Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania

tygrys28 26 Lip 2017 07:01 1236 27
  • #1 26 Lip 2017 07:01
    tygrys28
    Poziom 17  

    Witam serdecznie

    Wyżej wymieniony odbiornik startuje na chwilę z poziomą kreską i przechodzi do czuwania.

    Napięcie B+ gdy wystartuje na ta chwilę jest stabilne 145V.

    Wymieniłem układ pionu TDA8351 i znajdujący się w jego obwodzie kondensator CD57-470µF/25v

    gdyż nie mogłem się doszukać na nim napięć pin3. - 16v , a na pin.6 - 45V spadało błyskawicznie do 13V

    uszkodzona została również dioda DD04-BYT45J za którą na obecną chwilę podstawiłem BA159 - czy do dobry wybór?

    Wymieniłem również dla pewności scalak na PK - TDA6107Q

    Ponadto wymieniłem kondensatory: CP46-470µF/25v / CP26-22µF/50v / CP45-470/25v - miały one
    praktycznie zerową pojemność według miernika.

    Po tych zabiegach niestety nadal nie mogę doszukać się na TDA8351 na pin.3 napięcia 16V ,
    natomiast pin.6 mam już stabilne 45v. Na katodzie wymienionej diody DD04-BYT45J również jest już 16V.

    Nie mogę się również doszukać napięcia 8V - według opisów na płycie głównej powinienem je mieć w punkcie pomiarowym
    na zworze J039

    Dziękuję za pomocne w naprawie sugestie.

    Pozdrawiam

    0 27
  • #3 26 Lip 2017 08:03
    tygrys28
    Poziom 17  

    mirex napisał:
    A to w schemat nie można popatrzeć?!


    Rzeczywiście bardzo pomocna sugestia..., dziękuje za takie zaangażowanie....

    0
  • #5 26 Lip 2017 09:48
    LeDy
    Poziom 43  

    tygrys28 napisał:

    uszkodzona została również dioda DD04-BYT45J za którą na obecną chwilę podstawiłem BA159 - czy do dobry wybór?

    Wymieniłem również dla pewności scalak na PK - TDA6107Q

    Po tych zabiegach niestety nadal nie mogę doszukać się na TDA8351 na pin.3 napięcia 16V ,

    Zamiennik, wybór tragiczny , a ten TDA6107Q to dla pewności czego?

    0
  • #7 26 Lip 2017 12:36
    tygrys28
    Poziom 17  

    Znalazłem uszkodzony RD53 - po ścieżkach od niego wnioskuje że doprowadza on to brakujące napięcie 16v do pin3 scalaka pionu. Schematu do tego tv nie mam, a kod barwny nie da się odczytać..,czy może ktoś mi podać jaka powinna być wartość tego rezystora?.

    I jeśli to nie problem to co wstawić ostatecznie za tą DD04-BYT45J , skoro ta BA159 jest tragicznym wyborem.., tylko proszę mi nie pisać abym sobie sprawdził jej parametry w jej nocie katalogowej gdyż takowej mimo poszukiwań nie znalazłem. Mam, natomiast na stanie jeszcze diody BY228/SF5404/BYW76V.

    Dziękuje.

    0
  • #8 26 Lip 2017 13:55
    mirex
    Poziom 43  

    Dioda jest w porządku. 1A w zupełności zapewnia te 30mA potrzebne do pracy tej części TDA8351.
    Schemat jest w naszej bazie. Strona główna forum, u góry po lewej - https://www.elektroda.pl/rtvforum/inputs.php
    Proszę pobrać wersję G. Zresztą w innych wersjach chassis PT92 pion na TDA8351 też bywa.
    Proszę się nauczyć korzystać z dokumentacji oraz bazy schematów skoro się chce kolega bawić w elektronikę.
    Pytanie o wartość tego rezystora, wobec setek innych schematów z TDA8351 jest trochę śmieszne, choć rozumiem intencję - "powinien być taki jak był". ;)

    0
  • #9 26 Lip 2017 14:02
    LeDy
    Poziom 43  

    Ano dlatego, że jest dwókrotnie wolniejsza niż ta ze schematu.
    Lepiej tą BYW co masz. Z tym tragicznym przesadziłem.

    0
  • #10 26 Lip 2017 14:24
    mirex
    Poziom 43  

    LeDy napisał:

    Ano dlatego, że jest dwókrotnie wolniejsza niż ta ze schematu.

    No to poprosimy o dokumenty źródłowe. :)

    Przy czym w tym przypadku, przy tej częstotliwości, tym napięciu, tym prądzie, to nie ma najmniejszego znaczenia. ;)
    Po co tam pchać diodę 3A to wybacz, nie rozumiem. ;)

    0
  • #11 26 Lip 2017 14:28
    LeDy
    Poziom 43  

    Bo BA159-500nS a ta co o niej piszę 250nS.
    Nie samym prądem "człowiek żyje". Dokumentów szukaj sam . :wink: :wink:

    0
  • #12 26 Lip 2017 15:53
    tygrys28
    Poziom 17  

    Aktualnie sprawa wygląda tak

    Rezystor RD53 wstawiłem 2,7oma według dokumentacji zalecanej prze kolegę mirex powinien być 1om ale chwilowo takiego nie mam
    na układzie pionu na pin.3 jest 15,2v natomiast na pin.6 jest 44,3V. Diode DDD04 podmieniłem z tej BA159 na BYW76V zgodnie z z sugestiami kolegi LeDy. Ponadto napięcie 8V również wróciło, natomiast zamiast 200V mam 165 na płycie głównej jak na PK.
    Napięcie główne B+ nadal 145V

    Telewizor już się nie wyłącza samoczynnie do czuwania ale nadal po załączeniu jest ciemn ekran oraz słychać ciche popiskiwanie z okolic płyty głównej. Podłączyłem więc na próbę dekoder dvb-t z nadzieją że coś na ekranie zobaczę, ale nic nie zobaczyłem, a nawet z głośników nic nie usłyszałem mimo iż słychać w nich delikatny stuk przy włączaniu i wyłączaniu, ale że to mój prywatny tv to wiem że tak zawsze u niego było z tym stukiem .

    podpowie ktoś bardzie obeznany w temacie w czym jeszcze tkwi problem?
    Dodano po 12 [minuty]:
    A czy ten telewizor można uruchomić z odpiętym całkowicie tym wbudowanym DVD ?

    0
  • #13 26 Lip 2017 16:57
    LeDy
    Poziom 43  

    To ma być 0,1Ω. 200V ma być na CD06 a te 165V to gdzie?

    0
  • #14 26 Lip 2017 17:27
    mirex
    Poziom 43  

    A jakie to ma znaczenie LeDy, czy jest 0.1Ω, czy 1Ω, czy 2.7Ω?
    Potrafisz to jakoś wytłumaczyć?
    Uważasz, że 50mV, czy nawet 200mV, albo i 1V różnicy na wejściu zasilania (3) TDA8351 spowoduje jakieś skutki uboczne? Jeśli tak, to jakie?

    Gwoli prawdy - to ma być rezystor bezpiecznikowy. ;)

    Dodano po 2 [minuty]:

    tygrys28 napisał:
    A czy ten telewizor można uruchomić z odpiętym całkowicie tym wbudowanym DVD ?

    O ile pamiętam, to bez przeróbek nie można. Ale nic sobie nie dam uciąć za tę wersję. :)

    0
  • #15 26 Lip 2017 17:36
    tygrys28
    Poziom 17  

    LeDy napisał:
    To ma być 0,1Ω. 200V ma być na CD06 a te 165V to gdzie?


    Według tego co odczytałem z pobranej dokumentacji pt tytułem "Serwisówka i schematy PT92 ver. G oraz PT92 Junior ver. F" i w niej RD53 wynosi 1om Natomiast wspomniany przez kolegę CD06 to elektrolit 10µF/250v i jest on połączony z diodą DD01-BYD33J i na niej mierzyłem to napięcie , na tej diodzie jest także oznaczony punkt pomiarowy 200V i jestem pewny że tam powinno być właśnie takie napięcie gdyż dawniej też ten tv naprawiałem ale na zwarty CD27-2,2nF/2KV i wówczas obmierzyłem te oznaczone na płycie głównej punkty pomiarowe. Napięcie to dochodzi również do PK po przez umieszczonej na niej złącze S002 na które pon1 zamiast 200v mam także 165V, a w standby, bo właśnie sprawdziłem spada do 145V . To 165V mam również na tym TDA6107Q , który jak w pierwszym poście wspomniałem uprzednio wymieniłem na nówkę.

    Co do RD53 to jutro kupię także 0.1Ω i zamontuję skoro kolega uważa że błędnie odczytałem jego wartość z pobranej dokumentacji, chyba że się rypnąłem i jednak nie właściwą pobrałem :/

    0
  • #16 26 Lip 2017 19:19
    mirex
    Poziom 43  

    Uffff ... tyle problemów ...
    Najpierw dla kolegi LeDy wersja z DVD. Żeby już nie bajdurzył i nie mącił. Tym bardziej, że proszony o dokumentację, odpowiada "sam se poszukaj". :) A chłopakowi dodatkową robotę robi. :)
    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania

    Cytat:
    na tej diodzie jest także oznaczony punkt pomiarowy 200V i jestem pewny że tam powinno być właśnie takie napięcie
    \
    Masz rację, powinno być 200V. Z reguły bywało troszeczkę więcej. ;)
    Zarówno C004 na PK (jeśli jest), jak i CD06 proszę wymienić dla świętego spokoju.
    Oczywistym chyba jest dokładne sprawdzenie RD12! Samą diody też może warto zastąpić inną.
    Z tą niepotrzebną być może wymianą TDA6107 wszystko poszło dobrze?
    Jeśli odłączysz wtyczkę od PK, oczywiście KD03>S002, to jakie napięcie masz po starcie na CD06?

    Do braku obrazu (rastra też) wrócimy, gdy znajdzie się 200V.

    0
  • #17 26 Lip 2017 21:10
    LeDy
    Poziom 43  

    Dokumentacje to chciałeś dla diód. Najczęściej winny zaniżonego napięcia 200V bywał C, tu CD06 ale skoro ty wymieniłeś ... TDA6107 to możliwe i to, że coś sam popsułeś. Na razie jesteś na dobrej drodze.
    P.S. Słownik pokazuke mi to na czerwono?

    0
  • #18 26 Lip 2017 21:21
    tygrys28
    Poziom 17  

    Wymieniłem właśnie tego CD06 - 10µF/250V oraz zauważyłem wilgotny CP21-470µF//25v , pewnie wylał od spodu.., więc również poszedł do wymiany. Po ponownym zamontowaniu płyty głównej napięcie 200V powróciło , a tv wystartował bez problemu i generalnie działa całkiem poprawnie, czyli tak jak przed tą usterką, przed tą ponieważ pozostała jeszcze poprzednia usterka widoczna głównie na ciemnym tle w postaci równoległych prawie przeźroczystych poziomych pasów - odbić skierowanych w prawą stronę od innych wyświetlanych na ekranie obiektów, postaci.., jest to trochę irytujące, a dla lepszej jasności tej usterki zrobię jutro zdjęcie i zaprezentuje dla lepszego jej zobrazowania. Usterka ta powstała jakiś czas temu po uprzednim dość głośnym strzale najpewniej z podstawki na PK , bo trafo nie wygląda by iskrzyło w ciemności. Podstawkę oczywiście wlutowałem i wyczyściłem w izopropanolu ale poprawy nie zaobserwowałem i nadal słychać okresowo cichutkie jakby iskrzenie-strzelanie.

    Oprócz tego pozostała do wymiany jak mniemam najpewniej tasiemka w DVD - sprawdziłem ją miernikiem i z jednej strony brak połączenia, a DVD aktualnie czyta tylko płyty audio.

    Zastanawiam się czy nie zamontować ponownie poprzedniego TDA6107 na PK - może rzeczywiście nie było sensu go wymieniać...

    Dioda DD04 podmieniłem z tej BA159 na BYW76V jak już wcześniej wspomniałem i jak nie znajdę takiej jak na schemacie to nie będę miał wyjścia i zostawię t co jest, chyba że wrzucić jednak tą BA159 ?
    No i jeszcze postaram się dostać ten rezystor bezpiecznikowy RD53 - obecnie zamontowany jest 2,7 Ω

    0
  • #19 26 Lip 2017 21:48
    mirex
    Poziom 43  

    LeDy napisał:
    Dokumentacje to chciałeś dla diód.

    Tak, szczególnie jednej. I nadal czekam. Na dokumentację i na uzasadnienie, że BA159 się nie nadaje, a lepsza jest BYW76V. Konkretnie w tym miejscu. ;)
    Oczywiście o wyjaśnienie sprawy rezystorów też nadal poproszę. ;)
    LeDy napisał:

    zaniżonego
    P.S. Słownik pokazuke mi to na czerwono?

    Napraw sobie słownik. Mój pokazuje normalnie. ;)

    Autor, pokaż też zdjęcie podstawki, a raczej całej płytki.
    Rozbierałeś tą podstawkę??
    Weź no się dobrze przypatrz i obsłuchaj, czy to nie w trafopowielaczu jednak to "strzelanie". Jakie tam jest? Kabel na sztywno zamocowany, czy ruchomy, z klipsem plastikowym?

    0
  • #20 26 Lip 2017 22:34
    LeDy
    Poziom 43  

    Niczego więcej nie podmieniaj, podstawiaj. Działa to dobrze. 200V przywrócił ten C co pisałem. Pozostało ci jeszcze to co sugeruje mirex czyli sprawdzenie stanu przewodu WN w gnieździe trafopowielacza.
    Rozładować kineskop, wyjąć przewód i jak będzie czarno to czarno to widzę.

    0
  • #21 27 Lip 2017 08:55
    tygrys28
    Poziom 17  

    Witam ponownie

    Dodaje zdjęcia opisywanej powyżej poprzedniej usterki z obrazem.

    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania
    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania
    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania

    Oraz foto PK w raz z fragmentem połączenia przewodu WN do Trafopowielacza. A więc czy ten przewód wn rzeczywiście demontowalny z trafa wn , a jeśli tak czy z ponownym montażem po ewentualnym oczyszczeniu go/skróceniu i zarobieniu od nowa nie będzie problemów z ponownym jego umieszczeniem tam skąd został wymontowany...? , zakupu nowego trafopowielacza zdecydowanie wolał bym uniknąć.
    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania

    0
  • #22 27 Lip 2017 09:38
    mirex
    Poziom 43  

    Tak, jest demontowalny i nie będzie problemu, aby go ponownie włożyć.
    Dobrze popatrz, to zrozumiesz "jak to działa". Pomimo, że stanowi opór. ;)
    Natomiast jeśli przewód będzie "opalony" po wyjęciu, to czyszczenie, czy skracanie nic nie da, bo problem jest wewnątrz trafopowielacza, w warstwie grafitowej, stanowiącej kontakt kabla z powielaczem.
    Te smużenia to według mnie nie jest wina kabla WN. Ale go sprawdź.
    Spróbuj dokładniej ustalić, co ci "ćwierka". Może po prostu słyszysz pracę WN lub przetwornicy?
    Dokładnie sprawdź jak zachowuje się to smużenie przy regulacji parametrów obrazu oraz G2 i ostrości.

    Ja na twoim miejscu wymieniłbym na początek oba 47µF w +B.

    0
  • #23 27 Lip 2017 16:57
    tygrys28
    Poziom 17  

    Wymiana sugerowanych 47µF/250V w B+ tj. CD01 i CP18 nie przyniosła żadnej poprawy. Przewodu WN z trafopowielacza ostatecznie nie udało mi się wymontować, mimo usilnych prób,a nie chciałem przesadzić by nie uszkodzić szyjki trafa w której jest on zamontowany, klips w którym siedzi za chiny nie chciał dać się odblokować więc obawiałem się że przesadzę z siłą i uszkodzę obudowę trafa. Postanowiłem więc wymyć izopropanolem do czysta wszystkie 3 przewody z trafopowielacza włącznie z jego prawie całą obudową - było to wszytko jednak dość zasyfione po tych kilku latach pracy i aktualnie te skrzenia- trzaski występują jakby ze znacznie mniejsza częstotliwością . Natomiast regulacja potencjometrami screen/fokus na trafo-powielaczu nie przyczyniła się do usunięciu przedstawionej na fotkach usterki w obrazie. Generalnie na te regulacje screen/fokus, a zwłaszcza na potencjometrem od screen jakby dość ślamazarnie były widoczne zmiany na na ekranie tv, a jak pamiętam w w innych tv gdy prowadziłem podobne zabiegi regulacyjne to zmiany na ekranie były bardziej dynamiczne/intensywniejsze obrazowo..., a może jednak jest problem z tym trafem wn.., chyba że ten typ trafa tak ma . A czy powinien on być ciepły bo zauważyłem że podczas działania jest dość ciepły.

    W miejsce RD53 zamiast tego 2,7 Ω wstawiłem rezystor 1Ω/1W co by było tak tak jak na schemacie. Diody D04 takiej jak na schemacie nie dostałem wiec została ta co została wstawiona ostatnio BYW76V

    A gdzie mogę dostać w rozsądnej cenie tą tasiemkę połączeniowa laser z płytą główną w do tego DVD w tym TV , bo aktualnie po kilku testach przestało czytać już i audio cd...

    0
  • Pomocny post
    #24 27 Lip 2017 23:54
    pikarel
    Poziom 31  

    Jeśli to sygnał z głowicy TV (kablówka) - uszkodzony może być procesor wizyjny, (wejście sygnału z głowicy jest wprost na procesor wizyjny, a wyjście RGB wprost na wzmacniacze wizji na PK). Jednak przed wymianą procesora należy sprawdzić kondensatory w gałęzi zasilania +3,3 V VMICRO (w zasilaczu i przy procesorze) i elementy przy pinie BLKIN procesora

    Jeśli sygnał jest z zewnętrznego dekodera dołączonego przewodem do EURO (CVBS)
    - możliwe, że suchy jest kondensator przy wejściu CVBS w procesorze - CV16 47 µF,
    lub jeden z kondensatorów (na schemacie w bloku Video Switch), chyba CV 63 i 64, mam nieczytelny schemat, więc oznaczenia mogą być inne.
    Możliwy jest też bardzo kiepski lub bardzo długi przewód EURO; spróbuj przełączyć w dekoderze wyjście z CVBS (Composite) na RGB, powinna być widoczna poprawa.
    Możliwy jest też brak połączenia masy (dla Video) w gnieździe EURO w TV (należy poprawić lutowanie wszystkich "obruszanych" pinów złącza).

    0
  • #25 28 Lip 2017 17:04
    tygrys28
    Poziom 17  

    Witam ponownie

    Odbiornik już w pełni sprawny - widoczne na zdjęciach smużenie ustąpiło, a napięcia zgodne ze schematem.

    , a do jego prawidłowej pracy doprowadziła wymiana:

    Na PK:

    R013 - 2,2MΩ oraz C001 - 1nF/2KV

    Na płycie głównej w bloku procesora, zgodnie z sugestiami kolegi pikarel

    CV16-100µF/16v
    CV42-100µF/16v
    CV27-100µF/16v
    CV36-10µF/50v
    oraz w bloku Video Switch
    CV53-47µF/25v
    CV54-47µF/25v

    Telewizorek aktualnie się testuje i jak nie będzie niespodzianek to jutro składam.

    Jeszcze tylko tą tasiemkę połączeniową od lasera DVD do płyty głównej jakby ktoś pomógł namierzyć to było by super, bo moje jej poszukiwania coś mało skuteczne na obecną chwilę..

    pozdrawiam

    0
  • #26 28 Lip 2017 18:30
    mirex
    Poziom 43  

    tygrys28 napisał:
    Jeszcze tylko tą tasiemkę połączeniową od lasera DVD do płyty głównej jakby ktoś pomógł namierzyć to było by super, bo moje jej poszukiwania coś mało skuteczne na obecną chwilę..

    Pokaż ją, podaj wymiary albo typ lasera. Myślisz, że ktoś. kto ostatni raz widział ten TV na oczy 10 lat temu pamięta takie szczegóły? ;)

    0
  • #27 28 Lip 2017 18:46
    tygrys28
    Poziom 17  

    Właśnie zamierzałem kolego mirex wstawić takowe zdjęcia.
    A więc poniżej zdjęcia poszukiwanej tasiemki od tego wbudowanego DVD w TV Elemis6870DW

    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania
    TV ELEMIS 6870DW z DVD - startuje na 3sek. z pozioma kreska i wraca do czuwania

    uzupełniając temat tej poszukiwanej 24 pinowej tasiemki, podaję jej wymiary - mierzone suwmiarką ;)

    Długość: 60,19 mm
    Wysokość: 12,60 mm


    A napisane jest na niej:

    KOTOBO E188165
    AWM20798 80C 60VVW-1

    0
  • #28 28 Lip 2017 19:43
    mirex
    Poziom 43  

    Ło matko i córko! Myślałem, że to jakiś dziwoląg. ;)
    Przykładowo:
    http://www.tomelektron.pl/B2CProdukty.aspx?search=ta%25c5%259bma%2bdvd
    Ale się nie opłaci, drożej przesyłka. I trzeba chyba za trzy dyszki coś kupić. ;)
    Wpisz no cudaku w google taśma 24 pin i poczytaj. ;) Patrz na długość.
    Ile toto ma? 12? 14cm? Popatrz w https://tasmy-dvd.impelshop.com/

    0