Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota RAV4 III - Głośniki i zestawy głośnomówiący Parrot nie działają

Wlodar1994 05 Jul 2017 22:11 2151 6
    Wlodar1994
    Level 9  
    Dzień dobry.
    W Ravce którą kupiliśmy od ciotki był już zamontowany zestaw głośnomówiący Parrot ck3100. Używałem go tylko raz, żeby zobaczyć czy działa. Pewnego razu jednak radio przestało grać, a dokładniej wyświetlacz działał, a z głośników nawet szum się nie wydobywa. Parrot też jest totalnie martwy. Pewien mechanik radził że trzeba zdemontować zestaw głośnomówiący i radio powinno ruszyć, jednak po odłączeniu modułu cały czas cisza, a żeby zdemontować go zupełnie to trzeba się trochę pobawić w rozłączanie połączonych na krótko kabli. Dzisiaj inny mechanik sprawdzał i do radia napięcie dochodzi i nie jest w stanie tak na szybko mi powiedzieć co może być grane. Może ma ktoś pomysł jak to naprawić, albo chociaż gdzie szukać rozwiązania problemu.
    Z góry dzięki za każdą pomoc.
    piotrek22101
    Level 39  
    Trzeba wyjąć całkowicie zestaw z przewodami i przywrócić instalację fabryczną. Zależy od modelu ,ale coś podobnego do tej wiązki po lewej,z tym czarnym pudełkiem na niej. To przecina głośniki i wycisza radio.
    Wlodar1994
    Level 9  
    Ok, a czy jest jakaś inna możliwość naprawienia tego tak, żeby zestaw głośnomówiący został na swoim miejscu? W sensie co może być przyczyną tego wyciszenia? Jak nic nie pomoże to się wezmę za demontaż
    piotrek22101
    Level 39  
    W tym czarnym pudełku które jest na przewodach, są przekaźniki odcinające głośniki i wysyłające sygnał nutę na radio. Jeśli znajdziesz ten sygnał to odłącz go od radia. Przeważnie jest żółty,ale trafił mi się też niebieski.
    Wlodar1994
    Level 9  
    Odpiąłem ten żółty kabelek który podłączony do zamontowanego przekaźnika, i teraz radio nie ma zasilania. Dziwi mnie jedna rzecz. Kabel oznaczony na schemacie zestawu jako zasilający ma 3 kabelki, jeden jest wlutowany do innego przewodu, a dwa (grubsze) mają takie dosyć dziwne połączenia po środku, coś jakby bezpiecznik (taka banieczki szklana z metalowym włosem w środku i z metalowymi oboma końcami. I w jednym brakuje tego elementu. A że jest to kabel zasilania to może dlatego nie działa całość.
    piotrek22101
    Level 39  
    To co odłączyłeś to zasilanie radia, najlepiej przywrócić stan fabryczny instalacji.mógł się spalić bezpiecznik( szklana rurka) powinny tam być oprawki.
    Wlodar1994
    Level 9  
    Winne było radio, które miało spalone końcówki mocy.

Temat do zamknięcia.