Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch SRV45T13EU - Nie kończy cyklów

neeonee 12 Lip 2017 17:30 645 16
  • #1 12 Lip 2017 17:30
    neeonee
    Poziom 6  

    Witam,

    posiadam 7 lat zmywarkę Bosch SRV45T13EU. Od pewnego czasu podczas programu chyba 65°C dojechała do 1 minuty i tak została z dźwiękiem jakby jakiegoś silniczka. Po wyłączeniu i włączeniu pokazywała dziwne czasy programów 10 minut, 25minut, 40minut... zamiast wcześniejszych 30, 120 i 150 minut. Po zresetowaniu wartości wróciły do normy, kilka razy właściwe pozmywała do końca i znowu problem. Potrafi się zatrzymać w połowie cyklu i "zrzędzić" bez aktywności przy czym kostkę już wpuszcza a woda jest chłodna. Po włączeniu najkrótszego cyklu 25 minut, pracuje do około 7 minut po czym syczy i brakuje jej wody. Po wlaniu wody ręcznie znowu działa i kończy program.

    Dziwi mnie fakt bo zaczyna i kończy więc pompa działa, w krótki cyklu woda jest ciepła więc grzałka działa. Co jest, że tak fiksuje?

    0 16
  • #2 13 Lip 2017 00:04
    zielinskii
    Poziom 14  

    W tych zmywarkach trzeba się bawić. Rozkręć wyczyść co się da. Przedewszystkim sprawdź czy grzałka dobra, wyczyść wszystkie rurki bo mogą być pozapychane. Sprawdź hydrostat czy dobry, też możesz go wyczyścić. Sprawdź elektrozawory przymocowane do pojemnika na sól bo lubią w nich rdzewieć trzpienie.

    0
  • #3 13 Lip 2017 12:37
    h jaworski
    Specjalista AGD

    neeonee napisał:
    Potrafi się zatrzymać w połowie cyklu i "zrzędzić" bez aktywności przy czym kostkę już wpuszcza a woda jest chłodna. Po włączeniu najkrótszego cyklu 25 minut, pracuje do około 7 minut po czym syczy i brakuje jej wody. Po wlaniu wody ręcznie znowu działa i kończy program.

    Dziwi mnie fakt bo zaczyna i kończy więc pompa działa, w krótki cyklu woda jest ciepła więc grzałka działa. Co jest, że tak fiksuje?

    To może być przyczyna źle przejdzie jakaś funkcja i w tedy nie kończy programu i pozostaje 1 minuta . Sprawdził bym czy dobrze odprowadza wodę i czy dobrze nabiera bo wystarczy że za długo nabiera czy też wypuszcza i nie skończy programu .

    0
  • #4 13 Lip 2017 13:05
    neeonee
    Poziom 6  

    Właśnie 2 razy już rozebrałem zmywarkę, wyczyściłem płaszcz, wykręciłem 2 elektrozawory, ten plastik z pływakiem czyściłem, ale nic to nie dało.
    Dzisiaj znowu cykl 45stC, z 25 minut dojechało do 11 wtedy już przymuliło - dźwięk jakby coś chciała a nie mogła. Dolałem wody i ruszyła do końca.

    Jeszcze pytanie, jak sprawdzić na podstawie tych guzików jakie są błędy, albo jak włączyć tryb testowy?

    0
  • #5 13 Lip 2017 13:52
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Własnie szukał bym przyczyny dźwięku jak by chciała a nie mogła może zawór wody się zacina i nie nabiera wody .

    0
  • #6 14 Lip 2017 01:17
    zielinskii
    Poziom 14  

    Ale elektrozaworu na pojemniku soli nie sprawdziłeś. Ten z prawej strony lubi rdzewieć. Najpierw ją włącz i obserwój ile wody nabiera, cały płaszcz wody musi się nabierać.

    0
  • #7 14 Lip 2017 10:48
    neeonee
    Poziom 6  

    Tylko gdyby wody nie nabierała to by nie startowała w ogóle. A tam woda jest, bo zaczyna się płukanie. Tylko później brakuje wody. Rozmontuje ją jeszcze raz, tylko co dokładnie zrobić, które miejsca. W pojemniku soli są 2 elektrozawory i oba wyczyściłem.

    0
  • #8 14 Lip 2017 22:59
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Jest cała masa zmywarek które zaczynają pracę zanim nabiorą pełny poziom wody i co nie które marki Bosch .Jak będziesz tak wszystko 10 razy rozbierał to jeszcze coś uwalisz i zmywarka wyląduje na wysypisku. Jak masz dźwięki jak by chciała a nie mogła to szukaj co taki dźwięk wydaje .

    0
  • #9 15 Lip 2017 09:27
    zielinskii
    Poziom 14  

    Sprawdź jeszcze górny przełącznik na hydrostacie. Miałem ostatnio taki problem że zmywarka zaczynała nabierać wody, ale prosto do środka, a płaszcz się nie napełniał. Nabrała tylko trochę wody przez parę sekund i zaczynała myć z bardzo mała ilością wody. Winny był przełącznik górny na hydrostacie.

    0
  • #10 16 Lip 2017 14:30
    neeonee
    Poziom 6  

    Wiec tak, po otwarciu w płaszczu jest pusto. Wydawało mi sie kiedyś ze płaszcz na starcie był pełny. Dodatkowo po uruchomieniu, zamknięciu drzwi od razu płukała. Teraz nabiera wody, przelatuje ona przez pojemnik na sol i wypełnia płaszcz około 10-15%. Następnie startuje i woda schodzi. Dlaczego płaszcza nie napełnia w 100%?

    Po obserwacji całego cyklu:
    - do wstępnego płukania pobiera około 10-15% płaszcza wody
    - po wyplukaniu i wypompowaniu brakuje wody, zmywarka syczy
    - po wlaniu na dno wody ręcznie i zalaniu suchego hydrostatu znowu rusza
    - myje, nagrzewa wodę, wypompowuje
    - do płukania znowu napełnia 10-15% płaszcza, płucze
    - koniec cyklu
    Płaszcz praktycznie nieużywany.
    Bosch SRV45T13EU - Nie kończy cyklów
    Jeszcze zastanawiam sie czy dopływ wody nie jest za slaby, przy zaworze mam sitko nieczyszczone. Kurczę, ale szum wody jest wlatuje, pytanie czy ewentualne za male ciśnienie może powodować zakończenie pobierania i działanie z taka mala ilością wody?

    0
  • #11 16 Lip 2017 21:15
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Wyczyść sitko bo może być że za wolno nabiera i dlatego jest problem , ma nabierać prawie pełny płaszcz wodny.

    0
  • Pomocny post
    #12 16 Lip 2017 22:47
    zielinskii
    Poziom 14  

    Ja już ci napisałem wyraźnie co to jest. Albo prawy elektrozawór na pojemniku soli albo górny przełącznik na hydrostacie. A że nie czytasz to szukaj dalej. Napisze ci tu teraz jak to sprawdzić. Wyciągnij ten elektrozawór i sprawdź trzień czy chodzi lekko bez oporów, możesz go nawet wyciągnąć i przeczyścić ten trzpień a do środka elektrozaworu psiknąć wd-40, a i jeszcze sprawdź sprężynkę w środku czy dobra. Jak już elektrozawór jest sprawdzony to włącz zmywarkę i sprawdź. Jak to nic nie da to wyciągnij wtyczkę z górnego przełącznika na hydrostacie i włącz zmywarkę i sprawdź czy napełni się płaszcz, jak napełni to przełącznik do wymiany.

    0
  • #13 16 Lip 2017 22:50
    peter falk
    Specjalista AGD

    A rura karbowana między hydrostatem a misą jest drożna?

    0
  • Pomocny post
    #14 17 Lip 2017 08:59
    zielinskii
    Poziom 14  

    Rura nie ma znaczenia przy nabieraniu wodą płaszcza a dopiero jak wlewa się woda przez hydrostat do środka zmywarki. Nie ma się napełniać prawie pełny płaszcz a pełny aż ma się zacząć przelewać.

    0
  • #15 17 Lip 2017 09:53
    neeonee
    Poziom 6  

    zielinskii napisał:
    Ja już ci napisałem wyraźnie co to jest. Albo prawy elektrozawór na pojemniku soli albo górny przełącznik na hydrostacie. A że nie czytasz to szukaj dalej. Napisze ci tu teraz jak to sprawdzić. Wyciągnij ten elektrozawór i sprawdź trzień czy chodzi lekko bez oporów, możesz go nawet wyciągnąć i przeczyścić ten trzpień a do środka elektrozaworu psiknąć wd-40, a i jeszcze sprawdź sprężynkę w środku czy dobra. Jak już elektrozawór jest sprawdzony to włącz zmywarkę i sprawdź. Jak to nic nie da to wyciągnij wtyczkę z górnego przełącznika na hydrostacie i włącz zmywarkę i sprawdź czy napełni się płaszcz, jak napełni to przełącznik do wymiany.


    Czy do wyciągnięcia tego trzeba demontować całość z hydrostatem?
    Tam wyleci chyba tylko tyle wody co w pojemniku na sól zostało tak?

    Sprawdzę od tego drugiego przełącznika, bo prościej.

    0
  • Pomocny post
    #16 17 Lip 2017 10:42
    zielinskii
    Poziom 14  

    Elektrozawór jest z przodu jak bok odkręcisz pod płaszczem wodnym na pojemniku soli z prawej strony bo są 2.

    0
  • #17 17 Lip 2017 14:58
    neeonee
    Poziom 6  

    zielinskii napisał:
    Elektrozawór jest z przodu jak bok odkręcisz pod płaszczem wodnym na pojemniku soli z prawej strony bo są 2.


    Widać te dwa elektrozawory na zdjęciu prawda, na dole. Chodzi o ten prawej na czerwono zaznaczony.

    Bosch SRV45T13EU - Nie kończy cyklów

    Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

    Brawa dla zielinskii!

    Faktycznie wykręciłem drugi elektrozawór. Na pierwszy rzut oka był ok, ale po kilku testach tego trzpieńka blokował się i nie wychodził. Przy górze tego trzpieńka było dosłownie 1-2mm rdzy. Po zdrapaniu śrubokrętem, pstryku wd40 zmywara napełniła cały płaszcz! Dziękuję Mistrzu!

    0