Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie silniczka elektrycznego 12V

Hamer_Gda 13 Jul 2017 19:30 1674 16
    Hamer_Gda
    Level 7  
    Witam,

od razu zaznaczę, że jestem laikiem w tematyce elektroniki więc pewnie komuś bardziej obeznanem moje pytanie może wydać się banalne. Mimo to będę wdzieczny za wszelką pomoc. Buduję pewne urządzenie wymagające użycia silniczka elektrycznego. Wybór padł na silniczek 12V o mocy 15W 1,3A (silniczek od wkrętarki Makita 8270D). Aby go zasilić kupiłem zasilacz 12V o mocy 24W i 2A. Niestety po podłaczeniu silniczek chodzi i przerywa i znowu chodzi i przerywa. Załaczam filmik jak to wygląda. Może ktoś mi powiedzieć co jest przyczyną takiego zachowania. Ewentualnie jak uporać się z problemem.

drive.google.com/open?id=0B0hr-IZwV2sAcXdISVFtNnpYYWc

To samo dzieje się po podłaczneniu do silniczka od wycieraczek jednak gdy w układnie podłącze regulator obrotów i trochę nim pokręce to w tym wypadku w pewnym momencie silnik zaczyna pracować ciągle.

drive.google.com/open?id=0B0hr-IZwV2sAUDA2RHVnbWpVVDA

Tu jeszcze tabliczka znamionowa z zasilacza:

Zasilanie silniczka elektrycznego 12V

Jeśli winny jest zasilacz (a tak podejrzewam) to jaki zasilacz kupić żeby to chodziło dobrze?

PS. Do linkow do filmów należy dodać https:// niestety inaczej nie moglem tego opublikować bo jestem nowy na forum.
    Justyniunia
    Level 35  
    Hamer_Gda wrote:
    Wybór padł na silniczek 12V o mocy 15W 1,3A (silniczek od wkrętarki Makita 8270D)

Twój silniczek jest stary (używany), potrzebuje więcej jak te 1,3A, albo zasilacz jest stary (używany) daje mniej jak 2A, albo i jedno i drugie.
    Wygląda to na przeciążenie zasilacza.
    Dobrze było by podłączyć silnik do źródła do większej wydajności prądowej (akumulator?) i zmierzyć jego faktyczny prąd w stanie jałowym i pod obciążeniem (którego nie znamy, bo to Twoja maszyna)
    Hamer_Gda
    Level 7  
    Silniczek od Makity jest nowy. kupiony na allegro jako część zamienna z serwisu. Natomiast podane 1,3A zostało zmierzone firmie specjalizującej się w sprzedaży LEDów i u nich właśnie kupiłem zasilacz ponieważ wg. pomiarów na "jakimś urządzeniu" (sorry ale naprawdę nie znam się na elektronice). Chciałbym zaznaczyć że przy podłaćzeniu do tego urządzenia silniczek działał ok. To samo jeśli chodzi o silniczek od wycieraczek też w tym samym sklepie zmierzyli i jak podłaczali do urządzenia mierzącego chodził płynnie. Podłączali też inne zasilacze zarówno o większej mocy jak i natężeniu i dopiero jak podłaczyli do takiego rodzaju:

www.sklep.sellneo.pl/zasilacz-led-mean-well-dr-12v-2a-24w-na-szyne-din.html

Silniczek chodził płynnie. Ale nie wiem czym to jest uzależnione bo na ich stronie nie ma nic wiecej podane nt. tego zasilacza niż, że ma 12V 24W 2A... czyli dokładnie to samo co ma mieć ten wtykowy który mam. Druga sprawa że ten zasilacz jest dużo droższy i na szynę DIN a mi zależy na wtykowym.
    Wojciech.
    Level 36  
    Prąd rozruchowe jest kilkukrotnie większy od prądu znamionowego. Podłącz silnik do akumulatora samochodowego to powinien bez problemu ruszyć ;)
    Hamer_Gda
    Level 7  
    Wojciech. wrote:
    Prąd rozruchowe jest kilkukrotnie większy od prądu znamionowego. Podłącz silnik do akumulatora samochodowego to powinien bez problemu ruszyć ;)

Hahaha dzięki za radę. Ale raczej wołałbym żeby ustalić jaki ma być zasilacz bo urządzenie ma być dość kompaktowe i zasilane z gniazdka. A noszenie z nim akumulatora znacząco zwiększy jego wagę i rozmiary...
    mczapski
    Level 39  
    Zapewne w zasilaczu impulsowym działają zabezpieczenia przeciążeniowe i to powoduje twoje problemy. Jakimś rozwiązaniem mogłoby być zatosowanie kondensatora na linii 12 V pod warunkiem jednak, że zasilacz nie oprotestuje tego rozwiązania (nie znamy konstrukcji). Skoro nie potrafisz dokonać pomiarów i oceny stanu twojej instalacji to rozwiązniem mogłoby być zastosowanie zasilacza trnsformatorowego lub zwyczajnie akumulatora.
    Hamer_Gda
    Level 7  
    mczapski wrote:
    ... rozwiązniem mogłoby być zastosowanie zasilacza trnsformatorowego lub zwyczajnie akumulatora.

A to co zastosowałem nie jest zasilaczem transformatorowym? Bo tak mi się wydawało ale tak jak mówię jestem laikiem więc mogę się mylić. W sklepie zresztą też nie wiedzieli dlaczego na jednych zasilaczach to działa a na drugich nie.

Niestety zastosowanie akumulatora tak jak już pisałem wcześniej nie wchodzi w grę.
    Justyniunia
    Level 35  
    To przetwornica impulsowa, niby mała, lekka, fajna i wydajna, ale to cholerstwo nie dość, że jest wrażliwe na różne zakłócenia, do tego samo je generuje, to jeszcze bardzo szybko się psuje.

A ja nie czuję kiedy rymuję :)

Na prawdę sprawdź to na zwykłym zasilaczu, takim ze 2-3A, na 100% odpali bez problemów. Właściwie to trafo 12V 2A wcale nie jest takie duże, może trochę cięższe.
    Hamer_Gda
    Level 7  
    Justyniunia wrote:
    To przetwornica impulsowa....

Aha, dzięki za doedukowanie mnie... a jak rozpoznam zwykły zasilacz? Wsytd się przyznać że byłem przekonany że włąśnie to kupiłem... Jakieś ma oznaczenia ewentualnie wrzuci mi ktoś link żebym znowu nie kupił tego co nie potrzebuje?
    Justyniunia
    Level 35  
    Dzisiaj cały świat działa na zasilaczach impulsowych.
    Nie wiem, czy jeszcze gdzieś dostaniesz takie coś jak zasilacz np TATAREK (taki starszy zasilacz do keyboardu 12V 2A) niestety nie wszędzie te impulsowe "cuda techniki" się sprawdzają.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Hamer_Gda wrote:
    a jak rozpoznam zwykły zasilacz?
    Po wadze... Transformator sieciowy jest kilkukrotnie cięższy od tego zasilacza co masz obecnie.
    mczapski
    Level 39  
    Zakładając, że potrafisz dokonać wyboru to obecnie chyba nie ma lepszych miejsc do zakupu zasilacza transformatorowegoobojętnej firmy jak tzw targowiska i podobne rupieciarnie. Niestey obecnie tańsze i wygodniejsze do stosowania są zasilacze impulsowe. Ale przy odrobinie szczęścia i zasobie zaparcia coś można znaleźć na godziwych warunkach.
    Hamer_Gda
    Level 7  
    Dzięki za pomoc. Zobacze czy gdzieś dostane zasilacz transformatorowy... ale naprawde nie sądziłem, że to taki problem zasilić zwykły silniczek elektryczny i że w tym celu trzeba będzie szukać prawie po antykwariatach... A powie ktoś jak to jest rozwiązane w innych urządzeniach elektrycznych? Przecież pełno jest takich w domu któe mają jakieś tam silniczki elektryczne i jakoś to chodzi wszystko na tych zasilaczach impulsowych???
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Są zasilacze i zasilacze. Jak z założenia ma pracować z obciążeniem o dużym prądzie rozruchu jest inaczej projektowany.
    Hamer_Gda
    Level 7  
    To rozumiem, ale czy np. do takiego mojego silniczka nie dałoby się jakoś dobrać takiego zasilacza impulsowego żeby nie było problemu jaki w tej chwili mam? A jeśli dałoby się to jakie parametry poza znanymi mi obecnie musze jeszcze sprawdzić?
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Po pierwsze to nie jest zwykły silniczek tylko ok wkrętarki co skutkuje prądem z obciąźeniem do 20A. Albo zmień silnik albo odpowiedni zasilacz transformatorowy.
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    Hamer_Gda wrote:
    trzeba będzie szukać prawie po antykwariatach

Pełno tego w ogłoszeniach, moce i napięcia przeróżne - do wyboru do koloru.
    Jeden z tańszych i dosyć mocny - zobacz na allegro nr. aukcji (6669989992)
    Albo szukaj słabszych, ale chyba nie warto, skoro ten jest tani, a moc się zawsze może kiedyś przydac. Do tego mostek prostowniczy 50A za 5zł i sprawa rozwiązana.

Możesz też kupić zwykły prostownik do akumulatorów.

Ale jeśli chcesz go obciążać, to faktycznie może pobierać 20A i więcej.