Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot od bramy garażowej HORMANN i napęd od bramy wjazdowej FAAC 414

Salah Ad-Din 29 Jul 2017 08:39 4581 7
    Salah Ad-Din
    Level 10  
    Robimy ogrodzenie i chcę kupić silniki do bramy wjazdowej. Bardzo dobre opinie ma napęd faac, ma też dobrą cenę i wizualnie nie kuje w oczy tak jak hormann [ faac jest czarny ]. Mam pilota Hormann HS5 868 BS od mojej bramy garażowej , czy da się jakoś "podłączyć " go do siłowników faac ? nie chcę mieć 2 różnych pilotów, ten hormann jest cztero zakresowy [ dwa już wykorzystuję ,a dwa są wolne ].

Jak myślicie da się to jakoś spasować ?
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Kolega powyżej nie napisał wszystkiego...
    Masz piloty Bisecur i aby to działało musisz dokupić odbiornik uniwersalny też Bisecur. Niestety są dość drogie. Można zastosować odbiornik stałokodowy Hormann, lub jego odpowiednik np. Proxima NMH ale musiałbyś mieć również pilota stałokodowego Hormann (szary z niebieskimi przyciskami) lub jego odpowiednik, aby zmienić tryb pracy jednego z kanałów pilotów Bisecur na tryb stałokodowy.
    Wówczas pilot stałokodowy otwierał by tylko bramę wjazdową, a Bisecur bramę wjazdową i garaż.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Taniej i sensowniej może wyjść dołożenie popularnego radia do hormann'a i wszystko sterować z popularnego i taniego pilota np FIX4 ( niestety niezbyt trwały). Polecam polskie radia 24V i piloty np. proxima, DTM. elmes, gorke,- kolejnosc przypadkiwa
    A jeśli w faac'u i w hormann'ie dasz radio multi i możesz sobie wybrać praktycznie wiekszość dowolnych pilotów dostepnych na rynku.
    Salah Ad-Din
    Level 10  
    Pilotów nie chce zmieniać, płaciłem za trzy sztuki około 600zł. Mam dwie bramy garażowe i myślałem ,ze da się jakoś spasować je z Faac. Najtańszy napęd HORMANN RotaMatic 2 kosztuje około 2300 zł. a Faac 414 około 1400zł.

Marku czyli chodzi o takie coś ?
    https://www.napedy.net/radioodbiornik-2-kanalowy-hormann-hets24-bs-868mhz-bisecur-p-1723.html

czyli 1400zł. + 230zł. wychodzi wciąż sporo taniej ,ale Hormann ma 5 lat gearancji ,a Faac tylko 2 i czy faktycznie ten Faac jest taki dobry i czy jest lepszy od tego Hormanna za 2300 zł. To 5 lat gwarancji daje do myślenia.

I teraz nasuwa mi się kolejna sprawa ,że mam szerokie słupki :/ [ granitowe ] więc chyba Faac Long
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Rotamatic kontra Faac414?
    Hmmm...
    To są zupełnie inne napędy. Hormann to silnik 24V z wyłącznikami krańcowymi (dzięki czemu możesz bisecur-em sprawdzić stan bramy), a faac 414 to proste sprawdzone napędy na 230V.
    Wg mnie cena Hormann-a jest mocno przesadzona, a i części zamienne drogie jak diabli...
    A ceny? Skąd je wziąłeś? Z All..ro? Nie polecam. Czytałeś wnikliwie i ze zrozumieniem warunki gwarancji? Sprzedaż przez autoryzowanego dealera, montaż przez wykwalifikowany personel z uprawnieniami itp, itd... Skąd wiesz, że "firma" która wczoraj handlowała gaciami, dziś sprzedała Ci napęd -jutro nie będzie produkowała musztardy? Czy myślisz, że przedstawiciel Hormanna czy Faac przyjedzie do Ciebie czy uzna gwarancję, gdzie musi być pieczęć sprzedającego (autoryzowanego) i montażysty który również musi mieć autoryzację i uprawnienia?
    Mając do wyboru Hormanna za 2300 czy Faac -a za 1400 wybrałbym Faac-a w cenie Hormanna ale z fachowym doradztwem, montażem i bezstresową gwarancją... W Wieluniu czy w okolicach na pewno kogoś znajdziesz...
    Co do odbiornika to jest ok, co do słupków nie napisałeś, jakie masz wymiary. "Szerokie", to pojęcie względne...
    polmajk
    Level 1  
    Trochę późno ale zawsze można zastosować sterownik gsm Ropama basicgsm 2 i przekaznikiem sterować 4 bramy poprzez aplikację . Lub zadzwonić do bramy i i kodem DTMF otworzyć żadaną bramę

Pozdrawiam