logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TomTom One XL - Bateria straciła swoje właściwości i głośnik nie działa

marcinek19992 27 Lip 2017 09:56 1674 6
  • #1 16610923
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam
    Znajomy dał mi do przejrzenia nawigacje TomTom One XL. Niestety ma ona 2 usterki takie jak:
    Bateria- Trzyma około 20-30 sekund
    Głośnik- Niestety cisza odrazu powiem że jest ustawiony na maksymalną głośność.
    Szukałem na allegro bateri i jest za około 40-50zł ale mam też baterie z telefonu Sony Xperia X8 która wg. mnie idealnie pasuje w obudowie.
    Pytanie tylko czy mogę ją zastosować? Po odpowiednim podłączeniu kabelków
    Bateria która była fabrycznie ma 1100mAh
    TomTom One XL - Bateria straciła swoje właściwości i głośnik nie działa

Pytanie nr 2:
    Gdzie mógłbym dostać taki głośnik?
  • #2 16611000
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Lepiej byłoby podłączyć nowy akumulator bez elektroniki poprzez elektronikę starego akumulatora. Warto ustalić prąd ładowania. Pomysł który podałeś powinien zadziałać. Czy głośnik na pewno jest uszkodzony? Jeśli nie, to będzie trzeba dobrać taki o odpowiednich parametrach (impedancja, moc) i pasujący do obudowy.
  • #3 16619077
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Zrób zdjęcie głośnika z drugiej strony i podaj wymiary - pewnie coś mi jeszcze w zapasach zostało.
    Co do baterii to w TT nie kombinowałem, bo to przy tej cenie mija się z celem - musisz przenieś elektronikę pomiędzy ogniwami.
  • #4 16622267
    marcinek19992
    Poziom 12  
    A więc głośnik już działa sprawdziłem i wszystko jest ok. Na baterii od komórki czasami szaleje. Czasami się nie włącza, Czasami się zawiesza. Nie wiem czym jest to spowodowane. Czyżby bateria była za słaba?
  • #5 16625232
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    A w jaki sposób podłączyłeś ten akumulator z telefonu?
  • #6 16625303
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Uciąłem tamte stare kabelki idące do starej baterii. Znalazłem na nowej + i - oraz żółty i podłączyłem.
    Chciałem się jeszcze was zapytać czy są jakieś nowe mapy do tej nawigacji?
  • #7 16629608
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    marcinek19992 napisał:
    Chciałem się jeszcze was zapytać czy są jakieś nowe mapy do tej nawigacji?
    www.tomtom.com - ściągasz program TomtomHome i uruchamiasz go.
    Wskaże Ci czy się należą jakieś darmowe aktualizacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z nawigacją TomTom One XL, w tym z baterią, która trzyma tylko 20-30 sekund, oraz z głośnikiem, który nie działa mimo ustawienia na maksymalną głośność. Zastanawia się nad użyciem baterii z telefonu Sony Xperia X8, która pasuje do obudowy, ale nie jest pewien, czy będzie to działać. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć nową baterię przez elektronikę starej oraz sprawdzić parametry głośnika. Po pewnym czasie użytkownik potwierdził, że głośnik działa, ale nowa bateria czasami sprawia problemy, co może sugerować, że jest za słaba. Użytkownik pyta również o dostępność nowych map do nawigacji, na co otrzymuje wskazówki dotyczące aktualizacji przez program TomTom Home.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA