Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pilarka tarczowa NEX - montaż

Mateo192 28 Jul 2017 13:42 2874 12
    Mateo192
    Level 8  
    Witam,

Zakupiłem pilarkę / piłę tarczową jak poniżej. Jednak nie bardzo wiem jak ją złożyć. W instrukcji żadnych obrazków, jedynie ostrzeżenia po angielsku. Proszę o podpowiedzi. Dziękuję.

Pilarka tarczowa NEX - montaż Pilarka tarczowa NEX - montaż
    jerry1960
    Level 36  
    Zakładasz tarczę zgodnie z obrotami,dokręcasz śrubę imbusowa i po temacie. W zestawie masz dodatkowe szczotki oraz przyrząd do równego cięcia.
    Mateo192
    Level 8  
    Tylko pytanie jak założyć tę tarczkę?

- śruba imbusowa (czerwony kwadrat na zdjęciu) nie luzuje się kiedy kręcę w lewo dołączonym kluczem imbusowym
    - natomiast kiedy próbuję włożyć tarczę bez luzowania miejsca na imbus uniemożliwia mi to uchwyt z lewej (fioletowy kwadrat na zdjęciu.

Pilarka tarczowa NEX - montaż
    jerry1960
    Level 36  
    Może tam jest lewy gwint . Uchwyt po lewej służy do uchylania osłony tarczy , przy zakładaniu tarczy musisz go nacisnąć ( uchylić).
    Michelson
    Level 26  
    Gwint jest raczej prawy. Musisz zablokować wirnik, by odkręcić śrubę. Jest w pilarce specjalna blokada. Tu masz filmik, w każdej pilarce sprawa wygląda podobnie-Link.
    Michelson
    Level 26  
    Ale ośka się zablokowała? Trzeba jednocześnie kręcić ośką i wciskać blokadę aż się wirnik unieruchomi. Musi puścić, może jest mocno dociągnięta.
    Mateo192
    Level 8  
    Ośka "chodzi" luźno. Niezależnie czy wciskam dźwignię z lewej czy też nie.

Próbowałem zrobić tak jak na podesłanym wcześniej filmiku. Docisnąć dźwignię blokującą i z tą wciśniętą dźwignią odkręcać imbusem. I nic nie idzie odkręcić, jedynie ten charakterystyczny dźwięk

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Czy ośka mogła się przekręcić ?
    Michelson
    Level 26  
    Trzeba jedną ręką delikatnie kręcić ośką, a drugą z wyczuciem próbować ją zablokować. Blokada musi trafić specjalne wycięcie na osi, tak żebyś nie mógł nią obracać. Dopiero wtedy, przy wciśniętej blokadzie odkręcasz imbusem. Chyba, że to sprzęt z jakiejś niskiej półki cenowej, i być może coś jest nie tak z tą blokadą.
    Mateo192
    Level 8  
    W końcu się udało. Śruba tarczy mocno trzymała pomógł WD40. Ale jest kolejny problem mianowicie dola blokada tarczy ( ta ruchoma). W jaki sposób mogę zablokować dolną blokadę? cały czas trzymać drugą ręką i ciąć, przyznacie, że niezbyt wygodna perspektywa.

Jest tak:

Chciał bym żeby podczas pracy cały czas było tak:

Jak to uzyskać bez ciągłego trzymania ręką ?

pozdrawiam
    jerry1960
    Level 36  
    Osłona ma się sama uchylać przy cięciu deski , powyższe spowodowane jest BHP. Nie powinno blokować się osłony w pozycji otwartej jak na drugim obrazku ona ma sama się uchylać i wracać do pozycji zamkniętej.
    Mateo192
    Level 8  
    Dokładnie, dodatkowo osłona dolna odbija trociny na wyjściu przy cięciu drewna dzięki czemu ładnie zbierają się w kupkę.

Pilarka tania, ale świetnie spełniła swoje zadanie. Jestem w stanie zaoszczędzić kilka godzin w porównaniu do ręcznej małej siekierki.

Aha i w przypadku tego modelu należało nasadki na tarczę rozprowadzić po obu stronach, jeżeli tego nie zrobimy tarcza tnąca nie będzie się obracać.

Dziękuję wszystkim za udział w temacie, temat rozwiązany pozdrawiam
    Mateo192
    Level 8  
    W przypadku tego modelu należało nasadki na tarczę rozprowadzić po obu stronach, jeżeli tego nie zrobimy tarcza tnąca nie będzie się obracać.