Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560

bogdanzieba 23 Jul 2017 09:25 3333 57
    rzymo
    Level 33  
    HyperX ładniejsze :) ale i z GoodRAMem nie powinno być żadnych problemów.
    rzymo
    Level 33  
    W zasadzie to nie ma znaczenia - możesz się kierować potrzebnymi złączami albo wyglądem ;) Działać będą tak samo.
    W komentarzach odnośnie ASRocka ludzie piszą, że płyta ma już najnowszy BIOS, więc jeden kłopot odpada.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Tak właśnie tego ASrocka wybrałem z uwagi na zaktualizowany fabrycznie bios i chyba ją zostawię. Chociaż ASUS wydaje się pewniejszą firmą.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Do marki MSI mam awersję z uwagi na dwa przypadki ugięcia pinów w sockecie 1155 przy prawidłowym montażu procesora, w wyniku czego później płyty poszły na gwarancję. Co prawda je uznano ale niesmak pozostał. Wolę coś z ASUS-a lub ASrock-a. Warto inwestować w płytę na chipsecie B250?
    dt1
    Admin of Computers group
    Jeśli montaż byłby prawidłowy to piny by się nigdy nie ugięły. Jako osoba, przez którą przeszło ponad 100 płyt tej firmy mogę stwierdzić, że nigdy mi się w żadnej nie pouginały blaszki socketu. Co prawda nie upieram się przy tej akurat firmie - może być i każda inna. Ale podstawki są wszędzie takie same.

Alternatywy:
    https://www.x-kom.pl/p/346734-plyta-glowna-so...-gigabyte-ga-b250m-d2v-pci-e-ddr4-usb-31.html
    http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputer...250m-hdv-s1151-b250-4ddr4-usb3-0-1xm-2-uatx-1
    http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputer...-2-1?utm_source=ceneo_spo&utm_medium=referral
    http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputer...wne/gigabyte-ga-b250m-ds3h-s1151-b250-4ddr4-1 - tu trochę drożej, ale ma 4 sloty na RAM i pełną obsadę portów dla zintegrowanej grafiki (DSUB, HDMI, DVI-D)
    bogdanzieba
    Level 29  
    Montaż procesora w sockecie 1155 był jak najbardziej prawidłowy. To była jakaś wada tego koszyka trzymającego procesor lub tej śrubki za którą się on zaczepiał. I to stało się dwóch płytach MSI.

Wszystko opisałem TUTAJ.

Dzięki za propozycje płyt głównych.
    badboy84
    Level 43  
    Żaden producent płyt nie produkuje socketow tylko są one dostarczane przez innego producenta np Foxconn. Tak samo jak Ford czy Opel nie produkuje oświetlenia. Więc to o czym piszesz mogło się przydarzyć każdemu.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Zapytam jeszcze czy płyty główna np. ASrocka H110M DVS R3.0 umożliwia podłączenie 3 wentylatorów na złącza 3-pinowe? Czy taką opcje mają lepsze płyty np. ATX?
    badboy84
    Level 43  
    To zależy czy płyta główna ma złącza do podłączenia wentylatorów, nie ma reguły, musisz sprawdzić w instrukcji płyty głównej. Albo nawet na zdjęciu płyty głównej. Ostatecznie zawsze można kupić mały regulator montowany w zatoce 3,5" i mieć stale pod ręką dostęp do regulacji wentylatorów.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Ewentualnie można kupić przejściówkę z molexa na np. 2-3 złącza 3-pin. Tylko wtedy chyba tracę możliwość ustawiania prędkości tych wentylatorów i będą działać na maksymalnych obrotach.
    badboy84
    Level 43  
    Oczywiście że tak będzie, są też przejściówki molex -> 2x7V 2x12V itp. więc wybór należy do Ciebie.
    dt1
    Admin of Computers group
    Większość płyt H110, z którymi się zderzyłem, oprócz wentylatora CPU umożliwia podłączenie tylko jednego wentylatora dodatkowego. Biorąc pod uwagę, że H110 to raczej budżetowe konstrukcje, a komponenty montowane w budżetowych zestawach nie wydzielają masakrycznych ilości ciepła, zwykle ten jeden dodatkowy wentylator nawet wystarczy. Ale jeśli chcesz podłączyć więcej - czekają Cię albo przejściówki z Molex (na 5V, 7V czy 12V), albo dodatkowe regulatory obrotów.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Jestem dopiero na etapie składania tego zestawu komputerowego. Mam obudowę Tracer TRO-719, zasilacz XFX 450W PRO, dysk twardy HDD Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) oraz jakiś napęd DVD.
    W obudowie na froncie jest zamontowany wentylator 120 mm firmy Revoltec, a na tyle obudowy dwa wentylatory wyciągające firmy Zalman F1 Plus Shark Fin Blade (ZM-F1 PLUS(SF)).

Każdy z tych 3 szt. wentylatorów wymaga osobnego podłączenia złączem 3-pin. Zatem chyba podłączę ten główny 120 mm do płyty głównej, a te dwa Zalamny zostaną podpięte przejściówką do złącza molex z zasilacza. Innej rady nie ma chyba, że zmienię płytę na jakąś posiadającą min. 3 złącza 3-pinowe.

Tak to wszystko wygląda:
    Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560
    bogdanzieba
    Level 29  
    Ostatecznie złożyłem coś takiego:

1. płyta główna MSI B250M PRO-VH;
    2. procesor Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3MB;
    3. Pamięć GoodRam DDR4 PLAY 8GB, 2400MHz, CL15 RED (GYR2400D464L15S/8G);
    4. Dysk twardy WD Blue SATA III, 7200RPM 500 GB, WD5000AAKX,
    5. Zasilacz XFX Core PRO 450W (P1-450S-X2B9)

W planach jest dokupienie kolejnej kości pamięci DDR4 GoodRam Play 8GB, 2400MHz, CL15 RED (GYR2400D464L15S/8G), następnie jakiś dysk SSD no i karta graficzna celuję w GTX 1050Ti lub GTX 970. Jak to wygląda, czy byście coś zmienili?

Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560 Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560 Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560 Jaki zasilacz do zestawu komputerowego opartego na procesorze Pentium G4560
    User removed account
    User removed account  
    bogdanzieba
    Level 29  
    Faktycznie masz rację z tymi dyskami M.2 jeżeli chodzi o ich prędkości. Są i zwykłe dyski M.2 o prędkościach podobnych do dysków SSD na Sata muszę się tym zainteresować.

A co do pamięci GoodRAM Play Red tej mojej, która ma oznaczenie: GYR2400D464L15S/8G znalazłem podobną ale o następującym oznaczeniu GYR2400D464L15/8G.
    Niby to samo ale brakuje tego "S", chodzi o "single rank" czyli montaż kostek na laminacie.
    Już ją miałem brać ale miała delikatnie różne timingi. Myślę, że by razem współpracowały ale wolę mieć identyczne o takich samych parametrach.

Tak by to wyglądało jeżeli chodzi o ich parametry:

1. GYR2400D464L15S/8G;
    2. GYR2400D464L15/8G.
    User removed account
    User removed account  
    bogdanzieba
    Level 29  
    A ta seria EVO to rozumiem, że jakaś rewolucyjna w stosunku do innych dysków na M.2?
    Jakie ona ma kostki MLC, TLC czy jeszcze coś innego?
    User removed account
    User removed account  
    dt1
    Admin of Computers group
    bogdanzieba wrote:

W planach jest dokupienie kolejnej kości pamięci DDR4 GoodRam Play 8GB, 2400MHz, CL15 RED (GYR2400D464L15S/8G), następnie jakiś dysk SSD no i karta graficzna celuję w GTX 1050Ti lub GTX 970. Jak to wygląda, czy byście coś zmienili?

Wygląda dobrze, chociaż między GTX970 a GTX1050Ti jest spora rozbieżność (1050Ti to mniej więcej GTX960 wydajnościowo).

szpoak wrote:
    Zainteresuj się dyskami M.2! Dobrze Ci radzę! Nie są aż tak piekielnie droższe od klasycznych SSD a sa 6,7,8 razy szybsze! Windows10 startuje w 3,5sek! Osobiście używam Samsunga 960Evo. Na Pro szkoda było kasy. Kosztował mnie około 580zł (250GB)

W sumie są droższe. Biorąc pod uwagę, że od takiego Iridium PRO (380zł) polecony przez Ciebie dysk jest o 200zł droższy, to różnica jest znaczna. Dla kogoś, kto uruchamia system, przeglądarkę i kilka programów na krzyż - często ta różnica jest niewarta dopłaty. Inwestycja w m2 rozwijający takie prędkości jest istotna jeśli wykonuje się naprawdę dużo operacji dyskowych, albo dużo radości sprawia, że pasek w benchmarku jest dłuższy.

Kolegi pomiar 3.5s to pomiar włączania komputera będącego w stanie hybrydowego uśpienia. Z takiego stanu Mój Iridium PRO startuje na dość starym laptopie (Pentium 3217U) w 4,5s. Przeglądarki czy office też mi startują pewnie około sekundę dłużej niż Koledze. Jeśli nie młóciłbym dużych ilości danych, to pewnie ja bym nie dopłacił, ale każdy może mieć inny punkt widzenia.

Również warto zwrócić uwagę, że przy zadaniach wymagających wydajności procesora - dysk będzie się trochę bardziej nudził (i na pewno nie będzie działał z pełną prędkością) - będziemy czekać na procesor.

Ale w benchmarkach będzie wyglądać fajnie.
    rzymo
    Level 33  
    szpoak wrote:
    bogdanzieba wrote:
    muszę się tym zainteresować.
    Niebo a zaiemia. Gdy raz spróbujesz ot by Samsunga 960EVO na zwykły ssd już nie wrócisz.

A widzisz, a ja miałem 960 EVO, nie odczułem efektu "wow, ale to zapieprza" - sprzedałem i wróciłem do taniej Toshiby NVMe kupionej na Allegro (nieco ponad 300zł za 256GB).

Naprawdę mało kto potrzebuje transferów na poziomie 1GB/s i wyżej - lepiej iść w dwukrotnie wyższą pojemność niż w cyferki w benchmarkach.
    User removed account
    User removed account  
    rzymo
    Level 33  
    No to napisz wprost: mi się opłaca zakup najszybszych modeli NVMe, bo mój pecet na siebie zarabia, np. obróbką wideo.
    Ale jednocześnie napisz także: jeśli Twój pecet nie zarabia na siebie, to dopłacanie nie ma najmniejszego sensu. W codziennym użytkowaniu domowego peceta nie zobaczysz różnicy.
    I wszyscy będą zadowoleni z takiego postawienia sprawy ;)

Poza tym nieco manipulujesz tymi czasami, bo podajesz skrajne przypadki (szybki Evo NVMe vs SATA 3), jakby wyraźnie tańsze i tylko nieco wolniejsze dyski NVMe nie istniały...
    User removed account
    User removed account