Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Vectra C 1.8,2004 zwarcie CAN - Kontrolka TPMS i parktronik podczas jazdy.

14 Lip 2017 14:46 1113 14
  • Poziom 10  
    Witam.
    Mam często dziwny problem w aucie i brakuje mi pomysłów.

    Co jakiś czas, niezależnie od pogody, godziny itp podczas jazdy siada cała elektryka.
    Na desce zapala się poduszka i pasy a na małym wyświetlaczu miga na zmianę TPMS i parktronik. W tym momencie nic nie działa w aucie prócz rzeczy włączonych.
    Silnik pracuje, światła świecą i wyjątkowo działa tempomat.
    Nie działają szyby, lusterka, awaryjne, wycieraczki itp.
    Po wciśnięciu hamulca problem ustaje.

    Parę razy miałem sytuację że pochodzę do auta i nie mogę otworzyć drzwi. Otwieram z klucza ale nie zapale silnika.
    Migaja symbole TPMS i parktronik po czym zapala się auto z kłódka.
    Albo odpali po paru minutach a raz walczyłem ze 40 minut. Dopiero po odlaczeniu aku na 10 minut odpalił.

    Na techu sieje błędami ale tylko po zaistniałej sytuacji. Nie udało mi się trafić na techa z aktywnym błędem.

    Wymieniłem CIM, BCM i sterownik pompy ABS i bez zmian.
    Jest podejrzenie zwarcia na niskim can.
    Na postoju z zapalonym silnikiem grzebałem we wszystkich dostępnych związkach i modułach. Dociskałem kable, wtyczki i nigdy sam nie wywołałem takiej sytuacji.

    Czy ma ktoś jakaś sugeste?
    Gdzie szukać?
    Mi już brakuje sił.
    Vectra C 1.8 122km 2004 rok
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Poodpinaj kostki z wszystkich modułów które nie są konieczne do jazdy i testuj. Jeśli problem ustanie to podpinaj kolejne sterowniki i w ten sposób ustal który sterownik sieje.
  • Poziom 10  
    Good idea :-)
    Tylko co mogę bezpiecznie wypiąć?
    TPMS i parktronik to na pewno.
    Czy bez modułów drzwi da radę jechać ?
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 10  
    Problem jest dalej i to co raz większy.
    Wymieniłem jeszcze moduł drzwi kierowcy DDM i jak to nie pomogło to wypiąłem TPMS i później parktronik.
    Przy aktywnym błędzie po podpięciu kompa mam braki komunikacji z większością modułów.
    Komunikuje się tylko CIM, ECU, ABS, AHL/AFL, EHPS i zestaw wskaźników.
    Reszta bez komunikacji.
    Jakieś pomysły czy na żyletki oddać? :-)
  • Poziom 31  
    Sprawdź czy moduły z którymi nie ma komunikacji nie mają w którymś punkcie wspólnego zasilania albo masy.
  • Poziom 10  
    Moduły z którymi nie ma komunikacji są rozsiane po całym aucie. Wnętrze, drzwi, bagażnik. Nie mają wspólnych połączeń mas i zasilania.
    Jedyną wspólną rzecz to niski CAN.
    Jedynie zestaw wskaźników jest na niskim CAN i nie traci komunikacji.
    Nie wiem czy nie iść w tym kierunku.
  • Poziom 16  
    Masz schemat sieci CAN? jak nie to przy każdym module sprawdź napięcie na Canie względem masy i pomiędzy Can-h i Can-l ( w granicach 2,5V , jak 0 to zwarcie pomiędzy przewodami) Sprawdzaj przy podpiętych wtyczkach
  • Poziom 10  
    Schematu nie mam ale jestem na etapie uzyskania dostępu do TISa.
    Dzisiaj zamieniłem sobie zegary. Zobaczymy co będzie dalej.
    Najgorsze jest to że w większości czasu jest dobrze. Oczywiście w momencie jak auto jest potrzebne i człowiek potrzebuje gdzieś jechać to wtedy error.
    Jak dalej będzie lipa to chyba zostaje mi tylko mierzyć instalacje.
  • Poziom 10  
    Wezmę to pod uwagę.
    A co takiego było u Ciebie że tak proponujesz?

  • Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    bodosz napisał:
    A co takiego było u Ciebie że tak proponujesz?

    Miałem już kilka przypadków braku komunikacji po CAN i w każdym przypadku winne były pognite przewody dochodzące do wspomagania.
  • Poziom 10  
    OK. Biorę to jako numer jeden jak znowu wbije mi error.
  • Poziom 10  
    Witajcie.
    Wydaje mi się że temat rozwiązany.
    Chyba jednak zwarcie na CANie powodowały zegary.
    Od momentu ich wymiany - czyli już 6 dni - nie było ani jednej sytuacji z błędem.

    Warunki pogodowe były wszystkie z możliwych a u mnie czysto. Na OP-COM żadnych błędów.
    Poczekam jeszcze parę dni i jak będzie cały czas dobrze to muszę tylko kupić zegary bobtwraz jakieś angole mam w milach :-)

    Tak czy inaczej dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Robiąc porządki w postach, potwierdzam że błąd był w samych zegarach.
    Od tamtego momentu spokój.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Robiąc porządki w postach, potwierdzam że błąd był w samych zegarach.
    Od tamtego momentu spokój.
    Pozdrawiam

    Dodano po 55 [sekundy]:

    Tak jak wyżej. Jednak zegary.