Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wymiana głośnika w subwooferze aktywnym Paradigm PS 1000 v3

karolsawicki 13 Lip 2017 21:06 579 4
  • #1 13 Lip 2017 21:06
    karolsawicki
    Poziom 2  

    Witam,
    Zamierzam wymienić głośnik w subwooferze aktywnym Paradigm PS 1000 v3, fabryczny trzeszczy przy potencjometrze rozkręconym na nieco ponad połowę.
    Subwoofer aktywny typu band pass, wyposażony jest w 200 watowy wzmacniacz, 25cm głośnik jedno cewkowy i skrzynię o pojemności 35l (według moich obliczeń). Producent nie podaje informacji, jakie są parametry głośnika tak więc jego moc ani impedancja nie jest mi znana. Podany jest tylko zakres początkowy i wynosi 25 Hz

    Proszę o pomoc w doborze głośnika niskotonowego, albo ewentualnie jakieś porady jak będę mógł zmierzyć nieznane parametry (niedużym kosztem) . Kwota jaką dysponuje to 500zł

  • Pomocny post
    #2 14 Lip 2017 10:10
    Kraniec_Internetów
    Poziom 36  

    karolsawicki napisał:
    Podany jest tylko zakres początkowy i wynosi 25 Hz

    Albo Fs czyli częstotliwość rezonansowa głośnika.
    Takie obudowy są budowane konkretnie pod ten model głośnika, a z innym głośnikiem będzie grał inaczej - znaczy gorzej. Jeżeli jużchcesz go zmienić, to musisz zmierzyć parametry T-S tego głośnika. Instrukcje znajdziesz w internecie.
    Poza tym nie wydaje mi się, żeby głośnik był zużyty/uszkodzony, tylko Ty źle go ustawiłeś, albo podajesz przesterowany sygnał.

  • #3 14 Lip 2017 19:33
    karolsawicki
    Poziom 2  

    Dziękuję za odpowiedź.
    Sprawdzałem ten test i widzę, że to grubsza sprawa. Zostanę raczej przy fabrycznym głośniku puki co, a do testu wrócę jak będę do tego zmuszony.
    Generalnie głośnik jest już po regeneracji, dlatego przepuszczam, że wina leży po stronie głośnika. Co do ustawienia to umiejscowiłem go zgodnie z instrukcją producenta. Sygnał (głównie mp3 w miarę jak najwyższej jakości) jest puszczony ze zintegrowanej karty muzycznej do wzmacniacza Yamaha ax-900 i później przez wyjście rec out do filtra dolnoprzepustowego subwoofera. We wtorek będę miał przetwornik DAC i sygnał z komputera będzie już analogowy. Wątpię jednak, że to jest przyczyna.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  • #4 14 Lip 2017 20:58
    Kraniec_Internetów
    Poziom 36  

    karolsawicki napisał:
    Co do ustawienia to umiejscowiłem go zgodnie z instrukcją producenta.
    Chodziło mi o ustawienie pokręteł w subie.

  • #5 14 Lip 2017 22:30
    karolsawicki
    Poziom 2  

    Trochę zbyt dosłownie podszedłem do sprawy :D
    Sprawdzałem różne konfiguracje ustawień w subwooferze. Przy odtwarzaniu muzyki ustawiam odcięcie na około 65-70Hz tak aby nie dublować zakresu przenoszonego przez kolumny (altus 200). Prawdę mówiąc, poza paroma utworami, nie wyobrażam sobie wyższego ustawienia odcięcia, subwoofer ma wzbogacać muzykę a nie ją zagłuszać. Przy odtwarzaniu filmów daję mu pograć i zwiększam odcięcie na jakieś 120-130 Hz. Generalnie subwoofer w filmach pokazuje co tak naprawdę potrafi, z myślą o kinie domowym był zresztą stworzony. W filmach problem trzeszczenia przy potencjometrze ustawionym na 3/4 też występuje.
    Co do ustawienia fazy to ustawione mam z reguły na jakieś 160 stopni wtedy najlepiej komponuje się z muzyką, przy 90 stopniach bas jest mocniejszy (tyle ustawiam przy filmach i głośnej muzyce), natomiast jak ustawie na zero stopni to wali że prawie tonów średnich nie słychać.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME