Witam forumowiczów!
Od razu napiszę, że sam układ nie jest mojego autorstwa. Został zaprezentowany w EDW 4/99. Wykonałem do niego tylko płytkę drukowaną.
Układ powstał, gdyż miałem większą serię wzmacniaczy operacyjnych do przetestowania, a w internecie nie namierzyłem gotowego wzoru pcb. W zasadzie publikuję dla potomności, bo działa i jest przydatny w warsztacie.
Krótki opis z EDW:
"
Układ [...] ma być wykorzystany jako[ ...] tester wzmacniaczy operacyjnych (uA741, uA748, LM301, LM308, TL061, TL071, TL081, ICL7611, itd...) [....] przyrządzik, pozwalający sprawdzać nie tylko wzmacniacze pojedyncze, ale także podwójne (np. LM358, TL082, NE5532, LM833,
itd...) oraz poczwórne (np. LM324, TL084, itd...). Ponieważ mają one ustalony rozkład wyprowadzeń, można wykorzystać do tego celu trzy podstawki (dwie 8-nóżkowe i jedną 14−nóżkową oraz cztery jednakowe układy).
W tej prostszej wersji dany wzmacniacz operacyjny jest zasilany pojedynczym napięciem około 12V, a kontrolką jest jedna dioda LED. Zastosowanie kondensatora i rezystorów o stosunkowo dużych wartościach pozwoli uzyskać częstotliwość przebiegu wyjściowego rzędu kilku herców. Dioda LED będzie migać z tą częstotliwością, wskazując, że wzmacniacz jest sprawny. W układzie celowo zastosowano rezystory o wartości 1MΩ (można zwiększyć do 2,3...5,1MΩ), by generator nie zadziałał w przypadku, gdyby badany wzmacniacz miał nadmierny prąd polaryzacji wejść."
Cool? Ranking DIY