Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB

grzybkins 07 Jul 2017 00:06 2154 18
    grzybkins
    Level 10  
    Witam wszystkich,

Kupiłem bardzo tanio uszkodzoną kartę graficzną taką jak w temacie, myślałem że brakuje jej kilku elementów elektronicznych na płycie ale to już zostało wyjaśnione (Tak wyszła z fabryki). Odnalazłem na płycie dwa uszkodzone elementy i na pewno jeden brakujący zdjęcia spod mikroskopu poniżej.
    Będę wdzięczny za każdą pomoc w rozpoznaniu uszkodzonych/brakujących elementów.
    Dziękuje i pozdrawiam :)

Łukasz
    Karaczan
    Level 41  
    A jest jakiś problem z działaniem? Elementów nie było fabrycznie czy została pozbawiona ich później?
    Mało kiedy są obecne wszystkie układziki na jakie jest przewidziane miejsce. PCB kart graf. są stosunkowo uniwersalne. Może brakować elementów z sekcji zasilania w słabszym modelu, elementów sterowania wentylatorem, itp.
    grzybkins
    Level 10  
    WItam i Dziękuję za zainteresowanie :

Wrzucę Zdjęcia które nie są w najlepszej jakosci bo zrobione telefonem ale może uda się komus rozwikłac zagadkę,
    karta ogólnie wygląda jakby była po przejsciach ale i tak chciałbym spróbowac chociaż podjąc próbę naprawy, więc będę hiper wdzięczny za każdą pomoc.

Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB

PS.
    Jeżeli zdjęcia w lepszej jakosci będą potrzebne lub zdjęcia z innego ujęcia mogę temat ogarnąc jak wrócę z pracy.

Dziękuję i pozdrawiam :)
    Karaczan
    Level 41  
    Tak ma być, nie widać by cokolwiek zostało wylutowane.
    Nie było ich fabrycznie.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Ale Q251 na pierwszym zdjęciu na pewno jest trącony.
    grzybkins
    Level 10  
    Witam I powracam, cieszy mine to że większość podzespołów brakuje fabrycznie :) ale Udało mi się zrobić Zdjęcia pod mikroskopem elementów które napewno wymagają wymiany i poprosiłbym tutaj o pomoc w rozpoznaniu co to może być :

Dziękuje i pozdrawiam

Łukasz
    Karaczan
    Level 41  
    U200 prawdopodobnie ma jakiś związek z tranzystorami serii 2SC2367 sądząc po oznaczeniach. Ale co to dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć. Mam taki układ na padniętym Radeonie 5770. Jakbyś był w PL mogę wysłać trupka, wylutujesz sobie. Powinien być sprawny, karta padła z powodu przegrzania GPU.
    Bez C253 prawdopodobnie można się obyć.
    Q251 nie mam pojęcia.

Ktoś bardziej obeznany w oznaczeniach elementów SMD pewnie by pomógł.
    grzybkins
    Level 10  
    Ja osobiście przejrzałem kilka gtx-ów i dwa radeony i nie mogłem znaleźć żadnego z tych uszkodzonych elementów, sprawdzałem nawet na płytach głównych atx i laptopowych i nic motyla noga, sprawdzałem tez internet ale ciężko cos znaleźć po tych oznaczeniach wiec jestem zdany na wiedzę szanownych forumowiczów :)

Dzięki za wpis Karaczan ja w Polsce na czasie nie będę ale Polska będzie leciała do mnie więc jakbym nic nie znalazł na miejscu to chętnie przyjmę umarlaczka :)

Sylweksylwina Co do U200 nie widać tego dobrze na tym zdjęciu ale wszystkie nogi od góry patrząc są oderwane od chipa więc nic już chyba z niego nie będzie dobrego :) dlatego zależy mi na odkodowaniu nazwy tego układu zeby ewentualnie spróbować taki dostać gdzieś.

Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i wpisy :)
    Karaczan
    Level 41  
    Podaj model PCB i RAMu. Może jakaś inna karta korzysta z tej samej płyty. Chyba że to autorska konstrukcja...
    grzybkins
    Level 10  
    Witam ponownie,

Kolejny dzień poszukiwań u200 nie przyniósł żadnych efektów, tu moje pytanie - czy myślicie ze na odwrocie tego chipa może być jakieś pomocne oznaczenie ?? Mogę dzisiaj dziada wylutować żeby zobaczyć, ewentualnie jakby to nie przyniosło pożądanego efektu może można by było go pomierzyć i dobrać coś podobnego ?? Pomierzyć miernikiem oczywiście.

Wylutowałem dziada niestety nic pod spodem nie było wiec sprawa aktualna.
    Natomiast odnalazłem prawdę której nawet sprzedający nie znał i przez to wprowadził mnie w błąd, otóż to nie jest R9 380 tylko RX 480 sprawdziłem to wpisując numer seryjny GPU w google, nawet mi nie przyszło do głowy ze to może być inny model niż ten który był podany w aukcji.

Pozdrawiam

Łukasz
    trurl3
    Level 11  
    Nie wiem, czy po 3,5 roku jeszcze kogos intersuje ten temat, ale moge udzielic odpowiedzi. Ja z kolei jestem ciekaw, jak kolega autor wątku poradził sobie (lub nie) z tematem. No i sam chętnie zadałbym pytanie w sprawie tej własnie karty. Pozdrawiam
    398216 Usunięty
    Level 43  
    trurl3 wrote:
    ale moge udzielic odpowiedzi.
    Mamy Cię prosić na kolanach czy jak? Masz coś sensownego to napisz.
    trurl3
    Level 11  
    Wybacz za nietakt, pisałem z pracy i nie miałem pod ręką danych. Aktualnie sam mam problem z RX480 NITRO 8GB i dlatego przy okazji zdobyłem te informacje.
    A więc:
    Element Q250 na górze po lewej w obudowie SOT363 o oznaczeniu S1AR to w rzeczywistości podwójny tranzystor NPN SMBT3904S Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB

Element Q251na górze po prawej w obudowie SOT363 o oznaczeniu K72 to faktycznie podwójny tranzystor N-Mosfet 2N7002DW

Uklad scalony U200 w obudowie DCU i oznaczeniu C23 to faktycznie SN74LVC1G123 (SINGLE RETRIGGERABLE MONOSTABLE MULTIVIBRATOR WITH SCHMITT-TRIGGER INPUTS)
    Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB Sapphire R9 380 Nitro 4Gb - Rozpoznanie uszkodzonych elementów PCB

Jedyny problem to element C253. Jest to kondensator, którego wartości nie uda się ustalić w obecnym stanie, ponieważ jest zniszczony. Jedyny pewny sposób to znalezienie identycznej karty do porównania i zmierzenie na niej tego kondensatora.

Myślę, że to sensowna odpowiedź... ;)
    Pozdrawiam