willyvmm wrote: Dosyć dziwne kryterium...
zagadzam się
virers wrote: Hej, zainstalowałem ostatnio system Linux i chciałbym się nauczyć jakiegoś nowoczesnego i przyszłościowego języka programowania. Ale tyle ich jest, że nie wiem który jest odpowiedni pod ten system. Wiem że C# jest dość nowy ale nie pasuje za bardzo do Linuksa. Chce coś nowego, który ma mniej niż 15-20 lat.
1. Z tym C# to się moooocno zmienia, poczytaj np bazy wiedzy na Developers Redhat
2. Społeczność (skupiona koło linuksa) wytwarza języki z duża szybkością, ale są to często eksperymentalne efemerydy. Znajdziesz dowolnie nowy język (3 miesiące??? rok ???) ale za kolejne trzy będzie martwy.
3. EDIT z tym "przyszłościowy" to ani C# ani Java nie umrze długo. NA PEWNO w paradygmacie obiektowym PORZĄDNA znajomość tych języków, z bibliotekami, z prawidłowo stosowanymi wzorcami projektowymi itd... nie zwichnie Ci kariery.
C/C++ jest oczywiście "lingua franca", z tym że nieliczni z tych, co podają to w CV używają tego dobrze. W mojej opinii NIE jest to język na pierwszy kontakt.
4. zdecydowanej różnicy Linuksa doświadczysz wyłącznie walcząc niskopoziomowo, oraz z GUI (choć to też zależy)