Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

xsara picasso - Nie działa klimatyzacja

sebastian2209 30 Lip 2017 16:29 825 18
  • #1 30 Lip 2017 16:29
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Witam wszystkich, szukam pomocy w uruchomieniu klimatyzacji. Kupiłem Xsarę Picasso po przygodzie, nie było w niej skraplacza ani przewodów niskiego wysokiego ciśnienia aż do ściany grodziowej. Dokupiłem wszystko i założyłem chciałem na krótko sprawdzić czy zadziała ale niestety po złączeniu pinu 1z3 przy presostat-cie załącza się przekaźnik wentylatora chłodnicy ale wiatrak się niekręci, po złączeniu pinu 1z4 też nie daje napięcia na sprężarkę sprawdziłem wszystkie przewody dochodzące do modułu BSI wszystko jest ok. podanie napięcia na sprężarkę załącza elektromagnes. Czujniki w kabinie też są sprawne sprawdzałem miernikiem zmieniają oporność po podgrzaniu. Lexia pokazuje błąd czujnika parownika choć czujnik działa prawidłowo i przewody też są całe i dochodzą do modułu bsi Wiatrak chłodnicy też na teście działa pierwszy i drugi bieg przy teście sprężarki nie załącza się przekaźnik ani elektromagnes.
    Układ oczywiście napełniony i szczelny po podaniu na krótko zasilania na sprężarkę zaczyna chłodzić.
    Proszę o pomoc, jakieś sugestie.

  • #2 30 Lip 2017 23:05
    milejow
    Poziom 42  

    Jest zezwolenie na włączenie w ECM?

  • #4 31 Lip 2017 20:57
    milejow
    Poziom 42  

    Na schemacie widzę włącznik temperaturowy który odcina klimę w przypadku przegrzania płynu a na pierwszym zdjęciu widzę ,,zabezpieczenie wody silnika,, jako aktywne-to do sprawdzenia jako pierwsze.

  • #6 31 Lip 2017 22:42
    milejow
    Poziom 42  

    Kable nr 401 i 406 lecące do BSI. Przydała by się jakaś większa informacja o aucie bo samo Xara Picasso to trochę za mało, który rok i jaki silnik?

  • #7 31 Lip 2017 22:47
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Xsara Picasso 2.0 hdi 90km 2000r

    Sprawdziłem kable 401, 405 jest to żółta wtyczka 26 piny złącze EP1 i ma pełne przejście do sterownika silnika.

    Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na zabezpieczenie klimatyzacji ale grzebiąc dzisiaj odkręciłem puszkę z przekaźnikami wentylatora, są tam trzy przekaźniki pierwszy od lewej strony po złączeniu na krótko włącza wentylator na max-a , trzeci przekaźnik załącza wolny bieg wentylatora a drugi przekaźnik (środkowy) jest sterowany z presostat-u z trzeciego pinu i po złączeniu na krótko nic się nie dzieje, na styku 30 nie ma napięcia jest tylko masa, styk 87 idzie do szarej opornicy wentylatora.
    Czy tak powinno być ???

  • #8 02 Sie 2017 19:49
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Okazało się że napięcie na drugi przekaźnik pojawia się dopiero po włączeniu się pierwszego biegu z przekaźnika po prawej stronie.
    Przekaźnik drugi (środkowy) jest odpowiedzialny za drugi bieg wentylatora chłodnicy i przechodzi przez szarą opornice.
    Czy jest ktoś co podpowie co jeszcze można sprawdzić?

  • #9 02 Sie 2017 21:18
    milejow
    Poziom 42  

    W tym modelu nie ma wspomnianego wyłącznika termicznego,. Zasymuluj prawidłową temperaturę parownika (coś na plusie,10-15*C)to może blokować klimę bo sterownik nie wie czy przypadkiem parownik nie jest oblodzony.

  • #10 02 Sie 2017 21:41
    sebastian2209
    Poziom 11  

    milejow napisał:
    W tym modelu nie ma wspomnianego wyłącznika termicznego,. Zasymuluj prawidłową temperaturę parownika (coś na plusie,10-15*C)to może blokować klimę bo sterownik nie wie czy przypadkiem parownik nie jest oblodzony.


    Podpowiedz mi proszę jak zasymulować czujnik parownika skoro ten jest sprawny i sygnał dochodzi do bsi?

  • #11 02 Sie 2017 21:49
    milejow
    Poziom 42  

    Jeśli jest sprawny to skąd kreski w odczycie zamiast temperatury? Pewien jesteś, że jest sprawny, znasz parametry tego termistora?

  • #12 02 Sie 2017 21:56
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Czujnik kupiłem drugi, oporność przy temperaturze około 22 stopni ma 2,40 jak go podgrzeje np. opalarką to oporność spada i tak samo działają obydwa czujniki, nawet jest jeszcze czujnik od nagrzewnicy i tak samo działa.

    Bliżej jestem stwierdzenia uszkodzenia modułu bsi ponieważ też nie działa podgrzewanie szyby i lusterek, a sprawdzałem wszystkie przekaźniki w środku modułu i wszystkie są sprawne.

  • #13 02 Sie 2017 22:30
    milejow
    Poziom 42  

    Podepnij do kabli tego czujnika(czujnik temp.parownika) jakiś rezystor (sprawdzaj na różnych rezystancjach) i sprawdź czy w którymś momencie w odczycie parametrów pojawi się temp. parownika. Wcale nie wykluczone, że klękło BSI bo przypadki uszkodzenia go nie są rzadkością

  • #15 04 Sie 2017 22:36
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Problemem czujnika parownika był moduł BSI, po wymianie i kodowaniu czujnik parownika działa normalnie ale klimatyzacja dalej nie chcę się załączyć.
    Ponieważ mechanik wymieniając prosostat uszkodził przewód klimatyzacji i czynnik wyparował, przewód zamówiony będzie we wtorek wtedy montaż i dalej się zobaczy.

  • #16 15 Sie 2017 08:47
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Panowie, przewód ciśnienia wymieniony, klima nabita i dalej nie hula.
    Zastanawia mnie to że nie widać w sterowniku silnika ciśnienia czynnika i przy wentylatorze chłodnicy też są znaki zapytania.
    Sprawdziłem przewód 8063 idący od presostatu do sterownika silnika wchodzi on na 78 pinie sterownika i ma pełne przejście.
    Aby wykluczyć uszkodzony nowy presostat (zamiennik) podałem napięcie 1,20V do sterownika i dalej nic nie pokazało, zaczynam się zastanawiać czy czasem nie jest uszkodzony sterownik silnika ponieważ żądanie odcięcia klimatyzacji według załącznika jest przez zabezpieczenie ciśnienia płynu, zabezpieczenie wody silnika, zabezpieczenie oszronienia parownika.
    Czujnik temperatury wody jest sprawny pokazuje temperaturę w bsi i w sterowniku silnika, czujnik parownika też pokazuje temperaturę a zabezpieczenia są włączone.
    I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, w opcji telekodowania bsi pozycja klimatyzacja jest NIE,
    może ktoś coś podpowie???

  • #17 15 Sie 2017 19:48
    milejow
    Poziom 42  

    sebastian2209 napisał:
    w opcji telekodowania bsi pozycja klimatyzacja jest NIE,

    Pewnie stąd system nie widzi ciśnienia czynnika i innych opcji związanych z klimą, masz czym to zrób porządek w BSI, sprawdź też pozostałe moduły.

  • #19 05 Wrz 2017 22:21
    sebastian2209
    Poziom 11  

    Witam ponownie,
    po odzyskaniu kodu pin i poprawnym kodowaniu, udało się zakodować klimatyzacje.
    Ale niestety klima nadal nie działa, wszędzie są zera.
    Proszę pomóżcie.xsara picasso - Nie działa klimatyzacja

    Dodano po 13 [godziny] 16 [minuty]:

    Po kodowaniu bsi i zmiany klimatyzacji multiplexowej na jest, czujnik parownika 55mm na jest, i klimatyzacja na jest, klima się WŁĄCZYŁA.
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME