Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszê, dodaj wyj±tek www.elektroda.pl do Adblock.
Dziêki temu, ¿e ogl±dasz reklamy, wspierasz portal i u¿ytkowników.

Dwa porty bass reflex z przodu|Subwoofer

unaksisl 10 Lip 2017 21:16 1407 24
  • #1 10 Lip 2017 21:16
    unaksisl
    Poziom 3  

Witam, mam suba na g³o¶niku STX 32.500, buda 53litry, strojone na 35hz, jak zalecane dla tego g³o¶nika.

Pierwsza budowa ma zbyt cienkie ¶cianki i bardzo drzy, br z ty³u. Zatem zbijam now±, solidn± budê.

Mam ograniczone miejsce i nie mogê sobie pozwoliæ na to, by subwoofer by³ odsuniêty od ¶ciany na kilkadziesi±t cm z racji tylnego bass reflexu.

W nowej obudowie planuje zrobiæ bass reflex z przodu, razem z g³o¶nikiem. Nie podoba mi siê jeden wylot br, wiêc planuje dwa wyloty br z przodu i tutaj mam dla was pytanie, bo sam du¿o szuka³em i niewiele znalaz³em na ten temat.

Obecnie mam strojenie 35hz, rura 15cm d³uga, 10cm szeroka.

A wiêc, chcê mieæ 2 porty bass reflex z przodu, powinienem mieæ 2 takie same porty o tych samych wymiarach podanych wy¿ej? czy d³ugo¶æ portów maleje, b±d¼ te¿ siê wyd³u¿a?

Obecnie mam strojenie 35hz, rura 15cm d³uga, 10cm szeroka. przy dwóch wylotach powinienem mieæ 2 rury o tych samych wymiarach, czy co¶ siê zmienia? obja¶ni³by mi to kto¶?

Planowane wymiary subwoofera: wysoki 45, szeroki 40, d³ugi 48-50cm ok 50-55l po odliczeniu g³o¶nika i panelu aktywnego.
    strojenie 35hz z p³yt 20mm, front 30mm bêdê budowa³.
    Tak to mniej wiêcej bêdzie wygl±da³o z przodu jak kto¶ nie wie o co mi chodzi :P

Pozdrawiam.

0 24
  • #2 10 Lip 2017 23:58
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

Je¿eli oryginalnie rura mia³a 10cm ¶rednicy, to tunel mia³ przekrój 78,5cm^2. Poni¿ej tego przekroju nie schod¼. Mo¿esz daæ 2 BR o przekroju 36cm^2 ka¿dy. I tak je¿eli suma przekrojów nowych BR bêdzie taka sama jak oryginalnego, to d³ugo¶ci nie zmieniasz. Je¿eli bêdzie powiedzmy 2x wiêkszy przekrój, wtedy d³ugo¶æ te¿ x2.
    Polecam u¿ycie programu WinISD do policzenia parametrów obudowy. Pamiêtaj tylko o wcze¶niejszym policzeniu minimalnej ¶rednicy BR dla tego g³o¶nika.
    Sam jestem w trakcie budowy subwoofera - je¿eli jeste¶ ciekawy, zajrzyj do mojego profilu. Prowadze 2 tematy o tym.

0
  • #3 11 Lip 2017 13:44
    unaksisl
    Poziom 3  

[quote= Je¿eli oryginalnie rura mia³a 10cm ¶rednicy, to tunel mia³ przekrój 78,5cm^2. Poni¿ej tego przekroju nie schod¼.[/quote]

Rure pcv zwyk³± mia³em, z ty³u by³a, to mi to nie przeszkadza³o, ³adnie obsmarowana silikonem dooko³a i by³o ok.

teraz jak szukam portu, to ma 10cm na pocz±tku, ale w po³owie ju¿ ma np 7 i d³ugo¶ci ciê¿ko powy¿ej 20cm znale¼æ ;/

0
  • #4 11 Lip 2017 13:55
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

Czyli to samoróbka by³a. W takim razie na prawdê zalecam u¿ycie programu i policzenie wszystkiego, bo ani ja, ani zapewne Ty nie mamy pewno¶ci co do poprawno¶ci starych wyliczeñ.

0
  • #5 11 Lip 2017 14:01
    unaksisl
    Poziom 3  

Kraniec_Internetów napisa³:
    Czyli to samoróbka by³a. W takim razie na prawdê zalecam u¿ycie programu i policzenie wszystkiego, bo ani ja, ani zapewne Ty nie mamy pewno¶ci co do poprawno¶ci starych wyliczeñ.

http://kolumny.prv.pl/obudowak.php w tym programie to liczy³em

0
  • #6 11 Lip 2017 14:06
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

U¿ywam tej strony do liczenia ¶rednicy minimalnej ;) No dobrze. Wracaj±c do twojego pytania o BR z ró¿nymi ¶rednicami na koñcach.
    Program policzy³ Ci ¶rednicê minimaln±. W przypadku zastosowania rury o 2 ¶rednicach bêdzie to ta mnieksza. Teraz z przeliczeniem d³ugo¶ci bêdzie trochê zabawy. Z tego co policzy³ program obliczasz sobie objêto¶æ powietrza w tunelu. Taka ma byæ. A potem tylko obliczasz d³ugo¶æ nowego tunelu tak, by wysz³a taka sama objêto¶æ powietrza w nim, jaka wysz³a z obliczeñ.

0
  • #7 11 Lip 2017 14:26
    unaksisl
    Poziom 3  

U¿ywam tej strony do liczenia ¶rednicy minimalnej ;) No dobrze. Wracaj±c do twojego pytania o BR z ró¿nymi ¶rednicami na koñcach.
    Program policzy³ Ci ¶rednicê minimaln±. W przypadku zastosowania rury o 2 ¶rednicach bêdzie to ta mnieksza. Teraz z przeliczeniem d³ugo¶ci bêdzie trochê zabawy. Z tego co policzy³ program obliczasz sobie objêto¶æ powietrza w tunelu. Taka ma byæ. A potem tylko obliczasz d³ugo¶æ nowego tunelu tak, by wysz³a taka sama objêto¶æ powietrza w nim, jaka wysz³a z obliczeñ.

To jest g³o¶nik za 160 z³, wydaje mi siê, ¿e nie us³yszê 1Hz w praw±, albo w lewo.

znalaz³em dosyæ d³ugi tunel na stxie, szerszych i d³u¿szych nie widzia³em, a odwiedzi³em pare sklepów.

tutaj sobie wyliczy³em strojenie jednej rury i mam pytanko. je¶li 2 tunele chce, to muszê jeszcze raz tak zwiêkszyæ ich d³ugo¶æ? czy siê mylê?

0
  • #8 11 Lip 2017 15:16
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

Je¶li dajesz 2 takie same jak by³y, to d³ugo¶æ obu razy 2. Mo¿esz daæ tej samej d³ugosci i ¶rednica odpowiednio mniejsza.

0
  • #9 11 Lip 2017 15:54
    unaksisl
    Poziom 3  

Je¶li dajesz 2 takie same jak by³y, to d³ugo¶æ obu razy 2. Mo¿esz daæ tej samej d³ugosci i ¶rednica odpowiednio mniejsza.

Czyli przy strojeniu na ok 35hz wychodzi mi 6cm szeroka w srodku i dluga na 8,5.

Zatem daje 2 rury od d³ugo¶ci 17cm i szeroko¶ci w ¶rodku 6cm i wyjdzie mi mniej wiêcej to, czego oczekuje, czyli 35hz?

drobnych zmian w lewo, b±d¼ te¿ w prawo nie us³yszê, wiêc nie ma co sie bawiæ w dok³adne obliczenia, tym bardziej, ¿e to nie jest g³o¶nik za 1 ty¶. z³ :P

0
  • Pomocny post
    #10 11 Lip 2017 16:09
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

Dwie rury o ¶rednicy 6cm maj± razem przekrój 56,5cm2. To za ma³o, a powietrze bêdzie zbyt szybko siê poruszaæ, wiêc z tuneli mog± zrobiæ siê piszcza³ki
    Pamiêtaj ¿e nie wliczasz tunelu w objêto¶æ g³o¶nika. Czyli obudowa ma mieæ 53 litry plus BR. Poza tym skrzynia wydaje siê du¿o za du¿a.
    Czekaj. Robisz suba na tym g³o¶niku?
    http://stx.pl/w-32-500-8-mc.html
    Bo taki sam masz w po¶cie 1, a i taki sam planujê wykorzystaæ ja.
    Jak chcesz mogê ci podes³aæ pliki do WinISD oraz projekt w 3d g³o¶nika. Wiêcej informacji jak bêdziesz chcia³.

0
  • #11 11 Lip 2017 19:03
    unaksisl
    Poziom 3  

Dwie rury o ¶rednicy 6cm maj± razem przekrój 56,5cm2. To za ma³o, a powietrze bêdzie zbyt szybko siê poruszaæ, wiêc z tuneli mog± zrobiæ siê piszcza³ki
    Pamiêtaj ¿e nie wliczasz tunelu w objêto¶æ g³o¶nika. Czyli obudowa ma mieæ 53 litry plus BR. Poza tym skrzynia wydaje siê du¿o za du¿a.
    Czekaj. Robisz suba na tym g³o¶niku?
    http://stx.pl/w-32-500-8-mc.html
    Bo taki sam masz w po¶cie 1, a i taki sam planujê wykorzystaæ ja.
    Jak chcesz mogê ci podes³aæ pliki do WinISD oraz projekt w 3d g³o¶nika. Wiêcej informacji jak bêdziesz chcia³.

tak, na tym robie.

czyli powinienem poszukaæ jeszcze szerszych tuneli, tak?

pode¶lij, przyda sie :)

po odliczeniu g³o¶nika i panelu aktywnego wychodzi jakie¶ 50l. 1-2litry ró¿nicy nie zrobi± w t±, czy w t±.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Tak sobie sprawdzi³em wymiary tego tunelu, co mam teraz :P
    i wynika, ¿e rok temu go stroi³em na 45Hz, nie 35 :D
    tak czy siak temat ten sam, 2 porty bass relfex z przodu musze miec :D

w skrócie, je¶li mam np tunel o szerokosci 10cm, d³ugo¶ci 30cm na 50litrach wychodzi mi 35Hz.
    je¿eli chcê 2 porty w jednej budzie, to musz± mieæ obydwa porty po 60 cm d³ugo¶ci? tak na ch³opski rozum?

0
  • #12 28 Lip 2017 15:36
    unaksisl
    Poziom 3  

tunel bass reflex dla tego g³o¶nika powinien mieæ minimum 15cm szeroko¶ci, okej.

Zatem dajê rurê o ¶rednicy 15cm i d³ugo¶ci 63cm. - strojenie 35Hz dla 50 litrów.
    Je¶li mam kaprys daæ 2 porty bass reflex, to muszê daæ dwa takie porty o tej samej ¶rednicy i d³ugo¶ci wymienionej wy¿ej, by uzyskaæ to samo strojenie 35Hz przy 50 litrach?
    czy ¼le my¶lê?

0
  • #13 28 Lip 2017 18:18
    rimot
    Poziom 27  

unaksisl napisa³:
    Zatem dajê rurê o ¶rednicy 15cm i d³ugo¶ci 63cm. - strojenie 35Hz dla 50 litrów. Je¶li mam kaprys daæ 2 porty bass reflex, to muszê daæ dwa takie porty o tej samej ¶rednicy i d³ugo¶ci wymienionej wy¿ej, by uzyskaæ to samo strojenie 35Hz przy 50 litrach?

Nie.
    Powierzchnia br (ko³o, kwadrat, cokolwiek) w Twoim przypadku na pó³ a d³ugo¶æ ta sama.

0
  • #14 28 Lip 2017 22:05
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

rimot napisa³:
    Powierzchnia br (ko³o, kwadrat, cokolwiek) w Twoim przypadku na pó³ a d³ugo¶æ ta sama.

Dok³adnie. Tylko pamiêtaj - powierzchnia (przekrój, pole) na pó³, a nie ¶rednica.
    Minimalna ¶rednica okr±g³ego tunelu dla tego g³o¶nika to 14cm. Jak dasz 2, to wychodzi 9,75cm.

0
  • #15 29 Lip 2017 13:18
    mierzol1235
    Poziom 4  

te¿ robie suba na tym g³o¶niku.
    by uzyskaæ strojenie 35hz w skrzyni 50l, musze daæ bass reflex o przekroju 150cm2 i d³ugo¶ci 63cm, tyle co wyczyta³em.
    ja te¿ planuje dwa otwory bass reflex.
    znalaz³em tunel o przekroju 77cm2 (przed³u¿e)sobie go.
    czyli dla uzyskania strojenia podanego wy¿ej musze daæ takie 2 tunele o d³ugo¶ci 63cm? dobrze rozumuje?

http://allegro.pl/port-bass-reflex-mbr-100-mo...tanio-i6625898535.html?fromVariant=5280050108

0
  • #16 29 Lip 2017 13:38
    rimot
    Poziom 27  

mierzol1235 napisa³:
    powinien mieæ 15cm szeroko¶ci

¦rednicy. Jest wa¿na powierzchnia otworu.
    Nie mo¿esz zastosowaæ 15x15 cm i d³. 63 cm.
    Poza tym, Panowie, Nie lepiej zestroiæ go trochê wy¿ej i nie mieæ k³opotu z d³ugo¶ci± "rury"? 50l to w koñcu nie pralka a gdzie¶ to trzeba zmie¶ciæ. Rozumiem wygl±d ale to ma graæ ;)

0
  • #17 29 Lip 2017 13:41
    mierzol1235
    Poziom 4  

rimot napisa³:
    mierzol1235 napisa³:
    powinien mieæ 15cm szeroko¶ci

¦rednicy. Jest wa¿na powierzchnia otworu.
    Nie mo¿esz zastosowaæ 15x15 cm i d³. 63 cm.
    Poza tym, Panowie, Nie lepiej zestroiæ go trochê wy¿ej i nie mieæ k³opotu z d³ugo¶ci± "rury"? 50l to w koñcu nie pralka a gdzie¶ to trzeba zmie¶ciæ. Rozumiem wygl±d ale to ma graæ ;)

skoro tak producent zaleca, to pozostaje sie zastosowaæ.

dobrze post wy¿ej to rozkmini³em?xd

0
  • #18 29 Lip 2017 13:52
    Kraniec_Internetów
    Poziom 38  

mierzol1235 napisa³:
    znalaz³em tunel o przekroju 77cm2 (przed³u¿e)sobie go.
    czyli dla uzyskania strojenia podanego wy¿ej musze daæ takie 2 tunele o d³ugo¶ci 63cm? dobrze rozumuje?

tak.
    @rimot
    mój tunel ma 15cmx10cm, strojony na 35Hz. W skrzyni znajduje siê tez wzmacniacz na transformatorze. Ca³o¶æ ma 60x40x45cm. Ciê¿kie w cholere, a jeszcze nie mam g³o¶nika ;)

0
  • #19 29 Lip 2017 14:10
    rimot
    Poziom 27  

W WinISD (czysta teoria) wychodzi nieco inaczej: to co na za³±czonych obrazkach:
    Piszê oczywi¶cie o innej ¶rednicy (¶rednicach) br ale wydaje mi siê, ¿e nie bêdzie efektu "furkotania" bo jest niewielka kubatura skrzyni. Bas bêdzie wyra¼niej szybszy. Strojenie nieco ni¿sze ni¿ podaje producent ale charakterystyka wygl±da ³adnie - ¿adnych garbów itp. -3dB przy 38Hz.

Dodano po 3 [minuty]:

Ciê¿kie w cholere, a jeszcze nie mam g³o¶nika

W koñcu to nie g³o¶niczek BT :D

0
  • #20 29 Lip 2017 14:23
    mierzol1235
    Poziom 4  

Ok, w takim razie zamawiam te rury i bêdê kombinowa³ z przed³u¿eniem ich :D

front robie z 3-4 cm p³yty, otwór na g³o¶nik bêdzie frezowany, reszte zrobie z 18mm mdf i powzmacniam. dam ³aty 5x4cm, przykrêciæ je wzd³u¿ p³yt, czy po³±czyæ ¶cianki ³at± i to wystarczy?.

dzieki za pomoc

0
  • #21 29 Lip 2017 14:31
    rimot
    Poziom 27  

Klej, krêæ i wzmacniaj. Jak ju¿ zagra postaw go na kolcach. D³ugo¶æ br mo¿esz dobraæ "eksperymentalnie" - skracaj±c/wyd³u¿aj±c br nawet z rurki kartonowej. Wszystko zale¿y od tego gdzie bêdzie sta³ (pow. m2xwys pomieszczenia). Zainteresuj siê równie¿ regulacj± fazy - du¿o pro¶ciej ustawiæ subwoofer w pomieszczeniu.
    edit
    Zapomnia³em dodaæ, ¿e wyliczenia z WinISD - skrzynia 58.3l

0
  • #22 29 Lip 2017 14:34
    mierzol1235
    Poziom 4  

my¶la³em o jaki¶ gumowych podstawkach, nie lepsze by by³y?

0
  • #23 29 Lip 2017 14:41
    rimot
    Poziom 27  

Lepsze, gorsze... Zale¿y na czym stoi. Ale nie stawiaj go bezpo¶rednio na pod³odze. Z reszt± s± ró¿ne szko³y;) he, he.

0
  • #24 29 Lip 2017 14:48
    mierzol1235
    Poziom 4  

na panelach bêdzie sta³ :D

ja daje strojenie 35hz i na 50 litrów, jak zaleca producent, chyba oni dok³adniejsze testy robili.

0
  • #25 29 Lip 2017 15:10
    rimot
    Poziom 27  

mierzol1235 napisa³:
    chyba oni dok³adniejsze testy robili

Podejrzewam, ¿e te¿ teoria...;) Powodzenia - napisz jakie efekty.

0