Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosze o pomoc w wykoaniu regulatora napięcia

charper 20 Sie 2017 12:07 3048 40
  • #31 20 Sie 2017 12:07
    charper
    Poziom 7  

    Może jednak kupię ten potencjometr. Jakiej wartości powinien być?

  • #33 29 Sie 2017 20:20
    charper
    Poziom 7  

    Witam, kupiłem i przylutowałem brakujące elementy, jednak mam problem z tym regulatorem. Podłączyłem regulator do akumulatora a następnie do źródła napięcia (cewki), oraz uruchomiłem pojazd. Podczas pomiaru napięcia na akumulatorze zauważyłem, że się nie ładuje. Diody prostownicze podczas 1-2 minutowego pomiaru nagrzały się do około 50 stopni, dlatego zaprzestałem dalszego testu aż do ostygnięcia. Następnie podłączyłem regulator do żarówki 12V 21W oraz do cewki i uruchomiłem silnik. Żarówka bardzo słabo się świeciła, diody oraz tyrystory nagrzewały się, podczas pracy regulatora regulowałem potencjometr ale nie było zmian. Zaprzestałem pomiaru. Cewki, do których podłączałem regulator na pewno są sprawne, zasilają z powodzeniem żarówkę R2 40/45W. Tak obecnie wygląda urządzenie, od strony ścieżek jest posmarowane rozpuszczonym hermetykiem (środek na bazie żywicy) to tak na szybko, bo nie miałem acetonu do rozpuszczenia kalafonii. Kupiłem denaturat ale chyba jakiś słaby bo nie dawał sobie z tym rady. Proszę nie zwracać uwagi na strone wizualną, na to przyjdzie czas.
    Oglądałem płytkę pod światło, czy nie ma zwarć, nie było.


    Prosze o pomoc w wykoaniu regulatora napięcia
    Prosze o pomoc w wykoaniu regulatora napięcia

    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

  • #34 30 Sie 2017 09:12
    Christophorus
    Poziom 40  

    Tranzystory masz poprawnie wlutowane? Tranzystory w obudowach TO92 w zależności o typu mają rozmieszczone wyprowadzenia w różnej kolejności.

    Prosze o pomoc w wykoaniu regulatora napięcia

  • #35 30 Sie 2017 18:08
    charper
    Poziom 7  

    Witam, tranzystor bc337 emiterem jest podłączony do masy na schemacie i na mojej płytce również, natomiast ztx753 źle wlutowałem. Teraz jest prawidłowo wlutowany, czyli emiterem do +12V, bramką przez rezystor do +12V, i tak dalej. Zmylił mnie układ otworów montażowych po prostu. Jednak nadal niestety regulator nie działa tak jak należy. Sprawdzony był żarówką 12V 45/35W. Objawy pozostały identyczne. Przeszło mi przez myśl, że może przyczyna leży w tranzystorze bc337. było kilka jego odmian, a ja przez niewiedzę kupiłem jego nieprawidłową wersję. Konkretnie mam tranzystor bc337-25.

  • #36 30 Sie 2017 18:11
    rafcio_21
    Poziom 26  

    A sprawdzałeś ten tranzystor który był źle wlutowany czy nie uległ uszkodzeniu .

  • #38 30 Sie 2017 18:48
    charper
    Poziom 7  

    Bc337 sprawdzałem multimetrem w trybie sprawdzania diody. Pomiary między elektrodami były identyczne z nieużywanym egzemplarzem. po odwróceniu sond multimetra nie wskazywało nic, czyli chyba tak powinno być. Teraz mierzę ztx753 w tym samym trybie. Między bazą a kolektorem jest przejście w obu kierunkach, między bazą a emiterem nie ma w żadnym. Czy to oznacza, że uległ uszkodzeniu?

  • #40 31 Sie 2017 08:56
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    charper napisał:
    ztx753 źle wlutowałem. Teraz jest prawidłowo wlutowany, czyli emiterem do +12V, bramką przez rezystor do +12V


    To tranzystor bipolarny - nie ma bramki.

    charper napisał:
    może przyczyna leży w tranzystorze bc337. było kilka jego odmian, a ja przez niewiedzę kupiłem jego nieprawidłową wersję. Konkretnie mam tranzystor bc337-25.


    Czemu nieprawidłową? To 25 to grupa wzmocnienia, nie ma nic wspólnego z wyprowadzeniami.

  • #41 05 Wrz 2017 12:28
    charper
    Poziom 7  

    Witam, chyba uporałem się ze zrobieniem tego regulatora. Dotarły do mnie zamówione tranzystory ZTX753. Wlutowałem go odwrotnie, niż jest na zamieszczonym wcześniej zdjęciu i zabrałem się za testy. Podłączony do żarówki 35W przekłamywał. Na wolnych obrotach silnika napięcie utrzymywało się na poziomie 7V, po lekkim dodaniu gazu nagle pokazywało 10 i tak zostawało niezależnie od obrotów, chyba że puściłem gaz, wiadomo. Jednak zdobyta wiedza nie poszła w las. Przypomniał mi się schemat bliźniaczo podobnego regulatora podsunięty przez jednego z użytkowników, który miał dodatkowe wyprowadzenie "sense" będące punktem odniesienia do prawidłowej pracy regulatora. Zdałem sobie sprawę, że bez akumulatora może działać nieprawidłowo. Dalsza część historii to już nie zanudzając sukces, po podłączeniu akumulatora i dodaniu gazu, napięcie na akumulatorze rośnie tylko do pewnego momentu, wszystko zgodnie z założeniami.
    Za pomocą potencjometru wyregulowałem urządzenie tak, by napięcie na akumulatorze nie przekraczało 14,5V. Z tego co pamiętam, tak było napisane w instrukcji, którą dostałem przy zakupie akumulatora. Przy okazji odczytałem wartość rezystencji tak ustawionego potencjometru, wynosi ona 47R.
    Dziękuję za pomoc, proszę jednak nie zamykać tematu. Postaram się dostarczyć jeszcze garść informacji, które mogą się kiedyś komuś przydać.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo