Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wolny start młynka do kawy De'Longhi KG79 - niskie napięcie idące do silnika

23 Lip 2017 22:20 1929 13
  • Poziom 4  
    Witam drogich forumowiczów

    Mam problem z młynkiem do kawy, mianowicie po włączeniu go młynek bardzo powoli rozkręca się do obrotów a i tak mam wrażenie, że kręci się wolniej niż przed wystąpieniem usterki.
    Wolny start młynka do kawy De'Longhi KG79 - niskie napięcie idące do silnika

    Cały układ prezentuje się jak na zdjęciu z załącznika.

    Moje podejrzenia padają na triak, który tak jak na rysunku jest połączony bezpośrednio z zasilaniem. Natomiast jest to dla mnie dziwne, bo napięcie na silniku po włączeniu młynka stopniowo rośnie od 0 do około 120-130 V (silnik ma oznaczenia na 230 V), przy czym mierzone to jest multimetrem. Po zmostkowaniu silnika bezpośrednio do zasilania odpala aż miło.
    Proszę o poradę czy wadliwy triak może dawać takie objawy, a jeśli nie, to gdzie indziej na tej płytce ewentualnie mogę szukać wadliwego komponentu.
    Miałem jeszcze myśl, że to kondensator na zdjęciu nr 2 jest walnięty, ale wydaje mi się to mocno wątpliwe...

    Silnik młynka jest oczywiście na prąd zmienny.

    Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. Jeśli mam coś pomierzyć, potrzebna jest większa ilość informacji, będę działał. :)
  • Poziom 11  
    Witam
    Jeśli przedstawiony na zdjęciu potencjometr na płytce służy do regulacji prędkości, to może on się zużył. Pomierz go.
  • Poziom 4  
    Potencjometr ustawia czas mielenia. Prędkość powinna być stała i nigdzie nie ustawialna.
  • Poziom 41  
    chudy901 napisał:
    Proszę o poradę czy wadliwy triak może dawać takie objawy
    Może ponieważ w przeciwięstwie do tyrystora jest to element dwukierunkowy. Podaj symbol tego układu scalonego oraz zdjęcie od strony druku.
  • Poziom 4  
    Oznaczenie elementu to
    BT134-600E

    Niestety zdjęcia nie dam rady zrobić bo aparat nie chce złapać ostrości
  • Poziom 41  
    @chudy901, chodzi o symbol tego ośmio_pinowego układu scalonego.
  • Poziom 4  
    <Facepalm>

    ok. nie doczytałem,
    Układ to
    12F508
    IP(W kółku e3)905
    1423

    Pan google mówi, że to prosty mikrokontroler.. co nie wróży nic dobrego bo do kodu to się raczej nie dostanę ;/
  • Poziom 11  
    Można by jeszcze przetestować ten triak. Wystarczy, że w miejsce silnika podłączysz zwykłą żarówkę z połączoną szeregowo z nią diodą prostowniczą np. 1N4007 i włączasz. Później odwrotnie podłączasz tą diodę i ponownie włączasz. Jeśli żarówka świeci w obu przypadkach, to triak przewodzi w obu kierunkach. Co do zaznaczonego kondensatora to podejrzewam, że jest on podłączony równolegle do zasilania, więc służy tylko do poprawy współczynnika mocy (kompensacji mocy biernej) i nawet bez niego byłoby wszystko ok. Tak jak @gumisie wspomniał, mógłbyś dodać zdjęcie drugiej strony płytki.
  • Poziom 4  
    Wolny start młynka do kawy De'Longhi KG79 - niskie napięcie idące do silnika Dorzucam zdjęcie płytki z tyłu, opisałem część elementów co gdzie jest, może to będzie bardziej pomocne. Niestety dysponuję tylko zaawansowanym programem PaintCAD stąd takie radosne kreski.


    Co do triaka.. Wydaje mi się, że to, że puszcza napięcie w obie strony musi występować, skoro silnik jest na prąd zmienny, chyba, że nie rozumiem zagadnienia....
  • Poziom 41  
    Na początek wymieniłbym te dwa kondensatory elektrolityczne, mogły np. "wyschnąć", efektem czego może być zbyt niskie napięcie sterujące G triaka.

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Wygląda na to, że z tym kondensatorem to się pomyliłem. On, 3 diody nad nim (w tym jeden zener), niektóre rezystory pod nim i kondensator elektrolit. nad tymi diodami tworzą zasilacz beztransformatorowy dla całego układu. Jak już wymieniasz elektrolity to lepiej będzie jak wyżej wymieniony dasz wyższej pojemności z 2 powodów: po pierwsze wtedy zasilanie układu będzie jeszcze stabilniejsze, a sam kondensator będzie mniej się nagrzewał i dłużej pożyje. Po drugie @chudy901 widzę, że też jesteś z Wrocławia, kupowałem jakiś czas temu kondensator elektrolityczny 4,7uF 400V w axel electronics na ul.Dworcowej i zastanawiałem się czy nie wziąć większego. Sprzedawca zapewnił mnie wtedy, że elektrolity mają 25% tolerancji i go wziąłem. W domu go zmierzyłem i co? Miał 4uF.
  • Poziom 4  
    Spróbuję z tymi kondesatorami. może rzeczywiście triak ma za mały sygnał, żeby się w pełni "otworzył"

    @elektronik159 co do kondesatorów... można to tylko zrzucić na uroki chińskiej produkcji ;]

    Jeśli ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł co tutaj się może dziać to proszę bardzo :)
  • Poziom 41  
    chudy901 napisał:
    Spróbuję z tymi kondesatorami.
    Nie próbuj lecz wymień. Sprawdź również napięcie na pin. 1 mikrokontrolera (VDD +5V), B Q2 i rezystorze 750Ω tak przed jak i po wymianie tych kondensatorów.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    I jak udało się zrobić ten młynek?
    Mam podobne objawy i dodatkowo podświetlenie przycisku po włączeniu ledwo żarzy.