Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

STEROWNIK LPT 8-kanałowy z timerem. PROGRAM DO POBRANIA!!!!

Tomczas 01 Sie 2005 10:50 20272 22
  • Witam wszystkich uzytkowników serwisu Elektroda.pl. Napisalem program sterujacy 8-ma pinami portu LPT. Pozwala on na ustawienie czasu po jakim na pinie ustawi sie stan wysoki i niski. Zachecam do pobrania programu Tomczas LPT i napisania opinii na temat mojego programu. :D

    Ps. Pamietajcie w Windowsie XP i i innych z rodziny NT o odblokowaniu portu LPT przez program USERPORT.


    Fajne!
  • #2 02 Sie 2005 01:47
    Robert B
    Poziom 43  

    Porównamy z produkcją Przemka Talarka i zobaczymy :)

  • #3 02 Sie 2005 16:54
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    Powiem że mi bardziej odpowiada program pana Przemka Talarka.
    Ale ten pierwszy program też jest fajny i komuś sie zawsze przyda :)

    Pozdrawiam

  • #4 02 Sie 2005 22:43
    jaro_21
    Poziom 21  

    przy okazji wrzucę coś mniejszego narazie działa gdy lpt jest na porcie 378h, można łatwo zrobić linijkę świetlną
    też wcześniej trzeba odpalić userporta bo wyskakuje privileged instruction

  • #5 03 Sie 2005 11:32
    przemo.t
    Poziom 27  

    Robert B napisał:
    Porównamy z produkcją Przemka Talarka i zobaczymy :)


    W zycieu sie nie spodziewalem ze ktos bedzie pamietal o moich wypocinach... heheh:D Miło!!

    Pozdrawiam
    P.S. ocene pozostawiam Wam (moglbym byc czasem nieobiektywny ;) )

  • #6 04 Sie 2005 05:00
    Robert B
    Poziom 43  

    Trzymam Twoje "wypociny" bo to dobry program :)
    Oczywiście program Tomczas też wrzuciłem do katalogu programów użytecznych :)

  • #7 13 Sie 2005 00:26
    kmr
    Poziom 16  

    fajne programy ale może jeszcze by tak coś dopisać do ds1820 było by miło i ciepło w domku

  • #8 03 Lis 2005 21:05
    krzysiekk11
    Poziom 11  

    Witam!
    Mam Prośbę do kolegi Przemka, czy jest szansa na otrzymanie kodu żródłowego twojego programu??? Dopiero zaczynam swoją przygodę z programowaniem i chciałbym podpatrzeć jak rozwiązałes jeden z problemów, który właśnie mnie dopadł, a mianowicie jak rowiązałeś wysyłanie poszczególnych bitów na d0 - d7 zakładając, że każdy znich jest właczany i wyłączany indywidualnie. Wiem, że to napewno lamerstwo do entej potęgi z mojej strony, ale początki zawsze są trudne... Sorka !!! Pozdrawiam!

  • #9 03 Lis 2005 21:28
    Tommy82
    Poziom 39  

    Jesli o mnie chodzi to ja to robie w nastepujacy sposob :
    Wyslam jedna liczbe na adres portu (a nie po kolei kazdy bit)
    A licbe biore z tad ze sumuje wartosci bitow zagmatwalem ale jesli na potr wyslesz 255 to stan lini na lpt bedzie 11111111 jesli wyslemy 12 to stany lini beda nastepujace 00001100
    Mozesz zastosowac 8 zmiennych (lub tablice) ktore beda mialy wart 0 lub 1 w momecie wysylania liczby na port wyliczysz wartosc liczby Jesli wart bitow sie nie zmienila to pozostana bez zmian a jesli sie zmienila to wartosc liczby wyslaej bedzie inna liczy sie to tak liczbe wysylana oblicza sie tak :
    1*zmienna 1 (0 lub 1 )+2*zmienna 2+4* zmienna 3 ....i tak dalej do zmiennej 8

  • #10 04 Lis 2005 15:56
    Sławek47
    Poziom 10  

    Witam
    Właśnie zrobiłem sterownik na 8 urządzeń i poszukiwałem wszelkiego typu programów, które mogły by nim zarządzać. Myślę, że wszystkie programy zamieszczone na Elektrodzie są przydatne bo w zależności od tego czym chcemy sterować można wybrać odpowiedni.
    Akurat dla mnie najlepszym programem jest Tomczas_lpt. Mam tylko jedną uwagę - przydałaby się możliwość zapisania ustawień, aby w razie zaniku prądu można szybko wrócić do pracy.
    Poza tym wyszystko jest super. Dziękuję kol. Tomczas i życzę dalszych sukcesów. Pozdrawiam.

  • #11 04 Lis 2005 19:53
    Wróblewski
    Poziom 15  

    Czy któryś z tych programów może być do ZX Spectrum, b.jestem zainteresowany tym tematem bo potrzebuję takiego sterownika który mógłby pracować całodobowo.
    Pozdrówko
    Mirek

  • #12 04 Lis 2005 20:49
    jaro_21
    Poziom 21  

    Tommy82 napisał:
    Jesli o mnie chodzi to ja to robie w nastepujacy sposob :
    Wyslam jedna liczbe na adres portu (a nie po kolei kazdy bit)
    A licbe biore z tad ze sumuje wartosci bitow zagmatwalem ale jesli na potr wyslesz 255 to stan lini na lpt bedzie 11111111 jesli wyslemy 12 to stany lini beda nastepujace 00001100
    Mozesz zastosowac 8 zmiennych (lub tablice) ktore beda mialy wart 0 lub 1 w momecie wysylania liczby na port wyliczysz wartosc liczby Jesli wart bitow sie nie zmienila to pozostana bez zmian a jesli sie zmienila to wartosc liczby wyslaej bedzie inna liczy sie to tak liczbe wysylana oblicza sie tak :
    1*zmienna 1 (0 lub 1 )+2*zmienna 2+4* zmienna 3 ....i tak dalej do zmiennej 8


    innymi słowy

    dla:
    d1 wysyłasz 1
    d2 - 2
    d3 - 4
    d4 - 8
    d5 - 16
    d6 - 32
    d7 - 64
    d8 - 128

    a jak chcemy zaświecić np bit d3 i powiedzmy d5 to masz: 4 + 16 = 20
    proste nie ? :)

    W moim programiku w polu wynik wyświetla się liczba która jest wysyłana po kliknięciu na kwadracik pod diodą (jednym kliknięciem zapalamy lub gasimy wybrany bit), z tym że bity d1-d8 nie są pokoleji tylko odpowiednio d2 d4 d6 d8 d1 d3 d5 d7 bo robiłem to pod konkretny układ. Położenie suwaka ma 8 pozycji. Dla każdej z nich można ustawić które bity mają sie świecić. Potem klikająć start, suwak przesuwa się automatycznie i zapalają się po kolei wcześniej ustawione bity. Zegar ma 3 tryby:
    robi jeden cykl i sie zatrzymuje (--->)
    robi jeden cykl i potem go powtarza (--->--->)
    robi jeden cykl, wraca i tak w kółko (---><---)
    za pomocą programu można zrobić fajną linijkę świetlną, a podłączając odpowiedni układ z przekaźnikami można sterować np 8-śmioma żarówkami (lub innymi odbiornikami)tworząć ciekawe efekty świetlne
    (pamieta ktoś film knight rider) :)

    przyciskami testuj resetuj można zapalać i gasić wszystkie bity naraz
    to tyle w kwestii opisu bo widze że temat powrócił i jest zainteresowanie

  • #13 04 Lis 2005 21:24
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Wróblewski napisał:
    Czy któryś z tych programów może być do ZX Spectrum, b.jestem zainteresowany tym tematem bo potrzebuję takiego sterownika który mógłby pracować całodobowo.
    Pozdrówko
    Mirek


    Witam
    Programik jakiego szukasz jest w załączniku :) Działa pod win XP

    Pozdrawiam

  • #14 06 Lis 2005 21:14
    krzysiekk11
    Poziom 11  

    Wielkie dzięki za podpowiedź!!! Już chyba wiem co robić, mam nadzieję że sobie poradzę. W każdym razie jeszcze raz Wielkie Dzięki!!! Pozdrowienia dla Wszystkich odwiedzających forum!

  • #15 14 Lis 2005 21:52
    krzysiekk11
    Poziom 11  

    Witam jeszcze raz!! Mam jeszcze jedno pytanie apropos obsługi portów w TP, ale teraz z innej beczki. Czy któryś z Szanownych kolegów ugryzl temat wysyłania komend AT na np COM1 w TurboPascalu??? Naczytałem się sporo na temat obsługi RS232 w TP na tym forum, przeszukałem chyba wszystkie posty, ale nie znalazłem nic zbieżnego z moim problemikiem. Wiem jak dobrać się do przerwania, do rejestrów i sposobu adresacji portu, ale za nic nie chce mi wejść komenda np AT+CMGF=1 na COM z Pascala. Idea jest taka, że program w momencie kiedy zdaży się coś na LPT (to już zrobiłem) ma wysłać SMS'a. Z góry dzięki za wszelką pomoc !!

  • #16 14 Sty 2006 16:17
    orzech3
    Poziom 10  

    Mam pytanie czy jest taka wtyczka do winampa lub osobny program jak KeybVis albo jakiś inny podobny sterujący Ledami w rytm muzyki przez port LPT ale żeby mozna było w nim ustawiać częstotliwość muzyki pojedynczej diodzie!!!

  • #17 14 Sty 2006 17:03
    Popak
    Moderator na urlopie...

    orzech3 napisał:
    Mam pytanie czy jest taka wtyczka do winampa lub osobny program jak KeybVis albo jakiś inny podobny sterujący Ledami w rytm muzyki przez port LPT ale żeby mozna było w nim ustawiać częstotliwość muzyki pojedynczej diodzie!!!


    Witam

    Owszem jest programik discolitez. Można sterować nim po zrobieniu odpowiednego układu do 32 LED-ów czy też żarówkami :) zapraszam na www.discolitez.com lub wpisz wyszukiwarke elektrody discolitez

    Pozdrawiam

  • #18 08 Lut 2006 19:02
    szymo92
    Poziom 15  

    jak odblokowac port LPT programem UserPort??

  • #19 04 Mar 2006 10:08
    bartas_w
    Poziom 10  

    Witam
    Wystarczy uruchomić program i wcisnąć START

    Problem zaczyna się dopiero wtedy gdy już mam odblokowany port przez UserPort i po starcie komputera zaczynają się dziać różne dziwne sprawy (podłączone urządzenia zaczynają szaleć) po uruchomieniu windowsa xp wszystko się uspokaja i działa normalnie. Efekty te są prawdopodobnie efektem testowania portu przez startujący system. Wszystko jest spoko o ile to tylko szaleją lampeczki podłączone do LPT (poprzez układ oczywiście) problem się zaczyna jeśli chcę podłączyć jakieś urządzenia liczące lub ogólniej nieco wrażliwy sprzęt na takie ciągłe migotanie.

    Otóż pytanie. Jak powstrzymać przy starcie komputera te anomalia????

  • #20 04 Mar 2006 11:53
    Popak
    Moderator na urlopie...

    bartas_w napisał:
    Witam
    Wystarczy uruchomić program i wcisnąć START

    Problem zaczyna się dopiero wtedy gdy już mam odblokowany port przez UserPort i po starcie komputera zaczynają się dziać różne dziwne sprawy (podłączone urządzenia zaczynają szaleć) po uruchomieniu windowsa xp wszystko się uspokaja i działa normalnie. Efekty te są prawdopodobnie efektem testowania portu przez startujący system. Wszystko jest spoko o ile to tylko szaleją lampeczki podłączone do LPT (poprzez układ oczywiście) problem się zaczyna jeśli chcę podłączyć jakieś urządzenia liczące lub ogólniej nieco wrażliwy sprzęt na takie ciągłe migotanie.

    Otóż pytanie. Jak powstrzymać przy starcie komputera te anomalia????



    Niestety Nie wystarczy nacisnąć start :)
    Trzeba jeszcze skopiować jeden pliczek.

    Plik UserPort.sys skopiuj do folderu windows\system32\drivers. Następnie uruchom program UserPort i kliknij na START.

    Pozdrawiam

  • #21 19 Kwi 2006 15:08
    redac
    Poziom 2  

    Witam wszystkich.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Mam prośbe. Czy ktoś mógłby mi podesłać najlepiej na poczte (caderm@vp.pl) programik (w V.C++), który zapalałby diodę na którymkolwiek z ośmiu pinów LPT. Prosiłbym o dosłowne skopiowanie (np.do Worda) nieskompilowanego programu. Jestem początkującym programistą, a interesuje mnie ww.temat. Byłbym bardzo wdzięczny.
    Chciałbym po prostu po swojemu modyfikować i uczyć się dalszego programowania na podstawie już istniejącego programu.
    P.S. Posiadam Winio, aktywowałem także port LPT w WinXP.

  • #22 05 Lut 2008 19:27
    660616
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 21 Lut 2008 18:56
    frh
    Poziom 1  

    Ja akurat jestem za programem Tomczas gdyż posiada on
    funkcje załanczania czasowego tak jak lpt ster a dodatkowo
    można załączać port niezależnie od zegara w przeciwieństwie lpt ster