bogdanzieba wrote:
W planach jest dokupienie kolejnej kości pamięci DDR4 GoodRam Play 8GB, 2400MHz, CL15 RED (GYR2400D464L15S/8G), następnie jakiś dysk SSD no i karta graficzna celuję w GTX 1050Ti lub GTX 970. Jak to wygląda, czy byście coś zmienili?
Wygląda dobrze, chociaż między GTX970 a GTX1050Ti jest spora rozbieżność (1050Ti to mniej więcej GTX960 wydajnościowo).
szpoak wrote: Zainteresuj się dyskami M.2! Dobrze Ci radzę! Nie są aż tak piekielnie droższe od klasycznych SSD a sa 6,7,8 razy szybsze! Windows10 startuje w 3,5sek! Osobiście używam Samsunga 960Evo. Na Pro szkoda było kasy. Kosztował mnie około 580zł (250GB)
W sumie są droższe. Biorąc pod uwagę, że od takiego Iridium PRO (380zł) polecony przez Ciebie dysk jest o 200zł droższy, to różnica jest znaczna. Dla kogoś, kto uruchamia system, przeglądarkę i kilka programów na krzyż - często ta różnica jest niewarta dopłaty. Inwestycja w m2 rozwijający takie prędkości jest istotna jeśli wykonuje się naprawdę dużo operacji dyskowych, albo dużo radości sprawia, że pasek w benchmarku jest dłuższy.
Kolegi pomiar 3.5s to pomiar włączania komputera będącego w stanie hybrydowego uśpienia. Z takiego stanu Mój Iridium PRO startuje na dość starym laptopie (Pentium 3217U) w 4,5s. Przeglądarki czy office też mi startują pewnie około sekundę dłużej niż Koledze. Jeśli nie młóciłbym dużych ilości danych, to pewnie ja bym nie dopłacił, ale każdy może mieć inny punkt widzenia.
Również warto zwrócić uwagę, że przy zadaniach wymagających wydajności procesora - dysk będzie się trochę bardziej nudził (i na pewno nie będzie działał z pełną prędkością) - będziemy czekać na procesor.
Ale w benchmarkach będzie wyglądać fajnie.