Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Win xp łączy się z wifi lecz nie ma internetu

Wiktorq 21 Jul 2017 13:46 10395 19
  • #1
    Wiktorq
    Level 6  
    Witam otóż wczoraj zainstalowałem od nowa windows xp oraz wszystkie sterowniki, wszystko ładnie, łączy się z wifi pisze połączono lecz internet nie działa pomożecie?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    mariuszp19
    Level 34  
    A jak łączysz się z netem, jakiś modem? Podaj specyfikację sprzętu.
  • #3
    sparky7
    Level 13  
    Czy kartę sieciową konfigurowałeś ręcznie, czy ping do routera i np google odpowiada?
  • #4
    Kaliber PC - Service

    Level 22  
    Witam.

    Wiktorq wrote:
    łączy się z wifi pisze połączono lecz internet nie działa pomożecie?

    Czyli sterowniki działają, sygnał jest odbierany, ale nie możesz załadować stron? Jaki dostajesz komunikat w przeglądarce?
  • #5
    Wiktorq
    Level 6  
    JasnyKris wrote:
    Witam.

    Wiktorq wrote:
    łączy się z wifi pisze połączono lecz internet nie działa pomożecie?

    Czyli sterowniki działają, sygnał jest odbierany, ale nie możesz załadować stron? Jaki dostajesz komunikat w przeglądarce?



    W Firefoxie "server note found"
  • #6
    mariuszp19
    Level 34  
    A po kablu masz to samo?
  • #7
    Wiktorq
    Level 6  
    mariuszp19 wrote:
    A jak łączysz się z netem, jakiś modem? Podaj specyfikację sprzętu.


    Łącze się z ruterem: Tp-Link td-w8951nd
    A sprzęt: windows xp (servis pack 3) 1 ram procesor Intel celeron
  • #8
    Kaliber PC - Service

    Level 22  
    Coś mi się kojarzy, że jakiś czas temu znajomy miał podobny problem i tam rozwiązaniem okazało się ustawienie na automatyczne ustawienia serwerów proxy... może to warto sprawdzić?

    Pomijam fakt, że kolega miał jakieś 60.000 wirusów a z komputera szedł dym, ale to tylko szczegóły... :D
  • #9
    sparky7
    Level 13  
    Wiktorq wrote:
    mariuszp19 wrote:
    A jak łączysz się z netem, jakiś modem? Podaj specyfikację sprzętu.


    Łącze się z ruterem: Tp-Link td-w8951nd
    A sprzęt: windows xp (servis pack 3) 1 ram procesor Intel celeron


    Nie napisałeś czy ping do tego routera odpowiada.
    Czy adres bramy podawałeś ręcznie i adresy DNS w konfiguracji sieci?
  • #10
    Wiktorq
    Level 6  
    mariuszp19 wrote:
    A po kablu masz to samo?



    Tak

    Dodano po 1 [minuty]:

    sparky7 wrote:
    Wiktorq wrote:
    mariuszp19 wrote:
    A jak łączysz się z netem, jakiś modem? Podaj specyfikację sprzętu.


    Łącze się z ruterem: Tp-Link td-w8951nd
    A sprzęt: windows xp (servis pack 3) 1 ram procesor Intel celeron


    Nie napisałeś czy ping do tego routera odpowiada.
    Czy adres bramy podawałeś ręcznie i adresy DNS w konfiguracji sieci?


    Na innych laptopach w domu działa normalnie, nic nie dodawałem
  • #11
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    Wiktorq wrote:
    zainstalowałem od nowa windows xp oraz wszystkie sterowniki, wszystko ładnie, łączy się z wifi pisze połączono lecz internet nie działa pomożecie?

    Pokazać menagera urządzeń.
  • #13
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    Wiktorq wrote:
    sterownikami wszystko okej jest chyba

    Z tego nic nie wynika, bo nawet nie wiadomo, co, i jakie ma tam karty sieciowe - mógł ich wcale nie wykryć i nie zainstalować.
    A jeśli zainstalował, to nie wiadomo z jakimi sterownikami.
    Wiktorq wrote:
    wczoraj zainstalowałem od nowa windows xp oraz wszystkie sterowniki

    Czyli wcześniej też tam był ten sam XP?
    Jeśli tak, to jednak nie zainstalowałeś wszystkiego, albo niewłaściwe sterowniki.

    Jaka tam jest dokładnie karta sieciowa wifi i LAN? - producent, oznaczenie.
    Sterowniki pobrane skąd do tych produktów?
  • #16
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    sparky7 wrote:
    Czy kartę sieciową konfigurowałeś ręcznie, czy ping do routera i np google odpowiada?
    sparky7 wrote:
    Nie napisałeś czy ping do tego routera odpowiada.
    Czy adres bramy podawałeś ręcznie i adresy DNS w konfiguracji sieci?

    Może byś to sprawdził?
  • #17
    Wiktorq
    Level 6  
    Tak pisalem z nim na PW wytłumaczył mi już ale w dalszym ciągu nie działa
  • #18
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    @Wiktorq
    Wiktorq wrote:
    Na innych laptopach w domu działa normalnie

    To masz już przyczynę - coś z Twoim komputerem.
    I jestem pewien, że to nie wina tego co zrobiłeś, tylko czego nie zrobiłeś.
    KOCUREK1970 wrote:
    Sterowniki skąd pobrane?

    ?
    KOCUREK1970 wrote:

    Zainstalowany?
    Wiktorq wrote:
    W Firefoxie "server note found"

    Sprawdzić na innej przeglądarce.

    Wszystkie aktualizacje Windowsa zainstalowane?
  • #19
    wexel31
    Level 10  
    Wiktorq ... a sprawdź jaka masz datę i godzinę w tym XP ustawioną ( jak złą to popraw ).
    Jak jest jakaś większa różnica to ( nie w minutach ) to internetu mieć nie będziesz tudzież ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.
  • #20
    markooff
    Level 17  
    Nie ma to-tamto :)

    To jest proste jak konstrukcja cepa (zakładam brak złej woli i kombinowania [kogoś] na poziomie sprzętu/sterownika )
    Ja bym sprawdził po kolei:

    1) ping po loopbacku
    czyli w konsoli [cmd] wpiszesz ping 127.0.0.1 i patrzysz czy są odpowiedzi (4 być powinny)
    Win xp łączy się z wifi lecz nie ma internetu
    Jeśli tutaj nie dostajesz nic - to inny jest bład w samym windowsie (w stosie TCP najprawd.)

    2) w konsoli [cmd] wpisz ipconfig /all
    i patrzysz jakie masz interfejsy sieciowe i jak zaadresowane
    powinien być przynajmniej jeden typu LAN (Połączenie lokalne) z przypisaną adresacją IPv4 do niego

    Win xp łączy się z wifi lecz nie ma internetu

    Jeśli masz bez adresacji (tylko z samym adresem fizycznym karty) - to znaczy że DHCP daje ciała (z jakichś powodów - patrz poniżej)
    i trzeba sprawdzić na pierwszym miejscu konfigurację routera (być może masz ustawiony np . limit na ilość klientów , choć w standardowych konfiguracjach tego nigdzie nie widziałem) Albo czy nie masz wyblokowanych jakichś adresów fizycznych kart ? A może masz włączoną opcję blokowania przydzielania adresu IP kartom spoza wpisanej listy ? . Druga możliwość - na kablu Ethernet - np. komunikacja jednostronna - czyli uszkodzenie fizyczne którejś żyły.
    Sprawdzić - przenosząc i podłączając ten kabel do innego - "działającego dotąd" komputra. Kolejna z możłiwości to - błędy podczas autonegocjacji trybu połączenia (full duplex/halfduplex i prędkości ) - wtedy trzeba poeksperymentować z ustawieniem ich w sterowniku karty sieciowej.

    3) Jeśli masz na karcie adresację IP swojej sieci (w przypadku na screenie jest to klasa C o adresie 192.168.x.x i jeśli wszystko jest tu OK, to spróbuj teraz w konsoli [cmd] spingować router (adres domyślnej bramy) czyli np. :
    ping 192.168.x.x (gdzie x.x to końcówka adresu IPv4 Twojego kompa)
    (w twoim przypadku może to być adres z klasy 10.0.0.x ale to będziesz widział na wydruku takim jak wkleiłem powyżej - w polu brama domyślna)
    Powinieneś również dostać 4 poprawne odpowiedzi (z jakimiś czasami <1 ms z reguły)


    Jeśli masz wszytko poprawnie a router odpowiada na pingi , to
    4) sprawdzasz ping "do świata" czyli np na jakiś znany adres sieciowy , który na pewno odpowie (o którym wiemy że odpowiada na pingi) np:
    ping 212.77.100.101
    jeśli wszystko działa poprawnie na routerze powinienś dostać również 4 odpowiedzi z czasami (róznie w zależności od obciążenia sieci u ciebie iu twojego providera)

    Jeśli mim to że wszystko dotąd działą poprawnie - NADAL NIE DOSTAJESZ stron na tym lapku - to problem jest albo po stronie rozwiązywania nazw (DNS) albo serwerów proxy .

    I teraz - kwestia DNS - sprawdzasz kolejny ping tylko tym razem już do jakiegoś adresu domenowego (FQDN ) np:
    ping www.onet.pl
    Jeśli rozwiązywanie nazw (DNS) działa poprawnie - to w odpowiedzi powinieneś uzyskać najpierw przetłumaczenie adresu www.onet.pl na adres IPv4
    Win xp łączy się z wifi lecz nie ma internetu

    a poniżej znowu 4 poprawne odpowiedzi.

    5) Jeśli to wszystko masz OK , a nadal nie uzyskałeś /uzyskujesz stron - to wina lezy po stronie przeglądarki
    - najprawdopodobniej masz coś źle wpisane w serwerach proxy - proponuję wyczyść to co tam masz i daj opcję "bez serwera proxy"

    na przykładzie Firefoxa 52 :
    Win xp łączy się z wifi lecz nie ma internetu

    Powinno pomóc.

    [...]
    Ufff.. na razie tyle, napisz co sprawdziłeś i jakie masz wyniki , jeśli po prostu nie zadziała :)