Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.

Arkadiusz70 08 Jul 2017 21:48 6309 26
  • #1
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Panowie wałkowany temat od dawna , sprawdziłem wszystko co mogłem . Od przekaźnika uruchamiającego sprzęgło sprężarki jest wszystko ok . Podmieniłem pulpit sterowania ( manualna klimatyzacja),sprawdziłem czujnik niestety nic nie dało. Z sterownika silnika PCM nie mam sygnału uruchamiającego przekaźnik K100 ( + zasilania jest obecny). Nadmieniam, że okablowanie jest ok i układ jest szczelny , uzupełniony czynnik. Może ktoś posiada schemat wdzięczny będę za podpowiedzi.
  • #3
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Presostat pomierzony , na jednym z forów kolega opisał jak go pominąć nic nie dało , czujnik temperatury klimatyzacji parownika nie patrzyłem , dziś zobaczę...
    Nadmieniam że nie mam kodów błędu..

    Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

    Czujnik temperatury parownika sprawny ...
  • #5
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Proszę rozwinąć ....
  • #7
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Wydaje mi się że wówczas powinienem mieć dziwne wskazania i pojawiające się kody DTC a tu wszystko w normie , bynajmniej na ELM 327. Może jakaś rada ...
  • #8
    paul7
    Level 11  
    Podłącz pod kompa i sprawdz na live data wszystkie parametry klimatyzacji(temp,parownika jaką wskazuje,czy jest sygnał załączenia sprężarki itp.) Może sterownik silnika był kiedyś zmieniany ??
  • #9
    milejow
    Level 43  
    Arkadiusz70 wrote:
    a tu wszystko w normie , bynajmniej na ELM 327. Może jakaś rada ...

    Tylko jedna-oddaj do warsztatu jak próbujesz naprawiać za pomocą elemka.
    Diagnostykę trzeba zrobić sprzętem przewidzianym do tego celu, nie zabawką udającą diagnoskop i kompletnie nie nadającą się do diagnozowania tego typu uszkodzeń.
  • #10
    Arkadiusz70
    Level 11  
    P Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją. o wypięciu przekaźnika sprzęgła klimatyzacji pojawił się kod DTC P0645 i to jest prawidłowa reakcja. Zamknąłem obwód sterowania, uruchomiło mi się sprzęgło ale wentylator uruchamiał mi się i wyłączał na przemian
  • #11
    milejow
    Level 43  
    For Scan już trochę lepiej wygląda, odczyt parametrów i sprawdzić czy jest zezwolenie na włączenie klimy, czy sterownik widzi ciśnienie w układzie. Jaki presostat, 4piny czy 3?
  • #12
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Presostat 4 piny...
  • #13
    milejow
    Level 43  
    To powinny być 2 czujniki, jeden 4 pinowy i zwarte piny 1,4(czarno/pomarańczowy-czarno/czerwony) drugi presostat jest 2 pinowy i też ma być zwarty (czarno/czerwony i czarno/żółty)
    Na tych wszystkich pinach ma być masa a układ szczelny, napełniony i pod ciśnieniem.
  • #14
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Układ napełniony 3 dni temu na 100% szczelny a presostaty tak się zachowują . Zobaczę czy masy dochodzą podłącze For Scana i może coś znajdę .
  • #15
    djpakula
    Level 9  
    Sprawdź jakimś lepszym diagnoskopem jakie ciśnienie pokazuje presostat
  • #16
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Sprawdziłem rezystancje :
    -presostat 4 pinowy
    czarno -czerwony do masy 6,68kOM
    czarno-pomarańczowy do masy 0,0
    czarno-niebieski pin 3 (ale są nie opisane ani na gnieździe i wtyku) do masy0,0
    czarno-niebieski pin 1 do masy 5,20KOM

    presostat 2 pinowy
    czarno-czerwony do masy rozwarty
    żółto-czarny do masy 6,68KOM
    Uruchomiłem Focusa załączyłem klimatyzacje , podłączyłem mojego ELM a o to efekt
    proszę o podpowiedzi , nadmieniam że nie posiadam jakiejkolwiek dokumentacji :
    Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją. Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.

    Dodano po 12 [godziny] 59 [minuty]:

    A może ktoś jest w posiadaniu czytelnego schematu do tego modelu.... , bo z tego co widzę brak jest komunikacji między panelem klimatyzacji a...????

    Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

    Dziś zerknąłem do panelu sterującego który wcześniej był zamieniony sygnał do uruchomienie wychodzi z pinu 2 przewodem zielono-białym jak na foto:
    Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.
    i biegnie do GEM pin 13 złącza jak na foto. I tu kończy się moja wiedza brak dokumentacji :
    Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.
  • #17
    milejow
    Level 43  
    djpakula wrote:
    Sprawdź jakimś lepszym diagnoskopem jakie ciśnienie pokazuje presostat

    Co tam chcesz sprawdzać jak to presostat 0-1?
    Autor oddaj auto do warsztatu bo nic z tej naprawy chyba nie będzie, to zwykłe czujniki mechaniczne i nie podają żadnych parametrów, jedynie zwierają odpowiednie kable ze sobą.
  • #18
    paul7
    Level 11  
    Panel nie podaje sygnału do sterownika! Pewnie na innym pinie jest podawany sygnał załączenia sprężarki.
  • #19
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Sygnał do uruchamiania sprężarki jest obecny jako stan niski na wyjściu złącza panelu pin2 zielono -biały przewód który biegnie do modułu komfortu pin 13 w/w złącza, jak na foto . Teraz pytanie co dalej..... a podane rezystancje to wartości nie presostatów a ich obwodów.

    ps: czy nikt nie posiada czytelnych schematów do tego modelu.

    Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

    Dziś sprawdziłem GEM moduł otrzymuje sygnał załączenia klimatyzacji co obrazują foto :
    Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją. Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.
    sygnał załączenia jest taki gdyż włączałem i wyłączałem na przemian celem upewnienia się o poprawności działania :
    Ford Focus MK2 1.6 TDCI - brak sterowania klimatyzacją.
    w związku z powyższym pozostaje mi chyba zamówić moduł GEM .
  • #20
    milejow
    Level 43  
    Arkadiusz70 wrote:
    w związku z powyższym pozostaje mi chyba zamówić moduł GEM .

    Z drugim gemem nie odpalisz silnika bo immo będzie blokować.
    Gem wysyła polecenie załączenia sprężarki do sterownika silnika a ten dopiero odpala sprężarkę, polecenie leci cyfrowo CANem, sprawdź w parametrach sterownika silnika czy jest odebrana komenda o włączeniu klimy.
  • #21
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Nie ma tej komendy pisałem wcześniej a imobilajzer to nie problem zakoduję .
  • #22
    milejow
    Level 43  
    Arkadiusz70 wrote:
    Nie ma tej komendy pisałem wcześniej

    Gdzie pisałeś???
  • #23
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Zerknij na pierwsze 2 zdiecia
  • #24
    paul7
    Level 11  
    A był już kiedyś wymieniany w tym aucie GEM??
    Bo miałem kiedyś taką sytuacje co prawda w innym samochodzie,że po wymianie Panelu klimatronika nie działała klima a sterowanie było widoczne na kompie.Ale sygnał podawał jako stan niski a w ECU zezwolenie na załączenie sprężarki to stan wysoki.Po prostu sprawdź czy nie był zmieniany już kiedyś GEM.Może nie współpracuje sygnałem z ECU.
  • #25
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Nie , nie mam to auto prawie od początku. Stwierdziłem uszkodzenie klimy podczas odgrzybiania , żona niestety rzadko używa a to jej auto.
  • #26
    paul7
    Level 11  
    Sprawdz po numerach cz nie był wymieniany.Ogólnie to rzadkość żeby padł GEM.Tranzystory mają przeważnie zabezpieczenia termiczne.
  • #27
    Arkadiusz70
    Level 11  
    Panowie , wymieniłem GEM wczytałem za pomocą ELMconfig ustawienia z poprzedniego modułu.Bez potrzeby kodowania czegokolwiek i ciesze się sprawną klimatyzacją . Za wszelkie pomocne informacje DZIĘKUJĘ.