Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Partner Tepee 1.6 HDI 2010 - Kontrolka ABS/STOP/Hamulca ręcznego po odpaleniu

ad1956 18 Lip 2017 22:39 441 4
  • #1 18 Lip 2017 22:39
    ad1956
    Poziom 7  

    Witam serdecznie

    Po odpaleniu silnika zapalają się kontrolki ABS/STOP/Hamulca ręcznego, oraz na wyświetlaczu na konsoli środkowej pojawia się napis ABS/Braking System Faulty. Pod podłączaniu do diagnoskopu wyświetla się błąd (nie pamiętam numeru) - Chwilowy brak zasilania pompy ABS (opis z pamięci), na szybko wg mechanika mołoby chodzić o zabrudzoną wtyczkę. Wtyczkę potraktowałem WD40. Kontrolki nadal świecą po odpaleniu silnika.

    Dodam, że samochód stał pod chmurką przez ok. 3-4 miesiące, przy czym rozładował się akumulator, po wyjęciu i naładowaniu kontrolki zapaliły się po pierwszym uruchomieniu.

    0 4
  • Pomocny post
    #2 18 Lip 2017 22:53
    spinacz
    Poziom 37  

    Sprawdzić dokładnie bardzo wszystkie bezpieczniki i masy. Potem sprawdzić poprawność zasilania ABS.

    0
  • #3 19 Lip 2017 01:08
    ad1956
    Poziom 7  

    Sprawdzę, znasz może pinout wtyczki dochodzącej do pompy i dokładną rozpiskę bezpieczników? Przezornie sprawdziłem wszystkie w skrzynce pod maska, są sprawne. Pod kierownicą jeszcze nie sprawdzałem.

    0
  • #4 19 Lip 2017 21:23
    ad1956
    Poziom 7  

    Wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i w komorze silnika (skrzynka obok amumulatora) sprawdzone i sprawne.

    Masa sprawdzona i wydaje się OK. Jak można sprawdzić zasilanie ABS? Wyjęcie wtyczki z pompy sprawia, że nawet zapłonu nie można włączyć, a LCD wyświetla komunikat o awarii systemu hamowania i co ciekawe o awarii "depollution system".

    0
  • #5 25 Lip 2017 10:29
    ad1956
    Poziom 7  

    Po dokładym oczyszczeniu wtyczki zasilania pompy ABS, problem ustąpił, dzięki za pomoc.

    0