Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przydomowa elektrownia słoneczna.

Archangeli 17 Jul 2017 23:45 1458 13
    Archangeli
    Level 10  
    Witam, analizując kilka wątków przy jednoczesnym zgłębianiu tematu, chciałbym prosić was o opinie. Potrzebuje zrobić w domku letniskowym komputer który będzie pracował cały czas i pobierał w dzień ~350W a w nocy ~150W. Sam system zmiany poboru mocy napiszę przy pomocy programu AutoIt, uzależniając pobór od pory dnia i roku. Złożyłem gotowy zestaw:

https://virtech.pl/fotowoltaika/oferta/panele...dul-fotowoltaiczny-cis-solar-frontier-sf175-s
    Panele 175 x 4 ewentualnie x 6

Regulator - Ten ziomek odpowiada za to aby mi akumulatory optymalnie ładowała instalacja.
    http://www.ledats.pl/pl/mppt/2364-kontroler-ladowania-tracer-4210rn-12v-24v-40a-mppt.html

Przetwornica
    https://www.eltrox.pl/elektronika/przetwornic...nica-sinus-plus-1500-24v-230v-1000-1500w.html

No i akumulatory
    Jakieś żelowe 170-tki spięte w 24V

Taką instalacje podpinam szeregowo (panele), czyli jak mam cztery w dwóch rzędach to 1,3,2,4 abym nie musiał dokładać kabli. Rozumiem że najlepiej jakby ten regulator był zaraz przy panelach i akumulatorach? Czy to ma sens, wiem że temat już był ale te interesujące mają po kilka lat i nie zaszkodzi opisać mój przypadek.
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Wiesz że i tak zimą zabraknie energii?
    Twój zestaw nawet w dniu wczorajszym by był za mały. W lipcu.
    Przewymiaruj to kilka razy i jest szansa że przerwy w działaniu będą krótsze niż tydzień.
    Akumulatory masz za małe nawet na lato. Wymiana na nowe po pół roku.
    Przy takiej mocy, żeby to zimą działało akumulatory x10, panele 5-10 kW.
    Ogolnie pomysł bez sensu jak każdy tego typu.
  • Helpful post
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Moźe najpierw zoptymalizować pobór mocy.
    Laptop nie pobiera 350W
    BocianXX
    Level 14  
    Zbigniew 400 wrote:
    Laptop nie pobiera 350W

Oj, zdziwiłbyś się. Są laptopy gamingowe, które pobierają bez problemu moc w okolicach 300W.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Myślę ze na działce wystarczy wersja popularna a nie wypasiona.
  • Helpful post
    Łukasz.K
    Level 27  
    Wiosna, lato, początek jesieni można to zrealizować na trzech panelach 250W/36V i czterech akumulatorach 165Ah/12V. Wówczas żywotność akumulatorów by wyniosła kilka lat. Na dwóch akumulatorach 165Ah/12V też się da, tyle że trzeba je będzie wymienić po roku. W zimę raczej to nie będzie działać przy ujemnych temperaturach. Koszt całości z robocizną, tak żeby to działało 20lat i po roku się nie rozpadło to jakieś 7tys.
    Archangeli
    Level 10  
    Jan_Werbinski wrote:
    Wiesz że i tak zimą zabraknie energii?
    Twój zestaw nawet w dniu wczorajszym by był za mały. W lipcu.
    Przewymiaruj to kilka razy i jest szansa że przerwy w działaniu będą krótsze niż tydzień.
    Akumulatory masz za małe nawet na lato. Wymiana na nowe po pół roku.
    Przy takiej mocy, żeby to zimą działało akumulatory x10, panele 5-10 kW.
    Ogolnie pomysł bez sensu jak każdy tego typu.

Załóżmy że zimę sobie odpuszczam i zwiększam pojemność akumulatorów do 4 x 170? Dalej uważasz że pomysł bez sensu?

Zbigniew 400 wrote:
    Laptop nie pobiera 350W

Ale serwer czy koparka już tak.

Łukasz.K wrote:
    Wiosna, lato, początek jesieni można to zrealizować na trzech panelach 250W/36V i czterech akumulatorach 165Ah/12V. Wówczas żywotność akumulatorów by wyniosła kilka lat. Na dwóch akumulatorach 165Ah/12V też się da, tyle że trzeba je będzie wymienić po roku. W zimę raczej to nie będzie działać przy ujemnych temperaturach. Koszt całości z robocizną jakieś 7tys.

Dziękuję za rzetelną odpowiedź, z podesłanymi w pierwszym linku panelami 1050W składam za 4500. Tylko w dalszym ciągu, nikt nie odpowiedział na pytanie czy te części są warte uwagi?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Panel to CIGS czyli taniocha. Mam to wiem.
    Regulator dobry, ale to poprzednia przestarzała wersja. Teraz są nowe. Ktoś Cię naviąga?
    Przetwornica nieznanej marki, która jest o wiele za duża, niepotrzebnie sinusoidalna i ma zapewne spory pobór mocy w spoczynku, bo producent zapomniał wspomnieć o tym istotnym parametrze.
    Archangeli
    Level 10  
    Jan_Werbinski wrote:
    Panel to CIGS czyli taniocha. Mam to wiem.

Czytałem że lepiej zbierają energię w pochmurny dzień, i nie ma ich za bardzo na rynku a w porównaniu do innych są właśnie drogie... Gdyż tutaj -> 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    za 3500 zł mam 2350W.

Jan_Werbinski wrote:
    Regulator dobry, ale to poprzednia przestarzała wersja. Teraz są nowe. Ktoś Cię naviąga?

Czemu naciąga, napisałem do forumowicza i pomaga mi jak umie najlepiej. Zawsze to jednak lepiej zaciągnąć opinii u większej ilości osób. A czy mógłbyś mi wskazać regulator o którym piszesz?

Jan_Werbinski wrote:
    Przetwornica nieznanej marki, która jest o wiele za duża, niepotrzebnie sinusoidalna i ma zapewne spory pobór mocy w spoczynku, bo producent zapomniał wspomnieć o tym istotnym parametrze.

Czy mógłbyś jakąś polecić? I czy pełen sinus nie jest wymagany?
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Mono to panele drogie, a CIGS są tanie w związku z tym że mają brzydką historię PID i wiele osób się na tym przejechało.
    Nowy to też Tracer tej samej firmy ale nowszy model. Wejdź na stronę producenta EPSolar i porównaj.
    Do notebooka spróbowałbym zupełnie ominąć przetwornicę i zasilać go bezpośrednio.
    Polecam Votronic, ale są bardzo drogie.
    Archangeli
    Level 10  
    Jan_Werbinski wrote:
    Mono to panele drogie, a CIGS są tanie w związku z tym że mają brzydką historię PID i wiele osób się na tym przejechało.

Pisze Pan że są tanie, ale nigdzie nie ma cienkowarstwowych (czyli tych jakby z całej szyby) taniej niż za 550 zł (175W) za to pełno tych drugich (czyli szyby podzielonej) w cenach 630 zł (270W) -> 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]
    więc jak to ma się do tego że są tanie? Dodatkowo te pierwsze mają rok pracy już za sobą.

Jan_Werbinski wrote:
    Nowy to też Tracer tej samej firmy ale nowszy model. Wejdź na stronę producenta EPSolar i porównaj.

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Czyli to będzie ten: 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Odnośnie przetwornicy, taka wystarczy:
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Nigdzie nie napisałem że ma być to laptop :)
    Łukasz.K
    Level 27  
    Ja mam przetwornicę Volt sinus 3000 do 1800W mocy ciągłej 24V/230V i pobiera ona 0.5-0.7A w stanie gdy energia nie jest z niej pobierana. Nie jest to dużo jak na wydajność jednego panela 8.15A. Gdy jest kilka paneli to prąd przez nią pobierany na tle wydajności paneli nie jest bardzo wysoki. np. dwa panele 0.7/16.3 =4.3%
    Archangeli
    Level 10  
    Dla mnie nie jest problemem za przetwornicę dać 1200 zł. Problem mam z panelami i nie potrafię zrozumieć czemu używane "jednoszybowe" są dużo droższe od pozostałych, nowych. Intuicja mówi mi, że muszą być widocznie dużo lepsze. Gdyby tak nie było zamówiłbym 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    i po problemie.
  • Helpful post
    gaz4
    Level 33  
    Archangeli wrote:

Pisze Pan że są tanie, ale nigdzie nie ma cienkowarstwowych (czyli tych jakby z całej szyby) taniej niż za 550 zł (175W) za to pełno tych drugich (czyli szyby podzielonej) w cenach 630 zł (270W)

Cienkowarstwowe (thin film) to coś zupełnie innego niż podlinkowane (270W z olx) polikrystaliczne. CIGS są panelami cienkowarstwowymi i całkiem dobrze pracują przy sporym zachmurzeniu lecz amorficzne są pod tym względem lepsze. Ich wadą jest mniejsza sprawność czyli większa powierzchnia zajmowana przez 1 kW (akurat nowe CIGS są porownywalne z poli) oraz większy cieżar. Nowe cienkowarstwowe PV nie są aż tak drogie, 550 zl/175W to ponad 3 zł/W. Spokojnie można kupić nowe ramowe CIGS <2 zł/W, a bezramowe za 1.5-1.7 zł/W. Jak na działce jest dużo miejsca to można zaryzykować b. tanie (nawet poniżej 1 zł/W) używane amorficzne 50W i przewymiarować instalację.