Zakupiłem pilarkę / piłę tarczową jak poniżej. Jednak nie bardzo wiem jak ją złożyć. W instrukcji żadnych obrazków, jedynie ostrzeżenia po angielsku. Proszę o podpowiedzi. Dziękuję.
- śruba imbusowa (czerwony kwadrat na zdjęciu) nie luzuje się kiedy kręcę w lewo dołączonym kluczem imbusowym
- natomiast kiedy próbuję włożyć tarczę bez luzowania miejsca na imbus uniemożliwia mi to uchwyt z lewej (fioletowy kwadrat na zdjęciu.
Gwint jest raczej prawy. Musisz zablokować wirnik, by odkręcić śrubę. Jest w pilarce specjalna blokada. Tu masz filmik, w każdej pilarce sprawa wygląda podobnie-Link.
Ośka "chodzi" luźno. Niezależnie czy wciskam dźwignię z lewej czy też nie.
Próbowałem zrobić tak jak na podesłanym wcześniej filmiku. Docisnąć dźwignię blokującą i z tą wciśniętą dźwignią odkręcać imbusem. I nic nie idzie odkręcić, jedynie ten charakterystyczny dźwięk
Trzeba jedną ręką delikatnie kręcić ośką, a drugą z wyczuciem próbować ją zablokować. Blokada musi trafić specjalne wycięcie na osi, tak żebyś nie mógł nią obracać. Dopiero wtedy, przy wciśniętej blokadzie odkręcasz imbusem. Chyba, że to sprzęt z jakiejś niskiej półki cenowej, i być może coś jest nie tak z tą blokadą.
W końcu się udało. Śruba tarczy mocno trzymała pomógł WD40. Ale jest kolejny problem mianowicie dola blokada tarczy ( ta ruchoma). W jaki sposób mogę zablokować dolną blokadę? cały czas trzymać drugą ręką i ciąć, przyznacie, że niezbyt wygodna perspektywa.
Osłona ma się sama uchylać przy cięciu deski , powyższe spowodowane jest BHP. Nie powinno blokować się osłony w pozycji otwartej jak na drugim obrazku ona ma sama się uchylać i wracać do pozycji zamkniętej.