Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MSI M150B PRO-VHD - Po aktualizacji BIOS windows nie startuje.

leslo 10 Jul 2017 14:31 852 3
  • #1
    leslo
    Level 7  
    Cześć,
    Mam problem z komputerem. Po wgraniu nowego BIOSu do płyty głównej, komputer odpala, ale nie ma obrazu na monitorze, Windows się nie ładuje. Aktualizowałem BIOS przez M-Flash. Czy jest jakaś możliwość downgrade'u BIOS, czy jestem skazany na oddanie komputera na gwarancję ? (kupowany na morele.net rok temu).
  • #2
    Kolobos
    IT specialist
    Raczej Ci tego nie uznaja na gwarancji, bios mozna wgrac przy pomocy programatora.


    Ps. Napisales zle model plyty...
  • #3
    Matuzalem
    Level 43  
    leslo wrote:
    ...komputer odpala, ale nie ma obrazu na monitorze, Windows się nie ładuje.


    Jest Pan pewien, że to awaria a nie objawy ustawień defaultowych BIOS-u (UEFI)?
    Może warto "pokombinować" z kartą graficzną np. i zobaczyć czy obraz "się nie znajdzie".

    Oczywiście to czysta spekulacja dotycząca możliwej obecności dwóch układów graficznych.
  • #4
    leslo
    Level 7  
    Podpinałem HDMI pod grafę zintegrowaną jak i pod GTX1060 i cały czas brak sygnału. Spróbuję jeszcze przez VGA i porem CMOS, zworki i może jeszcze to pomoże: https://service.msicomputer.com/msi_user/support/techfaqdetail.aspx?formid=3046

    Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

    Udało się odpalić draństwo. Za pomocą zworek na płycie zresetowałem BIOS. Po uruchomieniu użyłem Live Update do aktualizacji BIOS. Po restarcie pokazało błąd RAM i CPU. Zmieniłem sloty RAM i wszystko zaczęło działać.