Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak informacji o wykorzystaniu sieci przez aplikacje

mat.k 30 Jul 2017 19:49 501 0
    mat.k
    Level 9  
    Witam

Mój problem prawdopodobnie jest niezwykle trywialny jednak samemu nie potrafię odnaleźć rozwiązania.

Dziś postanowiłem przerzucić się z połączenia WiFi na Ethernet. Zainstalowałem odpowiednie sterowniki i jakże inaczej - internet śmiga.

Przepustowość mojego łącza jest na tyle mała, że każda aplikacja zużywająca dane jest kulą u nogi i tak też rodzi się problem. Wcześniej, podczas korzystania z WiFi w Menadżerze Zadań miałem w Procesach informację o tym który proces zużywa łącze wraz z danymi ile dokładnie. Teraz, przy połączeniu Ethernet brak takich danych, po prostu zera.

Pogoglowałem co mogłem i wynika że w Menadżerze Zadań pokazywane jest zużycie dla sieci "podstawowej" zatem w Ustawieniach Sieci wyłączyłem karty Bluetooth oraz WiFi. Nadal jednak nie pojawiają się pożądane informacje w Menadżerze Zadań.

Dotarłem też do narzędzia Monitor Zasobów, które wydaje się spełniać rolę i pokazuje który proces zużywa sieć ale chciałbym mieć tą sprawę uporządkowaną i owe dane wyświetlane również w Menadżerze Zadań.

Problem może nie tyle sieciowy co związany z konfiguracją systemu ale myślę że ktoś siedzący w temacie szybciej załapie jak go rozwiązać.

Oczywiście informacje o sprzęcie:
    Laptop MSI GE62 Apache Pro
    karta sieciowa Killer E2200 wraz z dedykowanym software od MSI (oprócz sterownika dostałem coś w rodzaju monitora zasobów ale również nie dostarcza żadnych danych, wszystkie pola oznaczone "Unknown")

Trochę screenshotów, jeden z aplikacji która zainstalowała się razem ze sterownikiem, druga z menedżera zadań. Wcześniej w tym miejscu monitorowałem zużycie sieci przez konkretne aplikacje.
    Brak informacji o wykorzystaniu sieci przez aplikacje Brak informacji o wykorzystaniu sieci przez aplikacje
    Pozdrawiam i z zniecierpliwieniem wyczekuję pomocy :)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Informacje z ostatniej chwili. Z niewiadomych przyczyn zmuszony byłem wrócić do połączenia WiFi. Połączenie Ethernet wykrzaczyło się w pewnym momencie i resetowanie karty / przepinanie kabli / modły nie przyczyniły się do ponownego połączenia. Warto dodać, że informacje na temat zużycia sieci nadal nie wyświetlają się w Menadżerze Zadań.