Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie

franz87 09 Jul 2017 02:47 699 7
    franz87
    Level 16  
    Witam,

Dostałem od znajomej do naprawy laptop Toshiba Satellite A300D-21D.
    Z tego co opowiadała laptop chodził wolno, a później nie włączał się już w ogóle. Prawie rok przeleżał nieruszany i trafił do mnie.

Na początku zmierzyłem miernikiem zasilacz i okazało się, że na wtyczce zasilacza jest 0.00V. Podmieniłem sam kabel, który idzie z sieci do zasilacza :
    i laptop się włączył. Jednak po kilkuminutowym działaniu wyłączał się.
    Zauważyłem, że wiatraczek się nie rusza. Rozebrałem laptop i okazało się, że wiatraczek nie kręci się przez kłęby kurzu.
    Po ich usunięciu i złożeniu laptopa wiatrak się kręci, laptop nie wyłącza. W porównaniu z moim Lenovo dół laptopa jest dużo cieplejszy i wydmuchiwane powietrze też.

Jako, że komputer strasznie zamula, chciałem zrobić reinstalację systemu.
    Przedtem postanowiłem sprawdzić jednak stan dysku.
    Zeskanowałem go programem HDTune w wersji Portable i program pokazał komunikat : "Critical Hard Drive Temperature 60'C".
    Po za tym poniżej screeny z testu dysku i programu HWMonitor z innymi temperaturami:

Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie

Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie Toshiba Satellite A300D-21D - chłodzenie

Jak myślicie:
    1. Czy awaria z kablem zasilacza, a wentylatora to przypadek czy jest jakiś wspólny mianownik ?

2. Czy wysoka temperatura dysku jest spowodowana jego defektem, czy winny jest układ chłodzenia - a jeżeli tak - to trzeba zmienić wiatraczek czy cały układ ?

3. Czy inne temperatury pokazane na screenach programu HWMonitor są w porządku ?

4. Czy oprócz wysokiej temperatury dysku są na screenach programu HDTune informacje świadczące o jego uszkodzeniu itd ?

Pozdraiam
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj.
    franz87 wrote:
    Czy awaria z kablem zasilacza, a wentylatora to przypadek czy jest jakiś wspólny mianownik
    Przypadek, dwie niezależne usterki.

franz87 wrote:
    Czy wysoka temperatura dysku jest spowodowana jego defektem, czy winny jest układ chłodzenia - a jeżeli tak - to trzeba zmienić wiatraczek czy cały układ ?
    Laptop jest wyposażony w "samo zło" z punktu widzenia emisji ciepła. Mamy procesor AMD bardzo skutecznie generujący spore ilości ciepła, a na dodatek jest grafika generująca również spore ilości ciepła. Taki urok tej konfiguracji. Skoro wszystko się piecze w temperaturze 55-60 stopni, to dysk nie mając zbyt chłodnego otoczenia nie jest zbyt dobrze chłodzony. Tym niemniej taka temperatura jeszcze nie powinna go dobić. Skoro pozbyłeś się kurzu z chłodzenia, to możesz wymienić pastę termoprzewodzącą na CPU i GPU. Przy pracy w podwyższonych temperaturach jest prawdopodobne, że obecna jest już "kamieniem trochę termoprzewodzącym". Jeśli chodzi o pastę to proponuję Arctic MX-2, dość tania, dość wytrzymała, zupełnie przyzwoita i ma konsystencję nadającą się do tego zastosowania.

franz87 wrote:
    Czy inne temperatury pokazane na screenach programu HWMonitor są w porządku ?
    Pokazujesz temperatury bez obciążenia, co ma niewielki sens (po obciążeniu kilkuminutowym można ocenić, czy temperatury są na akceptowalnym poziomie i czy chłodzenie prawidłowo działa). Jak na spoczynek - temperatury pod 60-tkę są dość wysokie, z drugiej jednak strony po piekarniku Turion+Radeon HD można się takich niestety spodziewać.

franz87 wrote:
    Czy oprócz wysokiej temperatury dysku są na screenach programu HDTune informacje świadczące o jego uszkodzeniu itd ?
    Dysk jak na swój przebieg jest moim zdaniem OK, nie widać niczego specjalnie niepokojącego. Liczba cykli parkowania głowicy jest dość wysoka, można zmodyfikować APM aby nie parkował co chwilę głowic. Przy dyskach nadgorliwie parkujących głowice chętnie korzystałem z programu QuietHDD (uruchamiam program z autostartu bądź ostatecznie z harmonogramu zadań, żeby UAC nie potwierdzać w systemach Vista i nowszych, jeśli UAC jest włączony). Ogólnie Modyfikacja APM jest opcjonalna, generalnie póki co stanem dysku nie ma się co martwić.
    franz87
    Level 16  
    Dzięki za pomoc, zamówiłem pastę.

Jak mogę obciążyć komputer, żeby zrobić miarodajne pomiary temp. ?
    Chcę porównać te wyniki po nałożeniu nowej pasty.

Póki co podkładam pod laptopa talerz i ochładzam go wentylatorem pokojowym. :) Temperatura dysku ma wówczas 45'C
    dt1
    Admin of Computers group
    Spróbuj OCCT test Power Supply (obciąża procesor i grafikę jednocześnie). Ustaw na przykład 20 minut i zrób pierwszy test, po wymianie pasty zrób drugi test na takich samych ustawieniach. Program zapisze wykresy (chociaż zwróć uwagę, czy będzie w stanie monitorować temperatury, które Cię interesują - jeśli nie będzie - to korzystaj z zainstalowanego HWMonitor, a OCCT użyj tylko do obciążenia.

http://ocbase.com/download/
    franz87
    Level 16  
    Temperatura CPU z 54'C podnosi się do 85'C w około 2-3 minuty.
    Jutro wymieniam pastę i wiatraczek wentylator.
    franz87
    Level 16  
    Witaj dt1.

Zmieniłem pastę i wentylator.
    Teraz po włączenieniu komputera temperatura wynosi:
    CPU 54'C
    GPU 46'C
    Dysk 32'C

Po włączeniu OCCT, test działa około 2minut i :
    CPU 85'C (OCCT wyłącza się sam, podając tą wartość jako za dużą)
    GPU 66'C
    Dysk 35'C

Wynika, że napewno dysk mniej się grzeje.
    Czy takie temperatury można uznać za 'normalne' dla tego konkretnego modelu?
    dt1
    Admin of Computers group
    Turion ZM82 ma max dopuszczalną temperaturę pracy 100 stopni, więc w ustawieniach OCCT możesz przestawić próg bezpieczeństwa na 95 stopni i puścić test trochę dłużej.

Wymiana wentylatora była raczej zbędna, szczególnie że oryginał może podziałać lepiej i dłużej, niż zamiennik (chyba że kupiłeś też oryginał).

Temperatury koszmarne, ale taki urok tego sprzętu niestety.