Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie auto do instalacji gazowej?

pytlowany1 18 Jul 2018 18:15 2907 46
    pytlowany1
    Level 15  
    Zmieniam trochę optykę. 10cio letnie auto do przerobienia na gaz.
    Pojemność 1.8 lub 2.0 Toyota Corolla lub Avensis, ewentualnie Ford Mondeo.
    zed71
    Level 23  
    żaden. japończyki nie za bardzo dogadują się z gazem. szukaj tego co napisaliśmy wczesniej, jak kupisz te co wymieniłeś to murowane kłopotty z głowicami- chyba że planujesz zrobić max 50kkm i sprzedać (ale w przypadku jak sam ją zamontujesz).
    pytlowany1
    Level 15  
    Ejj nie chcę VW, Fiata, Francuza albo chevroleta.
    Opel Signum, Vectra C lub Astra (1.8 lub 2.0) albo w ciemno Audi A4 ale mnie nie stać (minimum 2008r)
    A co myślicie o Skoda Octavia lub Superb (widzę , że ceny Audi) w podobnych silnikach pod gaz.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

zed71 wrote:
    żaden. japończyki nie za bardzo dogadują się z gazem. szukaj tego co napisaliśmy wczesniej, jak kupisz te co wymieniłeś to murowane kłopotty z głowicami- chyba że planujesz zrobić max 50kkm i sprzedać (ale w przypadku jak sam ją zamontujesz).

Troche herezje piszecie, radzę poczytać, bo na pewno japończyka na gazie nie miałeś jeden z drugim ha ha haaa

Link
    zed71
    Level 23  
    jeżeli wiesz czego szukasz to po co pytasz?
    wszystko da się przerobić - nawet silniki forda ecoboost wychodziły z fabrycznym gazie tylko ... masz za mało kasy (chyba że nastąpiła pomyłka i zapomniałeś dodać jedno lub dwa zera do ceny samochodu).
    ociz
    Moderator of Cars
    Jak się trochę ogarniesz cena/rocznik to możesz jeszcze rozważyć Mercedesa W203 po lifcie, w okolicach 20k można trafić ładnego. Starszych nie bo to zgnilaki.
    pytlowany1
    Level 15  
    A w przedziale cenowym 15-25 tys kupię coś 1.8 w miarę ekonomicznego tzn. żeby nie zakładać gazu bo to dodatkowe koszty ale żeby spalało w granicach 6-7 L, mój smok 1.6 pali 10L benzyny...
    ociz
    Moderator of Cars
    pytlowany1 wrote:
    żeby spalało w granicach 6-7 L

To musi być małe i lekkie, a nie takiego chyba szukasz.
    pytlowany1
    Level 15  
    W Merola się nie pcham. Optimum jakie mi pozostaje i żeby w miarę LPG hulało to Opel Vectra C lub przy naciągniętym budżecie Audi A4.
    andrzej20001
    Level 43  
    7 lpg to paliła mi jazz 1.4 16v. Ale to miejskie auto. Głośne w trasie
    pytlowany1
    Level 15  
    Ja mówiłem o spalaniu benzyny akurat. Mój Golf IV pali 10 a LPG z 12, ale i tak tanie jeżdżenie.
    andrzej20001
    Level 43  
    No yo i tak pozostaje miejskie auto. Chyba ze diesel.
    pytlowany1
    Level 15  
    Co Ty Jędrek ;-)
    Na pełnym tankowaniu za 90zł przejadę 450km :-)
    Tylko ElPiDżi
    pytlowany1
    Level 15  
    Witam, napiszę moje bardziej sprecyzowane wymogi a wy mi obiektywnie doradźcie co wybrać a w co się nie pchać. Chcę kupić na benzynie a nie z gotową instalacją lpg.

Budżet: 15-20 tys zł max
    Marka: Audi, Toyota, Skoda lub Opel
    Model: A4, Corolla, Corolla Verso, Octavia, Vectra.
    Nadwozie: sedan/ liftback
    Pojemność: od 1.8 do 2.0
    Moc: 115-140KM
    kakibara
    Level 33  
    Audi i skoda w 95% mają takie same silniki - 1.6 i 1.8t polecane do gazu mają odpowiednio 102 KM i 150KM lub 163KM.
    Było trochę pisane i rozeznanie masz pewnie, silnik 2.0 115 lub 131 KM - nie licz na spalanie niższe niż w swoim golfie lpg.- siedzi tylko w audi a4 w skodzie owszem ale tylko w pierwszym modelu. W dwójce z niego zrezygnowali.

Opel vectra C 1.8 122KM i takiej szukaj po lifcie też można znaleźć przewaznie jest już 1.8 140 KM ale kto szuka może znajdzie coś ładnego. W 140 KM masz regulacje ręczna zaworów czyli dbałość i terminowość.
    O toyocie niech się wypowie ktoś inny.
    Pozdro
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Zastanów się nad "koreą": magentis II, sonata IV, azera itp. Auta bardzo trwałe i niedrogie w zakupie i utrzymaniu. Jak ktoś pisze, że golf 1,6 mało pali to nie ma pojęcia jak to robi konkurencja, że auto o klasę wyżej z motorem 2,0 144KM lub 164 pali tyle samo , a w trasie nawet mniej.
    Miałem kiedyś 7 osobowego evasiona auto gabarytów przewróconego kiosku , ale z rewelacyjnym silnikiem PSA 2,0 136KM i przy masie 1650kg palił 9 l benzyny i 12 gazu z klimą , więc "osiągi" golfa są śmieszne.
    Tylko większy motor min 1,8-2,0. Wbrew pozorom nawet ieksze 2,5-3,5 wcale nie są paliwożerne dlatego, ze są dobrze dobrane do gabarytów i masy auta, co jest dzisiejszą bolączką współczesnych samochodów: jak najmniejszy silnik w dużej budzie. Później to ledwo jedzie, a jak chcesz pogonić, to pali 10-12 litrów benzyny i szału nima...
    pytlowany1
    Level 15  
    Honda Accord VII 2.0 ? :-)