Witam tak jak w temacie posiadam bodajże Rosyjski Głośnik z 1966 roku który był już opisany na tym forum lecz to nie ja pisałem tamten temat i chciał bym się dowiedzieć czegoś więcej o tym głośniku bo może ktoś coś wie o nim.Przeszukałem już cały internet w poszukiwaniu jakiś wiadomości o tym głośniku, nawet Ruskie fora itp.. Pomocy
. Chciał bym się dowiedzieć między innymi ile warty jest ten głośnik,czy ten głośnik opłaca się zabudować w jakąś skrzynię własnej roboty i w ogóle czy to ma sens. Głośnik gra ładnie tak bez żadnej obudowy lecz jeżeli ręką membranę wezmę góra dół to słyszę obcieranie lekkie i tu narzuca się kolejne pytanie czy cewka w głośniku jest spalona czy co to może być ??? I czy ja w ogóle dostanę taką cewkę do tego głośnika ??? Jaka to może być cewka bez rozbierania go i czy w ogóle jest sens...Głośniczek fajny kupiłem go od kolegi za okazjonalną cenę wynoszącą 10 złoty a on go miał od innego kolegi który gra na gitarze elektrycznej i miał ją podłączoną do tego głośnika
, a wcześniejszy żywot tego głośnika jest nieznany :3. Zamieszczam zdjęcia oraz link do tamtego tematu jakiegoś innego kolegi który w 2005 roku zamieścił podobny temat i też miał taki głośnik. Ps: z tego co wiem i co mi mówił starszy Pan w wieku 89 lat te głośniki były produkowane w limitowanej edycji ponieważ wyprodukowali w 1966 roku 80 sztuk takich głośników i ja taką 1 właśnie posiadam 1 z nie wiem ilu pozostało jeszcze działających, podkreślam że głośnik nie był nawet rozkręcany od nowości bynajmniej tak mi się wydaje.
Parametry na nim napisane:
oznaczenie fr<= 25Hz
12,5 W ale nie wiem jakiej
od 4 do 15 ohm w zależności jak sie go ustawi
i ostatni parametr 25:15000Hz
średnica membrany 30 cm
wysokość całego jakieś 15 cm
Nazywa sie SOLO oznaczenie BKW 3013A- 1966 ostatnie to rok produkcji
Link do tamtego tematu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic251893.html
Wklejam też zdjęcie tego głośnika zrobione na szybko telefonem oraz filmik z tym lekkim charczeniem przy ruszaniu palcami membrany,jednak nie wyślę ponieważ mam za mało punktów żeby wysłać filmik...

Parametry na nim napisane:
oznaczenie fr<= 25Hz
12,5 W ale nie wiem jakiej
od 4 do 15 ohm w zależności jak sie go ustawi
i ostatni parametr 25:15000Hz
średnica membrany 30 cm
wysokość całego jakieś 15 cm
Nazywa sie SOLO oznaczenie BKW 3013A- 1966 ostatnie to rok produkcji
Link do tamtego tematu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic251893.html
Wklejam też zdjęcie tego głośnika zrobione na szybko telefonem oraz filmik z tym lekkim charczeniem przy ruszaniu palcami membrany,jednak nie wyślę ponieważ mam za mało punktów żeby wysłać filmik...