Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak najprościej zbudować dość rozbudowany zasilacz impulsowy

Roburr 01 Aug 2005 19:28 9301 41
    Roburr
    Level 21  
    Mam 50V na wejściu. Muszę zrobić z tego +/-18V 3A, +9V 6A, +15V 10A. Wiem ze mogę stosować kilka układów LT lub Nationala. To już mam opanowane. Ale są drogie - szczególnie te wysokoprądowe. Moje pytanie brzmi czy da radę zbudować takie coś na sterowniku SG3525.? Chodzi o to czy mogę obniżyc napięcie dla układu sterownika a środkowy odczep transformatora podłaczyć bezpośrednio pod +50V. Czy stabilizacja bazująca na jednej szynie zasilania da w miarę dobrą stabilność wszystkich napięć?? Czy Feryster jest w stanie wykonać mi do tego trafo?? Ma ktoś doświadczenie z tego typu konstrukcjami. Prosze o informację.
    fachman
    VIP Meritorious for electroda.pl
    najtaniej wychodzi dać sterownik +ext switch po pierwotnej, a po wtórnej nawinąć przekrojami proporcjonalnymi do pobieranego prądu i stabilizować jedno wybrane napięcie. Aby poprawić stabilizację pozostałych mozna dać taki toroid jak w zasilaczach ATX
    Roburr
    Level 21  
    Czyli rozumiem że SG3525 może być. Zasile go napięciem +12V skrajne uzwojenia bedę zwierał mosfetami do masy a +50V dam na środek pierwotnego tak?? Problemem jest wykonanie transformatora. Czy ja to mogę komuś zlecić by mi to ładnie wykonał? Podałbym częstotliwość pracy i amplitudę przebiegu i napięcia wyjściowe i dałoby się wykonać?? Mógłby mi Pan przybliżyć tę stabilizacje na toroidzie? Aha a te napięcia nie muszą być super stabilne +/- 0.5V starczy. Czy bez tego toroida wyjścowego uzyskam taką stabilność? Sprzężenie zwrotne mam brać z osobnego odczepu służącego tylko do stabilizacji czy już z wyfiltrowanego napięcia? Dziękuje za zainteresowanie.
    lechoo
    Level 39  
    W przetwornicy typu push-pull (przeciwsobnej) dławik wyjściowy jest konieczy do poprawnej pracy układu, bez niego można zapomnieć o stabilizacji napięcia wyjściowego.
    fachman
    zaraz, powoli,
    skąd będzie brane te 50V? przecież stosując supersprawne trafo SMPT ze źródła trzeba zassać cirka 500W !!! to jest jakieś trafo czy bateria akumulatorów ??
    Roburr
    Level 21  
    Cztery potężne akumulatory po 12V każdy. Połączone szeregowo.
    fachman
    mnie się wydaje że prościej byłoby dać 3842 i zrezygnować z bifilarnego uzwojenia po pierwotnej trafa. W zamian podzieliłbym to na 2 moduły: 15V/10A i 9V/6A +symetryczne 18V. Prosciej będzie zdobyć rdzenie.
    Stabilizacja oczywiście z wtórnej

Można zamiast trafa stosować dławik i na tym samym sterowniku budować StepDown Converter, wtedy dla każdego z napięc osobny dławik i sterowanie.
    Roburr
    Level 21  
    Tak wiem, zmontowałem już kilka na Lm2575HVT-adj i teraz zabieram się za L4970. Tylko mam problem jak uzyskać -18V ze zwykłej step-down(wersje HV-max 63V wejściowe). Przed chwilką dostałem odpowiedź że Firma jest w stanie zrobić dla mnie takie trafo. Myśle że bardziej eleganckie będzie rozwiazanie z jednym transformatorem nie robiłem jednak przetwornic dla kilku różnych napięć wyjściowych i nie wiem czy to wypali - a czasu mało. Co Pan radzi, 4 niezalezne przetwornice step-down czy jedna na porządnym trafie??
    fachman
    jedna to zbyd duże ryzyko,
    wysterować 500W to zaraz pojawi się problem dostępności klucza na taki duży prąd przełączania, osobne moduły są pewniejsze, a symetryczne napięcie łątwo wyprodukujesz nawijając symetryczny dławik, drugie uzwojenie dla ujemnego
    -RoMan-
    Level 42  
    W kwestii formalnej: scaloną przetwornicę step-down dość łatwo zmusić do pracy w układzie inwertera. Ale pozostaje wtedy problem wydajności prądowej - z samej zasady inwerter ma niższą wydajność prądową od step-down przy tym samym prądzie szczytowym klucza.

Co do pojedynczej przetwornicy push-pull - budowanie _jednego_ egzemplarza takiej przetwornicy wielonapięciowej to bardzo duże nieporozumienie - koszty związane z niepowodzeniami po prostu zjedzą pomysł.

Proponowany flyback na 3842 - pomysł z samej zasady do niczego (bez urazy). Prądy szczytowe po stronie pierwotnej są co najmniej 4 razy wyższe od średniego. Po stronie wtórnej to samo. Przy mocy 500W w warunkach amatorskich nie do zrobienia.
    Roburr
    Level 21  
    Co to znaczy w warunkach amatorskich?? Tego będzie trzeba zbudować kilkanaście sztuk. Sprzętu pomiarowego mamy pod dostatkiem i to nie byle jakiego. Czyli jak, opduścić sobie pomysł z jednym transformatorem?? Aha jest jeszcze ważna kwestia. L4970 ma maksymalne napięcie pracy równe 50V. My przy naładowanych akumulatorach mamy 52V. Czy ktoś może ma doświadczenie z tym typem układów. Czy ruszą przy 52V czy będzie dym?? A może znaja Państwo jakieś inne scalaki step down o napięciu wejściowym do 60V i pradzie wyjściowym 10A. A te napięcie +/-18V zrobić W push-pullu czy na zwykłej step down?
    fachman
    w vprzetwornicach wysokoprądowych DC/DC specjalizuje się firma SAMES. Polecam lekturę not katalogowych, wiele się można nauczyć.

Ja uparcie polecam sterowniki z zewnętrznym kluczem, wtedy nieistotne jest jakim napięciem zasilimy go, ważne jedynie aby mógł wysterować klucz, bo dopiero klucz będzie pracował pod 52V

no i jeszcze jedna uwaga, skoro 4 akku sa połączone szeregowo to nie można zrobić odczepu na 24V ?? byłoby prościej i bezpieczniej!
    Anonymous
    Level 1  
    -RoMan-
    Level 42  
    -> nemo07

Kiedy ostatnio widziałeś zasilacz do PCta o mocy ponad 300W w konfiguracji flyback? Bo ja ostatniego flybacka w PC spotkałem ponad 10 lat temu w XT i miał moc 150W.

'Afera z prądami klucza' jest jak najbardziej uzasadniona a porównywanie do zasilaczy PC jak najbardziej chybione - zasilacze PC pracują najczęściej w konfiguracji półmostka zasilanego napięciem stałym ponad 300V. Tutaj dysponujesz 50V - czyli nawet dla najbardziej korzystnego przypadku (pełny mostek lub klasyczny push-pull z odczepem) będziesz miał prądy 3 razy wyższe niż w PCtowym zasilaczu o podobnej mocy. W przypadku flyback - pomnóż to jeszcze razy3 co najmniej (razy 4 w najmniej korzystnym przypadku). Nadal uważasz, że problem, prądów kluczy nie istnieje?

BTW: wskazany przez Ciebie projekt wcale nie jest w konfiguracji flyback.
    Anonymous
    Level 1  
    Roburr
    Level 21  
    Dobra, już wiem co trzeba. Teraz kwestia częstotliwości pracy. Muszę zamówić trafo. Podałem że będzie pracować przy 200kHz. Czy to nie za wiele? Wiem że niektóre pracują z częstotliwością 50kHz a niektóre z 400kHZ. Duże mosfety mają nawet po 2nF na wejściu ale myślę że SG3525 da sobie z nimi radę, chyba że nie da to proszę mnie pokierować zastosuje dodatkowe bufory. Będę informował na bieżąco o postępach z projektem. Dziękuje za zainteresowanie!!
    -RoMan-
    Level 42  
    200 kHz oznacza nawijanie uzwojeń garścią drucików 0.3 mm. Przy 50 kHz jest to garstka drutów 0.6 mm.
    Roburr
    Level 21  
    Ja jeszcze w sprawie dławika wyjscowego... Czy wszystkie napięcia napięcia wyjściowe nawijać na jednym rdzeniu?? Może dodatnie na jednym a -18V na osobnym?? Jeśli mozna na jednym to rozumiem że uzwojenie od napięcia -18V ma być podłączone przeciwnie do pozostałych tak??? A indukcyjność około 4-10uH starczy?? Jeden rdzeń torodialny czy raczej otwarty obwód magnetyczny??
    Anonymous
    Level 1  
    Roburr
    Level 21  
    A wiec tak. Zbudowałem już to cudo ale jeśli stabilizuje względem jednej szyny zasilania to jest pięknie ale tylko dla tego źródła. Kiedy odłączę obciążenie od tego źródła gdzie jest stabilizacja a podłacze do innego to napięcie to siada do 0V. Trzeba wiec coś takiego zrobić by obciażenie każdej szyny niezależnie dawało nam w miare stabinle napięcia. Przychodzi mi do głowy jedynie wzmacniacz sumujący na którego wejściach podpinamy sygnały wejściowe poszczególnych źródeł i sumujemy z odpowiednimi wagami a wyjście podpinam do układu SG3525. Czy moze ktoś mi zaproponować może lepsze rozwiązanie?? Proszę o radę.
    Anonymous
    Level 1  
    -RoMan-
    Level 42  
    PRoblem z budową wielonapięciowych zasilaczy ze zmiennym obciążeniem właśnie tak wygląda. Albo nie da się obciążyć innych wyjść, albo w miarę obciążania wyjścia objętego pętlą na pozostałych napięcie rośnie absurdalnie.
    Do rozprawienia się z tym problemem powinien wystarczyć dławik wyjściowy z wieloma uzwojeniami, przez który przechodzą wszystkie wyjścia. Ale w warunkach amatorskich nie udało mi się doprowadzić do pełnej kompensacji zmian napięcia. W ostatecznym efekcie w ogóle dałem sobie spokój z wielonapięciowymi przetwornicami na pojedynczym kontrolerze :-(

RoMan
    Roburr
    Level 21  
    Czy to ma być jakiś specjalnej konstrukcji dławik?? Ma byś przed kondensatorami filtrującymi (od razu za diodą prostowniczą). Ile uH?? Z góry dziękuję.
    Anonymous
    Level 1  
    -RoMan-
    Level 42  
    Dławik _przed_ kondensatorami. Popatrz na schemat dowolnego zasilacza PCtowego - masz dławik wyjściowy wspólny i wszystkie napięcia są stabilne pomimo dość zmiennego obciążenia.
    Anonymous
    Level 1  
    -RoMan-
    Level 42  
    nemo07 - z całym szacunkiem - poszukaj jednak schematów zasilaczy wielonapięciowych dużej mocy. Na razie napiszę delikatnie: mylisz się - dławik przed kondensatorami to podstawa przy mocach wyższych od pojedynczych watów. Bez dławika jedynym ograniczeniem udarów prądowych jest indukcyjność rozproszenia transformatora i pasozytnicze rezystancje. Prądu w układach bez dławika moga być nawet kilkanaście razy wyższe niż w układach z dławikiem.
    Co do 'load regulation' - to własnie dławik wyjściowy w ogóle umożliwia jakąkolwiek regulację.
    Zdecydowanie pojecam zbudowanie samodzielnie choć jednej przetwornicy o mocy wyższej od pojedynczych watów.
    Anonymous
    Level 1  
    -RoMan-
    Level 42  
    Heyah szuka ludzi do opowiadania bajek...
    Anonymous
    Level 1