszczenia i przyśpieszenia montażu, a ta metoda idzie w stronę komplikacji - to dobrze że jest taka różnorodność rozwiązań, jednak myślę że spawanie w instalacjach raczej się nie przyjmieChris_W wrote:No takiego łączenia to jeszcze nie widziałem - gratulacje za fantazję. Od dziś elektrycy mają kolejny potrzebny gadżet w torbie - spawarka.
Metoda stara jak świat, większość przewijanych silników ma w ten sposób wykonane połączenia.
A odnośnie WAGO to: Jak Pawlak powiedział "Wymyślili te durackie maszyny, bo siły w ręcach nie mieli!"
JohnySpZOO wrote:Widziałem już trochę ale izolowanie 'na barana' za pomocą sylikonu to jeszcze nigdy...
rozpedzony wrote:Podłączyli drut 2.5mm2 ok.10cm na każdą strone pod zasilacz dc , prąd zwarcia wynosił ok 150A izolacja i z przewodu i ze zlączki stopiła się jednak styk nadal mocno trzymał mimo ostygnięcia.
Elclipse wrote:Natomiast post Pana SylwkaK to już typowe druciarstwo nie mające z elektryką nic wspólnego, w dodatku z tonu postów widać że Pan uważa się za eksperta.
Elclipse wrote:Natomiast post Pana SylwkaK to już typowe druciarstwo nie mające z elektryką nic wspólnego,
Elclipse wrote:w dodatku z tonu postów widać że Pan uważa się za eksperta
Elclipse wrote:Po zdjęciach widać że jest to nowa instalacja w jakimś obiekcie i wszystkie łączenia zatopione w betonie
Elclipse wrote:Boże chroń przed takimi fachowcami.
zbich70 wrote:Czy dobrze widzę, że przewód zielono-żółty "sknypowany" jest z brązowymi ?
Co to ma być, do licha ?
Czy "fachowiec" od skręcania, lutowania i spawania, nie wie że barwy izolacji żył są określone zależnie od przeznaczenia ? Przy czym barwa zielono-żółta jest najważniejsza.
SylwekK wrote:mam bardzo nietypowo zrobioną instalkę
kilkaset metrów pojedynczego przewodu, który był dużo tańszy
niektóre połączenia zrobione są "niekolorami" to po prostu wykorzystywanie krótszych odcinków odpadowych do łączenia wewnętrznych punktów
zbich70 wrote:Elclipse wrote:Natomiast post Pana SylwkaK to już typowe druciarstwo nie mające z elektryką nic wspólnego, w dodatku z tonu postów widać że Pan uważa się za eksperta.
Pomijając kwestię technologii "knypowania"...
Spójrzmy tutaj:
![]()
Czy dobrze widzę, że przewód zielono-żółty "sknypowany" jest z brązowymi ?
Co to ma być, do licha ?
Czy "fachowiec" od skręcania, lutowania i spawania, nie wie że barwy izolacji żył są określone zależnie od przeznaczenia ? Przy czym barwa zielono-żółta jest najważniejsza.
Mark II wrote:
Ciekawe jaki wpływ na długoterminową jakość połączeń będzie miał kwas octowy z silikonu, którym wypełniane są koszulki izolacyjne.
SylwekK wrote:Czytaj całość, a nie wyrywaj z kontekstu.
polaklbn wrote:urządzenia wentylacyjne, chłodnicze, inspekty ogrodnicze nie wiele mają wspólnego z IZOLACJĄ napięcia. Ciekaw jestem jak zachowa się owy silikon pod napięciem 1000VDC...
polaklbn wrote:urządzenia wentylacyjne, chłodnicze, inspekty ogrodnicze nie wiele mają wspólnego z IZOLACJĄ napięcia. Ciekaw jestem jak zachowa się owy silikon pod napięciem 1000VDC...
SylwekK wrote:Oczywiście można robić pomiary, ale co to da? Jeśli już takie napięcie tam wystąpi to i tak wszystko co podłączone do gniazdek będzie się nadawać na śmietnik
SylwekK wrote:Co to da? Da to kochaniutki tyle że w razie jakiegoś upływu prądu zadziała Ci RCD i będziesz się bujał z szukaniem awarii.Oczywiście można robić pomiary, ale co to da? Jeśli już takie napięcie tam wystąpi to i tak wszystko co podłączone do gniazdek będzie się nadawać na śmietnik
Chris_W wrote:Proszę bardzo.Czekam na kolegę który miał pomierzyć izolacyjność silikonu - warto wiedzieć jak on się zachowuje pod napięciem
JohnySpZOO wrote:OCENA WARTOŚCI REZYSTANCJI IZOLACJI SYLIKONU UNIWERSALNEGO - NEGATYWNA, W PORÓWNANIU DO IZOLACJI STOSOWANYCH PRZEWODÓW.
Seba_smd wrote:Mój sprzęt to już dość wiekowa IRODA SOLDERPRO70. Jeszcze odpalana jak zwykła zapalniczka z kółkiem. Groty wciąż dostępne, sam sprzęt nie jest jakoś masakrycznie drogi.Jaki to model lutownicy? Właśnie sam mam zamiar kupić tylko nie wiem jeszcze jaką.
paszczakq wrote:Z drucikiem zgoda. Bez wzmocnienia - nie. Niby prąd ciągły 16 A nie rozlutuje takiego połączenia - co do tego nie mam wątpliwości. Jednak zwarcie i prąd udarowy już przy takim tylko lutowaniu może sprawić, że takie połączenie po prostu się rozpryśnie na wszystkie strony... niby koszulka to przytrzyma, ale połączenie nie będzie miało już żadnych parametrów.Lepiej by było właśnie owinąć je cienkim drucikiem i tak zlutować albo na upartego zlutować je i bez tego
Elclipse wrote:Jedna żyła na długości około 3 cm straciła ponad połowę swojej grubości. Druga tylko delikatnie przeszlifowana - ale izolacja do odtworzenia. Nieruszona była tylko żyła ochronna. Uznałem, że łatwiej usunąć kabel od puszki i go wymienić niż bawić się w sztukowanie i izolację odtwarzać taśmą. Chociaż tutaj dowiedziałem się o taśmach samowulkanizujących - może w takim przypadku rzeczywiście dobrze zastosowana byłaby godnym zamiennikiem dla koszulki.Osobiście nie przecinałbym całego przewodu bo na zdjęciu widać że uszkodzona była jedna żyła wystarczyło odtworzyć izolację może żyłę.
JohnySpZOO wrote:SylwekK wrote:Co to da? Da to kochaniutki tyle że w razie jakiegoś upływu prądu zadziała Ci RCD i będziesz się bujał z szukaniem awarii.Oczywiście można robić pomiary, ale co to da? Jeśli już takie napięcie tam wystąpi to i tak wszystko co podłączone do gniazdek będzie się nadawać na śmietnik
Chris_W wrote:Proszę bardzo.Czekam na kolegę który miał pomierzyć izolacyjność silikonu - warto wiedzieć jak on się zachowuje pod napięciem
W godzinach porannych przygotowano próbki sylikonu uniwersalnego do zastygnięcia - wtłaczanie sylikonu w formę pod ciśnieniem pistoletu - średnica formy ok 6-7mm. O godz. 17 próbki były zastygnięte - w próbkę sylikonu wbito elektrodę pomiarową o dł. ok 3cm, następnie włożono sylikon z elektrodą do roztworu wody z solą przeprowadzając pomiar rezystancji izolacji przy pomocy miernika MIK-10k:
- Up=250V, t=1min. - na 5 próbek 4 przeszło pomiar z zadanym czasem,
- Up=500V, t=1min. - na 5 próbek 2 przeszło pomiar z zadanym czasem,
- Up=1 000V, t=1min. - na 5 próbek 0 przeszły pomiar z zadanym czasem.
- Up=10 000V, t=1min. - na 3 próbkach przykładając same elektrody widoczne było przebicie przez próbkę.
P.S. Pisząc pomiar z zadanym czasem mam na myśli wytrzymało zadaną wartość czasu przy danym napięciu bez automatycznego wyłączenia i rozładowania się miernika.
OCENA WARTOŚCI REZYSTANCJI IZOLACJI SYLIKONU UNIWERSALNEGO - NEGATYWNA, W PORÓWNANIU DO IZOLACJI STOSOWANYCH PRZEWODÓW.
UWAGI: Instalacja nie nadaje się do eksploatacji.
Zdjęć z rezystancją izolacji nie robiłem - nie miałem na to czasu.
Co kolego SylwekK powiesz na to i jak do tego się ustosunkujesz?
JohnySpZOO wrote:Proszę bardzo.
W godzinach porannych przygotowano próbki sylikonu uniwersalnego do zastygnięcia - wtłaczanie sylikonu w formę pod ciśnieniem pistoletu - średnica formy ok 6-7mm. O godz. 17 próbki były zastygnięte...
JohnySpZOO wrote:W godzinach porannych przygotowano próbki sylikonu uniwersalnego do zastygnięcia...
Co kolego SylwekK powiesz na to i jak do tego się ustosunkujesz?