Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Prosty system alarmowy do mieszkania - Elmes CB32GN - pytania i porady

maxslawek 21 Jul 2017 17:52 1926 17
Optex
    maxslawek
    Level 10  
    Witam,
    Chciałbym zabezpieczyć swoje mieszkanie po małym włamaniu. Niestety zasób finansowy jest dość skromny, ale mam nadzieję, że coś uda się z tego zrobić - 1000zł.

Chciałbym zabezpieczyć w sumie 2 pomieszczenia (z 4) - jedno o wielkości ~4.5m2(1.5x3) - przedpokój, drugie 25m2 (5x5) - pokój z balkonem. W dużym pokoju starczyłaby czujka ruchu, w małym dobrze byłoby zamontować czujkę ruchu lub czujkę otwierania drzwi, a najbardziej pasowałaby mi kamerka + czujka otw. drzwi, ale wątpię, że w tej cenie bym się zmieścił. Jedyne co znalazłem do tej pory to:

CHUANGO CG-G5 BEZPRZEWODOWY SYSTEM ALARMOWY GSM - Link

lub
    ALARM BEZPRZEWODOWY GSM PROTECTA R3 + SYRENA 105 DB - Link

lub

Panasonic KX-HN6011FX - Link / Link

Jeśli macie jakieś swoje typy to byłbym wdzięczny za propozycje. Wiem, że budżet dość mocno ograniczony. Dziękuję za wszelkie uwagi i rady.
  • Optex
    bako79
    Level 10  
    proponuję satela
    mała centralka spełni wszystkie Twoje potrzeby , znany i sprawdzony producent, łatwy montaż, łatwa konfiguracja, spory zasób pomocy na forach

kupisz w zestawach
    zestaw central + 4 czujki + klawiatura + syrena + powiadomienie po gsm

bezprzewodowy (trochę droższy niż zakładany budżet )
    maxslawek
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Jakby można było prosić o przesłanie konkretnej nazwy / modelu produktu. Niestety budżet jest już maksymalny na tę chwilę.
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Podstawowa informacja której brakuje nam od strony Autora wątku to taka, na którym piętrze znajduje się mieszkanie...?
    Dlaczego po włamaniu, wbrew zasadzie "mądry Polak po szkodzie" budżet jest ograniczony do 1000 pln ?
    Ja mogę zaproponować Versę Satela + GPRS-T1 do powiadamiania.
    Zabezpieczyłbym również drzwi balkonowe kontaktronem i czujką wibracyjną.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    maxslawek
    Level 10  
    bhtom wrote:
    Podstawowa informacja której brakuje nam od strony Autora wątku to taka, na którym piętrze znajduje się mieszkanie...?

Jest to 10 piętrowy blok, a mieszkam na 3.

bhtom wrote:
    Dlaczego po włamaniu, wbrew zasadzie "mądry Polak po szkodzie" budżet jest ograniczony do 1000 pln ?

Przed i po włamaniu moje zarobki się nie zmieniają. Samochodu też nie posiadam za 200 tysięcy chociaż bym chciał. Jest to mój maksymalny budżet.

Dziękuję za przesłane propozycje - będę musiał sporo na ten temat poczytać, ponieważ liczyłem na gotowe zestawy - paruję urządzenia, ustawiam szybko godziny "czuwania" i spokój. Widzę jednak, że przesyłacie niemal same płytki do konfiguracji - za co również jestem wdzięczny. W skrócie jak do tej pory wnioskuję, że nie ma sensu bawić się w systemy chińskie, bo więcej z nimi problemów niż realnego pożytku.

Przykładowy zestaw:

- centrala Elmes CB32GN
    - 2 czujniki Elmes PTX50 (pomieszczenie z balkonem + przedpokój)
    - 2 kontaktrony Elmes CTX3H (drzwi wejściowe i balkonowe)
    - syrena
    - pilot (U2T - Pilot dwukanałowy)

Podane elementy byłyby wystarczające na moje potrzeby? Czy konfiguracja zestawu jest w miarę prosta i laik w kwestii alarmów dałby sobie rade korzystając z instrukcji producenta (wgrywanie oprogramowania itp w komórkach/komputerach daję radę wgrywać, tutaj trochę inna bajka pewnie).
  • Helpful post
    niebieskipolo
    Level 25  
    maxslawek wrote:
    Podane elementy byłyby wystarczające na moje potrzeby? Czy konfiguracja zestawu jest w miarę prosta i laik w kwestii alarmów dałby sobie rade korzystając z instrukcji producenta

Wystarczy (oczywiście przy świadomości wad czujek bezprzewodowych).
    Jeśli zmieścisz, to lepsze będą większe kontaktrony CTX4H - bateria w CTX3H trzyma stosunkowo krótko (u mnie przeciętnie poniżej roku).
    Centralę ukryj tak, aby złodziej jej nie zniszczył. Na wstępie zobacz, czy w miejscu montażu masz dobry zasięg GSM.
    Centrala Elmesa ma wbudowaną niewielką syrenę. Z podłączeniem zewnętrznej mogą być problemy - centrala nie ma wyprowadzonego zasilania +12V, więc albo godzimy się z tym, że sygnalizator nie zadziała przy braku 230V, albo kupujemy taki z własnym zasilaniem wyzwalany przez zwarcie wejścia wyzwalającego do masy. Wyjściem jest też zastosowanie zasilacza buforowego, ale to droższe rozwiązanie.
    Najlepiej przed zakupem przeczytaj dokładnie instrukcję i oceń, czy dasz radę to zaprogramować.
    maxslawek
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Czytam na temat tej centralki i nigdzie nie widzę informacji na temat wbudowanej syreny - na pewno ww. model ją posiada? Bardzo cenne wskazówki - na pewno się do nich zastosuję. Jak rozumiem zestaw ERDA -Link, który przesłałem na początku nie jest odpowiedni i nie ma co się nim sugerować?
    niebieskipolo
    Level 25  
    maxslawek wrote:
    Czytam na temat tej centralki i nigdzie nie widzę informacji na temat wbudowanej syreny - na pewno ww. model ją posiada?

Instrukcja str.23
    Tylko tu jest problem - użycie syreny wbudowanej spowoduje łatwiejsze zlokalizowanie centrali, a w konsekwencji ewentualne jej zniszczenie.
    Lepiej chyba wykorzystać sygnalizator z własnym zasilaniem, np. SPW150 Satela.
    maxslawek
    Level 10  
    Zamówiłem dziś zestaw, którego części wymieniłem w jednym z poprzednich postów. Czekam na dostawę - wtedy też pojawią się pewnie kolejne pytania przy konfiguracji, jakbym miał problem na pewno się odezwę. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i udzielone wskazówki.

// Do administracji : proszę jeszcze nie zamykać wątku - w razie pytań z mojej strony będę kontynuował w tym wątku by nie tworzyć kolejnych.

Pozdrawiam
    maxslawek
    Level 10  
    No i pojawiło się pierwszych kilka pytań - ostatecznie kupiłem zestaw z 1 czujką i 2 kontaktronami. Spersonalizowałem 3 linie tj. Przedpokój-Drzwi, Przedpokój czujka i Balkon. Dodałem urządzenia do centralki - wydawałoby się, że jest wszystko ok, jednak standardowo jest "ale".

- Kontaktrony niestety nie działają poprawnie tj. na uzbrojonym systemie nie włącza się alarm przy rozdzieleniu magnesu od kontaktronu. Zero reakcji - dopiero przy jego rozbieraniu zaczyna działać alarm. Model CTX4H - może coś ze zworkami?

- Pilot ELMES U4T 4-KANAŁOWY - w ustawieniach jest dodany jako 4 kanałowy. Niestety działa TYLKO rozbrajanie (uzbrojonego alarmu) - na pierwszym przycisku co w sumie jest uzbrajaniem, a nie rozbrajaniem wedle rysunku na pilocie a. Dłuższe przytrzymanie pierwszego przycisku powoduje włączenie alarmu - sygnału dźwiękowego.

- Czujka PTX50 - posiada ona 4 przełączniki - 1 i 2 jest od ilości impulsów, 3 to tryb testowy, a 4 przełącznik to ... ? Dioda LED? Jeśli tak to wskazane jest jej wyłączenie czy zostawić włączoną?

// Do administracji : Przepraszam, za odpowiedź jedna pod drugą, ale to spowoduje podbicie wątku na górę i prawdopodobieństwo, że ktoś odpowie.

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Moderated By suworow:

Nie przepraszaj kolego tylko o prostu zadbaj o to by mieć punkty na podbicie tematu. To proste. Udzielasz się w tematach, pomagasz innym,masz punkty na działania.... Tym razem przymknę oko.

• Helpful post
    niebieskipolo
    Level 25  
    maxslawek wrote:

- Kontaktrony niestety nie działają poprawnie tj. na uzbrojonym systemie nie włącza się alarm przy rozdzieleniu magnesu od kontaktronu. Zero reakcji - dopiero przy jego rozbieraniu zaczyna działać alarm. Model CTX4H - może coś ze zworkami?

Czy podczas dodawania kontaktronu do systemu pobudzałeś je do wysłania transmisji naruszając je, czy wysyłając z nich sabotaż?
    Czy w menu "Rodzaj linii" masz wszystko dobrze skonfigurowane, szczególnie „uzbrojona w dzień” i „blokowana w nocy”?

maxslawek wrote:

- Czujka PTX50 - posiada ona 4 przełączniki - 1 i 2 jest od ilości impulsów, 3 to tryb testowy, a 4 przełącznik to ... ? Dioda LED? Jeśli tak to wskazane jest jej wyłączenie czy zostawić włączoną?

Jak widać na zdjęciu, jest to opisane jako LED. Wyłączenie przedłuży życie baterii.
    Co do pilota - nie mam pojęcia.
    maxslawek
    Level 10  
    Co do czujki - na zdjęciach płytka jest inaczej opisana niż moja - u mnie nie ma opisów do poszczególnych przełączników, ale rzeczywiście jest ona od diody LED - nie zwróciłem prędzej uwagi na to zdjęcie - dzięki! Jeśli chodzi o kontaktrony - Podczas dodawania pobudzałem je wciskając taką blaszkę wewnątrz obudowy - czyli sabotaż? W menu sprawdzę jak jest ustawione, bo nie pamiętam i dam odp.
    niebieskipolo
    Level 25  
    maxslawek wrote:
    Jeśli chodzi o kontaktrony - Podczas dodawania pobudzałem je wciskając taką blaszkę wewnątrz obudowy - czyli sabotaż?

Źle. Wywal je i dodaj jeszcze raz z zamkniętą obudową wysyłając transmisję magnesem. Z czujkami analogicznie. Jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji centrali.
    maxslawek
    Level 10  
    PTX50 dodawałem poprzez czujkę ruchu, więc tutaj jest ok - sprawdzałem i działa. Co do kontaktronów - z tego co pamiętam nie było reakcji ze strony centralki podczas dodawania urządzenia rozdzielając elementy, ale upewnię się jak będę w domu i dam znać.
    Anonymous
    Anonymous  
    maxslawek
    Level 10  
    norbert.s. - Skoro nie masz zamiaru pomagać to chociaż nie spamuj forum - widać są tu równi i równiejsi.

Co do samej centralki - nie chciało łapać ze względu na źle ustawione zworki. Po ich odpowiednim ustawieniu wszystko działa należycie. Została mi jeszcze syrena WSS.

Bardzo dziękuję niebieskipolo, bako79, bhtom i sharp za pomoc udzieloną mi w doborze urządzenia oraz jego konfiguracji.

Pozdrawiam.