Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd came hg 1000-podłączenie fotokomórek dir 10

jony 469 16 Lip 2017 20:43 870 26
  • #3 16 Lip 2017 22:20
    jony 469
    Poziom 3  

    Witam taki schemat posiadam lecz w języku francuskim, ponadto schemat centrali różni się od kostki na napędzie. Ma ona tylko 4 wejścia. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z forumowiczów opisał prostą ,,łopatologię", np. centralka zacisk 1 do 1 fotka 5 zaciskowa... Z góry dziękuję za zainteresowanie i poświęcony czas. Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #4 17 Lip 2017 03:07
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Cytat:
    schemat centrali różni się od kostki na napędzie, ma ona tylko 4 wejścia

    Przecież w załączonym polskim schemacie też są 4 wejścia, jeśli o co innego ci chodziło - daj fotkę zacisków

    Łopatologicnie (symbole zgodne z zamieszczonymi wyżej instrukcjami):

    Centrala__ Fotka RX
    24 _______ + (10)
    GND _____ - (2)
    GND _____ C
    PE _______ NC

    Oprócz tego:
    Fotka TX__ Fotka RX
    TX________ TX
    2_________ - (2)

  • #6 19 Lip 2017 22:00
    jony 469
    Poziom 3  

    Witam mam pytanie. Czy jest możliwe podłączenie szeregowe 2 par fotokomórek, 1 przed bramą 2 zaś w garażu za bramą? Pytanie jest podyktowane tym że garaż jest krótki. Po wstawieniu auta pozostaję około 20 cm z przodu i około 40 z tyłu auta do bramy segmentowej Napęd to wcześniej wspomniany CAME hg 1000 , DIR 10 Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

  • Pomocny post
    #7 20 Lip 2017 05:53
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Jest - zasilanie równolegle czyli z obu zestawów tak samo, styki sygnałowe szeregowo - czyli: GND Centrali - C pierwszej fotki RX, NC pierwszej fotki RX - C drugiej fotki RX, NC drugiej fotki RX - PE centrali.
    No i oczywiście Fotki TX podpięte do "swoich" fotek RX.
    Zestawy odsuń w miarę możliwości jak najdalej od siebie i dobrze wyceluj - inaczej mogą się zakłócać.
    Ten styk sygnałowy który jest w fotce TX podłączony do GND możesz podpiąć do minusa zasilania zworką w samej fotce (bez ciągnięcia drugiego przewodu GND do niego specjalnie z centrali)- na dwóch zestawach oszczędzisz dwa przewody jeśli krucho z ich ilością w kablu napęd-fotki.

    Cytat:
    Pytanie jest podyktowane tym że garaż jest krótki

    A właściwie to po co dwie pary fotek? (sądząc po w/w uwadze jedna ma być ma być wewnątrz garażu) - jeśli mają zabezpieczać auto przed najazdem drzwi w przypadku zbyt płytkiego wjechania to nie lepiej użyć tylko tej wewnętrznej pary ustawionej na ościeżnicy tuż za drzwiami? Ryzyko kolizji drzwi z samochodem od zewnątrz będzie raczej minimalne - bo po co masz podjeżdżać na centymetry do drzwi garażowych i tak zostawiać auto mając cały podjazd?
    A coby zawsze wjechać odpowiednio głęboko nie mając "czuja" - możesz użyć zbliżeniowych lamp sygnalizacyjnych (np. z Lidla) albo prościej kostki brukowe na podłodze garażu jako odboje (autopsja :) ).

  • #8 20 Lip 2017 21:50
    jony 469
    Poziom 3  

    Witam Twoje spostrzeżenia są jak najbardziej trafne co do oszczędnego rozwiązania problemu. Jednakże po tak szczegółowym opisie montażu fotek jestem winien ujawnić fakt którego chciałem oszczędzić na forum- a mianowicie. Na posesji jest pies, nie na łańcuchu czy w kojcu. biega sobie swobodnie po całym podwórku i choć to tylko nie wielki ,,burek,,sąsiedzi czują respekt patrząc jaka sunia jest zawzięta.Nie chciałbym aby naszego opiekuna posesji spotkało coś z strony bezdusznej automatyki,Zwłaszcza że jest ulubieńcem całej rodziny.Dziękuję za szczegółowy opis podpięcia fotek.Pozdrawiam kociebury

  • Pomocny post
    #9 20 Lip 2017 22:43
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    jony 469 napisał:
    Nie chciałbym aby naszego opiekuna posesji spotkało coś z strony bezdusznej automatyki

    HG ma amperometrykę, więc przy jakimś oporze brama powinna się zatrzymać i cofnąć. Jednak w zależności od regulacji docisk ten może być dość spory...
    Jak masz trochę smykałki technicznej i lubisz majsterkować to przemyśl temat samodzielnego wykonania fotokomórek wyprzedzających (oryginalne rozwiązania są póki co dość drogie).

  • Pomocny post
    #11 21 Lip 2017 16:09
    dioda1000
    Poziom 27  

    jony 469 napisał:
    Niestety nie mam wystarczającej wiedzy w tym temacie

    To zobacz na to pewnie podołasz a cena 34zł moim zdaniem przyzwoita.
    Link

  • #12 21 Lip 2017 21:34
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    dioda1000 napisał:
    To zobacz na to pewnie podołasz a cena 34zł moim zdaniem przyzwoita.

    Powiem szczerze, że bardziej chodziło mi o zastosowanie normalnych dostępnych w handlu fotokomórek o możliwie niewielkich gabarytach i przykręcenie ich do samodzielnie wykonanego mechanizmu wyprzedzającego. Wystarczą dwie sprężynujące dźwignie z kółkami przykręcone do dolnego panelu bramy i przewód spiralny.

  • Pomocny post
    #14 21 Lip 2017 22:26
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Zasada jest prosta. Podczas opuszczania bramy fotokomórka (nadajnik i odbiornik)jest kilka cm pod opuszczającym się panelem. Gdy brama dochodzi do podłoża kółka w mechanizmie (przesuwając się po podłożu) unoszą ramiona do których są przykręcone fotokomórki.
    Fabryczne wykonanie masz na filmie poniżej:
    https://www.youtube.com/watch?v=cGNpifhcvLk
    A to inne wykonanie tego samego pomysłu: Napęd came hg 1000-podłączenie fotokomórek dir 10
    Nie jest wielką filozofią wykonanie działającego projektu dla własnych potrzeb oczywiście.

  • Pomocny post
    #16 21 Lip 2017 23:35
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Tak, ale cena nieco odstrasza...
    Dlatego zaproponowałem wykonanie samodzielne.
    http://sukcesgroup.pl/sklep/pl/yooda/czujniki-fotokomorki/244-fotokomorka-krawedziowa.html

  • #18 21 Lip 2017 23:52
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    jony 469 napisał:
    Cena z kosmosu

    ...ale pomysł super. A cena jak to z nowinkami... Jak będzie więcej producentów, większa podaż -cena spadnie. Sama konstrukcja prosta jak budowa cepa...

  • #20 22 Lip 2017 00:09
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Żaden problem... Fotki na panelu łączysz normalnym przewodem (linka oczywiście) do niewielkiej puszki która również jest przykręcona do dolnej części panelu bramy. Od tej puszki do puszki na ścianie z boku bramy przewód spiralny, a od puszki na ścianie do automatu znowu normalny przewód. Wpisz w wyszukiwarce "przewód spiralny"....

  • #22 22 Lip 2017 00:48
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Zawsze możesz połączyć po dwie żyły. Wystarczy...

  • #23 27 Lip 2017 22:44
    jony 469
    Poziom 3  

    Witam forumowiczów Czy jest możliwe podłączenie szyfratora do napędu came hg 100,aotwierać garaż z zewnąrz{m na mysli to anie biegać za każdym razem po pilota}Zamek szyfrowy ORNO OR-ZS 806 LUB VIDOS ZS 42
    SCHEMAT 1 TO ORNO
    SCHEAT 2 TO WIDOS

  • #24 27 Lip 2017 23:01
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Oczywiście jest możliwość. Będzie działał podłączony do wejścia na przycisk. Ustawiasz czas szyfratora/czytnika na zwarcie =1 sekunda. Jest tylko niewielki problem z zasilaniem. Musisz dokupić zasilacz 12V gdyż w automacie masz 24V i pociągnąć instalację. Inną alternatywną propozycją jest zastosowanie szyfratora/czytnika czy nawet fingerprinta (czyli czytnika odcisku palca) np. z firmy Proxima. Ich urządzenia mają wbudowane nadajniki radiowe (działają jak piloty i są dedykowane do wielu systemów) i nie musisz ciągnąć przewodu do automatu. Sprawdź sobie na ich stronie internetowej.

  • #26 27 Lip 2017 23:26
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Nie do końca... Wyjście musi podawać zwarcie, a nie potencjał. Czyli podajesz sam impuls zwierny bez napięcia.

    Napęd came hg 1000-podłączenie fotokomórek dir 10

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME