Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DVB-T nagle... przestało działać. Antena? Wzmacniacz?

08 Lip 2017 15:43 6309 31
  • Poziom 10  
    Cześć,

    kupiłem zestaw antena + wzmacniacz + zasilacz (antena Dipol 15/5-12/21-60 DVB-T +Wzmacniacz APL-109e +Zasilacz 12V z separatorem)

    Zainstalowałem zestaw i wszystko chodziło dobrze. Bez problemu odbierałem wszystkie MUXy, włącznie z programami MUX-8 w polaryzacji pionowej. Nagle pewnego dnia pojawiły się zakłócenia i odbiór programów przestał działać.

    Kiedy włączę w TV automatyczne wyszukiwanie kanałów, skaner znajduje tylko 7 kanałów! Głównie z MUX-1. Kiedy zepnę telewizor z anteną "na krótko" (z pominięciem wzmacniacza) telewizor znajduje 27 kanałów ale większość nie działa przez brak sygnału.

    Sprawdziłem wszystkie wtyki i końcówki - wszystko wygląda ok. Ale telewizja nadal nie działa. Gdzie może być problem?
  • flexghzflexghz
  • Poziom 36  
    Sprawdzić, czy dochodzi 12V do wzmacniacza. Jeśli tak to pewnie wzmacniacz padł.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 10  
    andpol 33 napisał:
    Sprawdzić, czy dochodzi 12V do wzmacniacza. Jeśli tak to pewnie wzmacniacz padł.


    Na zasilaczu pali się zielona lampka. Nie świeciła się, kiedy odłączyłem wzmacniacz od zestawu. Więc chyba zasilanie dochodzi.

    Dodano po 1 [minuty]:

    jdubowski napisał:
    Do sprawdzenia jeszcze zwrotnica (takowa tam musi być bo antena jest kombinowana - ma 2 elementy czynne.
    Sprawdź kabel - jeśli ma izolację ze spienionego PE to problemem często jest woda.


    Sprawdziłem zwrotnicę. Sucho, wtyki sztywno siedzą w gniazdach. Jeden z wtyków zrobiłem od nowa dla pewności. Nadal nie działa...
  • Poziom 36  
    Ważne, ile dochodzi. Czy jest 12V.
  • Poziom 10  
    Sprawdziłem. Próbnik na przewodzie przed wzmacniaczem wskazuje 12V. To znaczy że wzmacniacz do wyrzucenia?
  • Poziom 43  
    A kto powiedział, że to ma być 12V? Może być 10V, 7V byle było dobrze filtrowane. Zacząłbym od wymiany, naprawy zasilacza.
  • Poziom 41  
    demo-DTC napisał:
    Na zasilaczu pali się zielona lampka. Nie świeciła się, kiedy odłączyłem wzmacniacz od zestawu
    Wytłumacz to bardziej precyzyjnie ponieważ ma to duże znaczenie.
  • Poziom 36  
    LeDy napisał:
    A kto powiedział, że to ma być 12V? Może być 10V, 7V byle było dobrze filtrowane. Zacząłbym od wymiany, naprawy zasilacza.

    Zasilacz 12V nie może podawać 10V chyba?
  • Poziom 10  
    A jak ustalić czy problem leży w zasilaczu?

    Ad. 2 W instrukcji do zestawu było napisane, że jeżeli pali się zielona lampka na zasilaczu, to znaczy, że prąd jest podawany do wzmacniacza i a przewód jest właściwie podłączony. Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.
  • Poziom 36  
    demo-DTC napisał:
    Sprawdziłem. Próbnik na przewodzie przed wzmacniaczem wskazuje 12V. To znaczy że wzmacniacz do wyrzucenia?

    Co to za "próbnik"?. Trzeba zmierzyć voltomierzem. Niestety świecąca dioda nie świadczy o sprawności zasilacza.
  • Poziom 41  
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.
    Powodem tego może być uszkodzony wzmacniacz jak również zwarcie kabla. (ekran/gorąca żyła).
  • Poziom 43  
    andpol 33 napisał:

    Zasilacz 12V nie może podawać 10V chyba?

    A z regulacja? To tylko skrajny przypadek. Pisanie o 12V jest nieprecyzyjne bo równie może być 11,7V itp. Zależne od elementów .
    gumisie, świecąca dioda i zwarcie? MYŚL.
  • Poziom 41  
    LeDy napisał:
    gumisie, świecąca dioda i zwarcie? MYŚL.
    Kolego, powstrzymałbym się z takim komentarzem. Przeczytaj jeszcze raz ten cytat i zrozumiesz moją wypowiedz.
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.
    Od kiedy podłącza się coś od czegoś?. Czytając post kol. demo-DTC nie zwróciłem uwagi na ten błąd. (od) Mimo wszystko zastanawie mnie jak w takim razie na zasilaczu który jest nie obciążony (odłączony wzmacniacz) gaśnie dioda LED.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 43  
    A o symetryzatorze słyszałeś?
    LeDy napisał:
    gumisie, świecąca dioda i zwarcie? MYŚL.
    Kolego, powstrzymałbym się z takim komentarzem. Przeczytaj jeszcze raz ten cytat i zrozumiesz moją wypowiedz.
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.

    A ja widze napisanie
    Cytat:
    Nie świeciła się, kiedy odłączyłem wzmacniacz od zestawu.
  • Moderator
    Parę tygodni temu mój znajomy z Babimostu zadzwonił do mnie z takim samym problemem. Było, działało, nagle przestało. Poradziłem mu co i jak sprawdzić w jakiej kolejności. Miał także antenę ze wzmacniaczem skierowaną na Jemiołów. Stara i nieco zgniła ale chodziło mu głównie o odbiór TVN-u z Piątkowa k.Poznania. Jak skończył się analog to po prostu przekręcił na zachód i tak zostało. Zawsze mu tłumaczyłem by wywalił wzmacniacz z anteny, bo sygnały ma potężne. Z miesiąc temu wszystko się urwało, a chłop zaczął sobie rwać włosy z głowy bo mu haupolizei nie dawała spokoju nie mogąc oglądać swoich seriali.
    W końcu się przemógł i wlazł na dach, zdjął wzmacniacz, założył symetryzator (podesłałem mu kurierem - no comm...moja strata) i nagle wszystko zaczęło działać. Nawet niemiecki MUX na k.27mym z Alexa się pojawił.
    Zapuściłem "żurawia" u znajomych zajmujących się uruchamianiem BTS-ów a ci stwierdzili, że faktycznie w podobnym czasie odpalili kilkanaście BTS-ów z LTE na paśmie 800 MHz w okolicy.

    Nie twierdzę że tak być musi w Twoim przypadku, ale pierwsza rzeczą, jaką bym się pozbył to wzmacniacza w antenach i zasilacza w domu. Ja wiem że Zielona Góra to teren niemal podgórski, ale Jemiołów naprawdę jest blisko (z większości dachów jest widoczny gołym okiem), a do tego na Ptasiej masz doświetlenie MUX3 z za dużą mocą (jak na Zieloną Górę).
  • Poziom 41  
    @LeDy przeczytaj #4, gdzie:
    demo-DTC napisał:
    Nie świeciła się, kiedy odłączyłem wzmacniacz od zestawu.
    oraz #10, gdzie
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.
    porównaj oba cytaty. Przeczytaj również moje odpowiedzi na te posty (#8, #12).


    Przychylam się do porady Kol. irekr ponieważ może ona być najlepszym rozwiązaniem problemu Kol. demo-DTC.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 36  
    Czy Wy czytacie, co pisał @demo-DTC? Pominięcie wzmacniacza nic nie daje. Kanały wyszukuje ale sygnał jest za słaby.
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    gumisie napisał:
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.
    Powodem tego może być uszkodzony wzmacniacz jak również zwarcie kabla. (ekran/gorąca żyła).

    Należy dokładnie pozarabiać i posprawdzać dokładnie F-ki na kablach. Najlepiej pod lupą. To samo na separatorze zasilania. Prawdopodobnie powodem problemów jest właśnie to tzn niekontakty ( separator) lub zwarcia ( separator lub F-ki )
  • Poziom 36  
    Darku, ale to działało. Jeżeli pytający sam nie popsuł to chyba samo też się nie popsuło, chyba, że od początku było niechlujnie pozarabiane.
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    demo-DTC napisał:
    Sprawdziłem. Próbnik na przewodzie przed wzmacniaczem wskazuje 12V. To znaczy że wzmacniacz do wyrzucenia?


    Wymień wzmacniacz
  • Poziom 32  
    andpol 33 napisał:
    chyba, że od początku było

    To właśnie miałem na myśli. Ja bez okularów ( a ostatnio nawet lupy ) dokładnie F-ki już nie sprawdzę. Czasami zdarzy się, że się tak jeden drucik zawinie, że robi zwarcie
    a gołym okiem go nie widać... Szczególnie w kablach bogatych w oplot np Triset 113.
  • Poziom 36  
    demo-DTC napisał:
    skaner znajduje tylko 7 kanałów. Głównie z MUX-1

    Mux-1 czy mux-3? 7 kanałów ma mux-3, którego sygnał jest bardzo mocny, bo Zielona Góra jest w zasięgu dwóch nadajników - Jemiołów i Wichów, oraz lokalnego doświetlenia na ul. Ptasiej (wszystkie w SFN na k.32). I tu rodzi się pytanie - czy chociażby ze względu na to doświetlenie, stosowanie wzmacniacza jest zasadne? Ponadto mux-1 także nadaje na k.45 w SFN Jemiołów- Wichów.
    demo-DTC napisał:
    Kiedy zepnę telewizor z anteną "na krótko" (z pominięciem wzmacniacza) telewizor znajduje 27 kanałów ale większość nie działa przez brak sygnału.

    Skoro większość nie działa, to w takim razie które działają, na jakim kanale i jakie są na nich parametry sygnału?
    demo-DTC napisał:
    Kiedy włączę w TV automatyczne wyszukiwanie kanałów

    Nie używaj skanowania automatycznego, tylko ręczne! Ponadto jest bardziej użyteczne przy precyzyjnym ustawianiu anteny.
    Czy miejsce odbioru jest w samej Zielonej Górze? Na który nadajnik ustawiona antena - Jemiołów czy Wichów?
    A tak na marginesie - kol @Darek.S przeprowadził testy z używanym przez Ciebie zestawem antenowym i może Ci coś podpowie.
  • Poziom 43  
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.

    Przy takim pisaniu to nie wiadomo co ty robisz. Jak można podłączyć od przewodu?Jak podłączyć to do przewodu a odłączyć od przewodu.
    Podobnie ze wzmacniaczem. Ja zrozumiałem, że jak odłączył wzmacniacz( czyli podłączył do samej anteny a tam dipol zamknięty) to normalnie, że robił zwarcie. Czyli przejścia były.
    P.S. Ja, mimo że jako tako widzę to jednak lupy jak zegarmistrz nie :D używam a jak na elektronika przystało miernika.
  • Poziom 41  
    LeDy napisał:
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu - lampka na zasilaczu gasła.

    Przy takim pisaniu to nie wiadomo co ty robisz. Jak można podłączyć od przewodu? Jak podłączyć to do przewodu a odłączyć od przewodu.
    Podobnie ze wzmacniaczem. Ja zrozumiałem, że jak odłączył wzmacniacz (czyli podłączył do samej anteny a tam dipol zamknięty) to normalnie, że robił zwarcie. Czyli przejścia były.
    I po co było się denerwować, pisać aluzje w moim kierunku?. Pisząc zwarcie miałem na myśli to co następnie Kol.Darek.S napisał w swoim poście #19.
    P.S
    Do Twojego P.S_a. Ja używam: okularów, lupy, wiedzy oraz wszystkich urządzeń pomiarowych niezbędnych do wykonania danej usługi.
  • Poziom 10  
    _kli_ napisał:
    demo-DTC napisał:
    skaner znajduje tylko 7 kanałów. Głównie z MUX-1

    Mux-1 czy mux-3? 7 kanałów ma mux-3, którego sygnał jest bardzo mocny, bo Zielona Góra jest w zasięgu dwóch nadajników -.


    Mój błąd - chodziło o MUX3

    Dodano po 1 [minuty]:

    LeDy napisał:
    demo-DTC napisał:
    Kiedy podłączałem wzmacniacz od przewodu lampka na zasilaczu gasła.

    Przy takim pisaniu to nie wiadomo co ty robisz. Jak można podłączyć od przewodu?Jak podłączyć to do przewodu a odłączyć od przewodu.


    Panowie. Pisałem na telefonie tę wiadomość. Zadziałała autokorekta. Miało być "kiedy ODłączyłem wzmacniacz od przewodu"

    Dodano po 2 [minuty]:

    _kli_ napisał:

    demo-DTC napisał:
    Kiedy zepnę telewizor z anteną "na krótko" (z pominięciem wzmacniacza) telewizor znajduje 27 kanałów ale większość nie działa przez brak sygnału.

    Skoro większość nie działa, to w takim razie które działają, na jakim kanale i jakie są na nich parametry sygnału?
    .


    Są TVP 1,2,3, Kultura, Rozrywka, Info i regionalna. Kanał 32. Siła sygnału 34%. Jakość sygnału 90-100%
  • Poziom 41  
    @demo-DTC, pomijając fakt że "Pisałem na telefonie tę wiadomość. Zadziałała autokorekta" oraz pyskówki pomiędzy mną i kol.LeDy a które nic nie wniosły do tematu, opisz jak obecnie przedstawia się sytuacja odbioru programów z poszczególnych MUX_sów.
  • Poziom 32  
    andpol 33 napisał:
    Darku, ale to działało. Jeżeli pytający sam nie popsuł to chyba samo też się nie popsuło, chyba, że

    Darek.S napisał:
    Czasami zdarzy się, że się tak jeden drucik zawinie, że robi zwarcie
    a gołym okiem go nie widać... Szczególnie w kablach bogatych w oplot np Triset 113.

    Sam miałem taki przypadek gdzie zwarcie wyszło po kilku miesiącach i właśnie na Trisecie 113-tym. Widać ten drucik po czasie przesunął się o ułamek milimetra i zwarcie zrobił na zasadzie bomby zegarowej :D
  • Poziom 10  
    gumisie napisał:
    @demo-DTC, pomijając fakt że "Pisałem na telefonie tę wiadomość. Zadziałała autokorekta" oraz pyskówki pomiędzy mną i kol.LeDy a które nic nie wniosły do tematu, opisz jak obecnie przedstawia się sytuacja odbioru programów z poszczególnych MUX_sów.


    Wygląda tak, że odbiera tylko MUX-3 (TVP 1,2,3 itd.) Ale MUX-3 w moim mieście działa nawet bez anteny, bo tak mocny ma sygnał ;) Reszta programów przestała działać i nie działa nadal. Choć idealnie działał wcześniej nawet MUX-8
  • Poziom 15  
    Z całych tych wszystkich opisów wynika że cały ten bajzel wynika z toru wzmacniacz/zasilacz + niestaranność - w narodzie wciąż ponuje bzdurne przekonanie że wzmacniacz może cuda - kol Irek który ma więcej wiedzy w temacie co cała reszta razem słusznie sugeruje - zanim zastosujesz wzmacniacz złap najlepszy odbiór pasywnie i wtedy gdy jest potrzeba stosuj wzmocnienie