Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HIKVISION DS-2CD2632F-I - aktualizacja

bassotronic 05 Jul 2017 12:45 2616 9
Optex
    bassotronic
    Level 10  
    Witam,

Posiadam kamerę: HIKVISION DS-2CD2632F-I

Wersja oprogramowania: V5.3.0 build 150513
    Wersja kodera: V5.0 build 150327

Posiadam kilka takich kamer ze starszym oprogramowaniem. Te kamery bez problemu podłączają się do rejestratora również HIKVISION.
    Powyższa kamera ma problem z podłączeniem się do rejestratora (rejestrator nie widzi jej).
    Również jest problem z rozszerzeniami do wyświetlania obrazu poprzez przeglądarkę.

W tą jedną mam problem, chciałbym wykonać downgrade ale niestety każda próba kończy się komunikatem "Aktualizacja nieudana".
    Dodatkowo nie można zapisać na dysk np. Pliku konfiguracji.
    Pliki pobieram ze strony hikvision portal (http://www.hikvisioneurope.com/portal/?dir=portal%2FProduct%20Firmware%2FFront-ends%2F01--IPC%2FR0%20platform%282xx2%29).
    Aktualizację próbowałem wykonać na rożnych przeglądarkach (IE, CHROME, FIREFOX), niestety bez żadnego efektu.
    Prośba o pomoc, Pozdrawiam
  • Optex
  • Optex
    Gutek1512
    Level 20  
    [quote="chciałbym wykonać downgrade ale niestety każda próba kończy się komunikatem "Aktualizacja nieudana".[/quote]
    W dół nie zejdzie się poniżej którejś wersji (bynajmniej z przeglądarek i NVR), kiedyś to przerabiałem, bo któraś aktualizacja ucieła mi rozdzielczość i żeby nie regulować wszystkich kamer chciałem uciec niżej ale niestety, została drabina i ręczny upgrade widoków.
    bassotronic
    Level 10  
    @Gutek1512 widzę, że blokada downgrad'u jest od wersji 5.4.0 więc jeszcze powinienem się łapać.

@masterten próbuje się połączyć zgodnie z przesłaną instrukcją ale niestety PUTTY podczas łączenia wyrzuca błąd (network error: connection refused)
    Jeszcze takie coś znalazłem :)
    "The firmware version 5.3.0 of Hikvision will also remove support for the Telnet, since it is often successfully hacked by hackers - due to the fact that Telnet does not use encryption, and the port is often opened by default. "
    pepe_lodz
    Level 15  
    Witam
    Co prawda mój problem dotyczy kamery DS-2CD2035-I ale może ktoś pomoże...
    MIałem tą kamerę zakupioną ze 2 lata temu na portalu z chin z wgranym firmware multilanguage 5.3.6 a kamera z rynku chińskiego.
    Chciałem ją teraz zintegrować z rejestratorem HikVision EU i chciałem zaaktualizować soft w kamerze. Kamera jest na platformie G0. Przez moją pomyłkę zamiast spróbować wgrać soft EN to wgrałem wersję chińską i dokonałem aktualizacji do wersji 5.5.53 CN dla tej platformy.... I teraz całe GUI jest tylko po CHIŃSKU. Próbowałem zrobić donwgrade do jakiegokolwiek softu nawet chińskiego w wersji 5.4.24 ale nic z tego. Przez GUI nie ma szansy. Mam kamerę podłaczoną przez konsole RS232 TTL by USB. Dałem podczas startu kamery klawisze CTRL+U aby przerwać bootowanie. Potem dałem polecenie "update" ale niestety zaciąga z serwera TFTP Hikvision na moim kompie plik starszej wersji 5.4.24 ale na koniec pojawia się error:

HKVS # update
    ETH0: PHY(phyaddr=3, mii) link UP: DUPLEX=FULL : SPEED=100M
    MAC:   28-57-BE-D4-30-93
    TFTP from server 192.168.13.65; our IP address is 192.168.13.64
    Download Filename 'digicap.dav'.
    Download to address: 0x82000000
    Downloading: #  [ Connected ]
    ################################        [ 1.000 MB]
    ################################        [ 2.000 MB]
    ################################        [ 3.000 MB]
    ################################        [ 4.000 MB]
    ################################        [ 5.000 MB]
    ################################        [ 6.000 MB]
    ################################        [ 7.000 MB]
    ################################        [ 8.000 MB]
    ################################        [ 9.000 MB]
    ################################        [10.000 MB]
    ################################        [11.000 MB]
    ################################        [12.000 MB]
    ################################        [13.000 MB]
    ################################        [14.000 MB]
    ################################        [15.000 MB]
    ################################        [16.000 MB]
    ################################        [17.000 MB]
    ################################        [18.000 MB]
    ################################        [19.000 MB]
    #################
    done
    Bytes transferred = 20482154 (138886a hex)
    error: digicap package error!!!

po zmodyfikowaniu też zmiennej środowiskowej aby odpalić jakby linuxa
    setenv bootargs console=ttyAMA0,115200 init=/bin/sh rootfs=0x82000000 rootfstype=initrd debug single loglevel=9
    saveenv

nie działa polecenie "mount" bo dostaje komunikat NOT SUPPORTED. Zostało ono wycięte.
    Nie mam też narzędzia aby rozpakować soft z pliku "digicap.dav" bo soft znaleziony w sieci Hiktool_2.5 rozpakowuje tylko najwyraźniej do wersji 5.4.x... bo taki rozpakował a już 5.5.x nie chce...
    Nie wiem jak mogę uratować moją kamerę... Może ktoś ma pomysł... myślę że hikvision wie jak zrobić downgrade albo ma odpowiedni plik do tego.... ale tego się nie dowiemy.
    Proszę o pomoc aby przywrócić kamere do języka angielskiego.
    gradek83
    Level 42  
    Może to cię nakieruje. Z tego co widzę przed Update należy sformatować SPI Flash a dopiero po tym Update.

TU BYŁ LINK DO FILMY NA YT KTÓRY JUZ JEST NIEDOSTĘPNY

pepe_lodz
    Level 15  
    Robiłem to że najpierw dałem z konsoli polecenie "format" a później "update".
    Nic to nie daje firmware nie chce się zainstalować.
    pepe_lodz
    Level 15  
    Ale moja kamera jest na platformie G0 a ty dałeś link do G1.
    gradek83
    Level 42  
    pepe_lodz wrote:
    myślę że hikvision wie jak zrobić downgrade albo ma odpowiedni plik do tego

Spróbuj tym sposobem i tu.