Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Niska wydajność w grach, klatkowanie w odtwarzaczach

24 Lip 2017 23:18 1242 31
  • Poziom 6  
    Witam! Od nie dawna mam problem z moim 1,5 letnim komputerem. W grach League of Legends oraz CS:GO fps rzadko spadał poniżej 250 podczas streamowania oraz na najwyższych ustawieniach, teraz gry te osiągają maksymalnie 130 fps, klatkują oraz często spadają poniżej 40 fps nawet na najniższych ustawieniach i bez streama (koledzy ze słabszym sprzętem mają po 200 stałych fps).
    W odtwarzaczach internetowych (youtube, cda, openload etc.) oraz w odtwarzaczu który mam na komputerze (VLC media player) filmy klatkują - film odtwarza się na początku normalnie ale po ok 5 minutach zaczyna klatkować (dźwięk działa poprawnie) i muszę cofnąć trochę film aby znowu normalnie działał, niestety po 5 minutach znowu zaczyna klatkować...
    Próbowałem szukać rozwiązań w internecie ale nic z tego nie wyszło. Aktualnie przywróciłem system, wyczyściłem dysk z niepotrzebnych programów, zdefragmentowałem dysk oraz przeskanowałem komputer (nie znalazło wirusów). Fps stał się trochę stabilniejszy ale nadal jest kiepsko, przy odtwarzaniu filmów nic się nie zmieniło. Da się coś na to poradzić czy jedynym wyjściem jest format komputera?
    Specyfikacja sprzętu:
    - Intel Core I5-6500
    - Geforce GTX 960 4GB
    - 8 GB RAM
    - płyta główna - MSI B150M PRO-VDH
  • Poziom 1  
  • Poziom 43  
    Podaj model i markę zasilacza. Jeśli ma moc i markowy wykonaj test:
    Odpal OCCT i HWinfo jednocześnie. Po 20 min. zamieść screena z HWi.
    Zamieś widok na SMART z programu CrystalDiskInfo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    @Kraniec_Internetów Również zakładam "thermal throttling", czyli obniżenie taktowania CPU przez wysokie temperatury. Zobaczmy.
  • Poziom 6  
    Zasilacz - be quiet! L8 600W
    Akurat w tej grze miałem mało tych spadków i klatkowań ale nadal gra chodzi tylko w 130 fps wiec coś jest nie tak. Screeny zrobione podczas grania w LoLa używania TeamSpeaka oraz 4 kart w przeglądarce. Osobiście nie wydaje mi się ze to wina przegrzewania się komputera bo gdy grałem rok temu w Wiedzmina 3 to przy kompie było ciepło jak przy piecyku ale gra nadal chodziła na ultra w 30-50 fps. Możliwe ze problemy są powiązane z nagłą awarią prądu ale i tak nwm co z tym zrobić... :(
  • Poziom 6  
    Wyłączyłem na chwile kompa i włączyłem znowu . SS zrobione po około 18 minutach grania w LoLa na botach tym razem 160 fps bez większych spadków i klatkowań ale to dlatego ze w grach na botach się przecież nic praktycznie nie dzieje.
  • Poziom 43  
    Za późno nawet na Artura @310artur ... a i ja chętnie jeszcze screeny przejrzę w dzień na spokojnie. Co widać teraz - temperatury, taktowania i napięcia odczytane programowo w normie.
    Dysk wg. SMART sprawny jednakże po przeczytaniu tego:
    LordDarkoss napisał:
    W odtwarzaczach internetowych (youtube, cda, openload etc.) oraz w odtwarzaczu który mam na komputerze (VLC media player) filmy klatkują - film odtwarza się na początku normalnie ale po ok 5 minutach zaczyna klatkować (dźwięk działa poprawnie) i muszę cofnąć trochę film aby znowu normalnie działał, niestety po 5 minutach znowu zaczyna klatkować...

    i patrząc po modelu zalecam jego przeskanowanie za pomocą bootowalnego MHDD.
    Ten objaw i nagłe spadki FPS w grach, mogą świadczyć o problemach z dyskiem, a seria ST1000DM003 nie grzeszy bezawaryjnością. Jeśli masz na co, to koniecznie podmień na inny 100% sprawny dysk.
    P.s. Tak jakby błędnie działała jakaś funkcja oszczędzania energii dysku.
    P.s.2:
    LordDarkoss napisał:
    Możliwe ze problemy są powiązane z nagłą awarią prądu ale i tak nwm co z tym zrobić... :(

    Możesz coś więcej napisać o tym zajściu?

    Dodano po 7 [godziny] 24 [minuty]:

    Już rano. Co jeszcze widzę: CPU podczas gry w sumie wszystkie rdzenie na 100%, za to GPU na 50%, czyli połowa mocy jest w użyciu, dlatego:
    Uruchom w GPU-Z na 1wszej zakładce test przepustowości szyny PCI-E (pod wykrzyknikiem).
    Zamieść screena z tego testu.
  • Poziom 6  
    Screeny z GPU-Z (nwm czy tak to miało wyglądać).
    Później (jeśli się uda) przeskanuję MHDD.
    Co do awarii prądu - mój dostawca lubi sobie tak po prostu przerwać dostawę prądu (najczęściej wtedy gram) i to nie są takie przerwy ze wyłączają i prądu nie ma na godzinę czy dwie tylko to jest takie "mignięcie" 5 sec i prąd jest z powrotem, najczęściej robią tak kilka razy pod rząd więc komputer mógł się w jakiś sposób uszkodzić.
  • Poziom 43  
    Jak pisałem, dysk jest 1wszym podejrzanym. Podmień go.
    Przepustowość szyny PCI-E prawidłowa / max.
  • Poziom 6  
    No to trochę to potrwa bo za nim dysk dojdzie do domu to 3 dni minimum...
  • Poziom 1  
  • Poziom 43  
    Kraniec_Internetów napisał:
    To są wartości maksymalne.

    Za to lubię HWi średnio jest 84% więc można się spodziewać że coś limituje CPU. Ten procesor nie ma prawa tak się męczyć w LoLu raczej (pewności nie mam bo nie gram w to). No ale to gra masowa - jak ma być za mało 4x3,3GHz to niby jakie procesory to zaspokoją?

    Może coś się walnęło w sterowniku grafiki. Spróbuj odinstalować totalnie sterownik za pomocą DDU i zainstalować od nowa.

    PS rozszerz kolumnę opisów - co tam za performens limity ci się świecą?
  • Poziom 6  
    Odinstalowałem sterowniki karty graficznej nadal 160 fps, nwm co z filmami ale dzisiaj coś obejrzę jeszcze to napisze czy działa poprawnie czy nie.
    310artur napisał:
    PS rozszerz kolumnę opisów - co tam za performens limity ci się świecą?

    Nie rozumiem o co chodzi heh...
  • Poziom 6  
    Nic nie zmieniałem ani nie podkręcałem bo jeśli wszystko ładnie działa to po co to ruszać (takie jest moje myślenie). Zacząłem dopiero się bawić ze sterownikami jak zauważyłem spadki fps i klatkowanie na filmach.
  • Poziom 43  
    Zminimalizowałeś test? Czy widziałeś te kręcące się kudłate coś w pełnym ekranie? Bo karta znów wydaje się "spać" a tak być nie powinno. Test power supply musi lecieć w pełnym ekranie podobnie jak testy GPU.
  • Poziom 6  
    Jak włączam to mam tylko to... Nie wyskakuje żaden inny ekran z kudłatym czymś...
    Co do odtwarzaczy w internecie - jedyne co zauważyłem to to ze nie ma juz co 5 min klatkowania, tylko niekiedy występuje moment kiedy chyba laguje przeglądarke (albo komputer) i zatrzymuje sie obraz na chwile po czym działa normalnie (dzwięk pod czas tego laga odtwarza sie poprawnie)
  • Poziom 6  
    Mam tak ustawione. Próbuję włączyć pisze "Starting" po czym wyskakuje to co zaznaczyłem i sie wyłącza...
  • Poziom 6  
    Aktualnie gram w lola wiec wszystko mi działa. Po reinstalacji musiałem ręcznie w nVidii ustawiać rozdzielczość bo nie wykrywało mi odpowiedniej rozdzielczość ekranu (1440x900 a było 1366x768 a potem dopiero 1600x900) i to był jedyny problem jaki miałem.
  • Poziom 6  
    DirectX mam. Jeśli nikt nie ma pomysłu to proszę o potwierdzenie ze jest to najprawdopodobniej wina dysku to kupie jakiś nowy SSD i HDD.
  • Poziom 43  
    Podmieniłeś ten dysk?
    Zamieść wynik testu GPUtest/ furmark z bootowalnego linuxa.
  • Poziom 43  
    Karta grafiki pod linuxem pracuje poprawnie.
    LordDarkoss napisał:
    Aktualnie myślałem na próbą formatowania kompa (może coś to da).

    Może, ja uważam, że powinieneś podmienić najpierw ten podejrzany dysk.