Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Auris E18 1.4 d4d - bicie półosi napędowej

pszczolek 17 Jul 2017 18:02 3639 8
    pszczolek
    Level 15  
    Witam
    Jak w temacie borykam się z biciem półosi napędowej prawej (długiej) .
    Półoś wyciągnąłem z auta i oddałem do sprawdzenia na ewentualne skrzywienia itd. Okazało się, że półoś jest bdb stanie oraz nie posiada żadnego bicia. Właściciel serwisu wrzucił mi ją na tokarkę i faktycznie kręciła się prosto.
    Moje pytanie jest następujące, czy bicie półosi może pochodzić od mechanizmu rożnicowego skrzyni biegów?
    Wcześniej auto było uderzone oraz naprawione z prawej strony, jednak na sprawdzeniu geometrii wszystko jest ok więc wykluczam jakieś większe uszkodzenia samochodu.

W aucie problem objawia się małymi wibracjami podczas jazdy szczególnie na niskich obrotach ok 1800-2300obr oraz przy większych prędkościach >120km /h. Koła były wyważane 2 razy oraz doważane na samochodzie na specjalnej maszynie jednak nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu.
    Poniżej film obrazujący mój problem.
    https://www.youtube.com/watch?v=O8X-GSE2o2I&feature=youtu.be
    Proszę o pomoc ;)
    kostek250
    Level 12  
    Ten objaw możesz wywołać na biegach od 3 w górę jest to skrzynia szóstka i silnik 1,4turbo diesel jeśli dobrze poznaję? Jeśli tak to miałem coś takiego i ustąpiło po wymianie kompletnego sprzęgła. Usterka nie występuje jeśli silnik kreci się wyżej i pomija felerny zakres obrotów.
    pszczolek
    Level 15  
    Tak skrzynia jest 6 biegowa 1.4 d4d objaw najbardziej odczuwalny podczas jazdy od 3 biegu w górę tak jak mówisz.
    Bicie półosi na podnośniku występuje na każdym biegu. Auto ma dopiero 27 tys km i jest z 2016 roku nie za wcześnie na sprzęgło ?
    Bardziej mi się wydaje ze temat będzie dotyczył skrzyni.. myslisz ze mechanizm różnicowy jego łożyskowanie może mieć na to wpływ?
    kostek250
    Level 12  
    Nie nazwałbym tego wibracją, bo to jest tak jakby drżenie, które uderza w podłogę odczuwalne po stronie kierowcy i pasażera.
    Mi się wydaję, że to tłumiki drgań w tarczy sprzęgła powodują takie zjawisko.
    Teoretycznie na skrzynie też za wcześnie
    Masz auto na gwarancji może uda się to pchnąć bez kosztowo, ale to różnie bywa
    pszczolek
    Level 15  
    Myślisz, że od uderzenia w prawe koło nie mogło się nic uszkodzić w skrzyni co by powodowało taki efekt?
    pszczolek
    Level 15  
    Tak więc wymieniłem piastę no nową w prawym kole ale wibracje półosi nadal występują więc skłaniam się ku skrzyni biegów.
    jak np. trzymam auto na 4 biegu i około 2tys obr. to póloś potrafi chodzić przez ok 5-7 sek w miarę prosto natomiast później dostaję wibracji na ok 3 sek i tak w kółko.
    Stawiacie na problem z zespołem mechanizmu różnicowego?
    Cobrat
    Level 22  
    Piszesz, że auto było uderzone z prawej strony, nie napisałeś czy w koło. Być może nie jesteś świadomy uderzenia (domniemywam, bo nie napisałeś czy kupiłeś rozbite i zrobiłeś, czy kupiłeś po naprawie). Jeśli dostał w koło, to mogło stać się wszystko. Kwestia tylko szczęścia. Tak to jest z dzwonami, powymieniają to co widać, że połamane, a nie zawsze to wystarczy, bywają jeszcze ukryte uszkodzenia ;).

Sorry, już się doczytałem, że dopisałeś, że dostał w koło...
    pszczolek
    Level 15  
    Na pewno dostał w koło bo poprzedni właściciel zmienił felgi z oponami pewnie z tego powodu ze ta z prawej nie nadawała się do do dalszego użytku :P
    Ponawiam pytanie czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem mechanizmu różnicowego?
    szymii34
    Level 1  
    Witam, czy rozwiązał Pan problem z biciem półosi w swojej Auris ? Pozdrawiam.