Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Cevrolet Nubira III - Awaria automatycznej skrzyni 4HP16

mateuszfior 01 Aug 2017 16:11 1887 6
    mateuszfior
    Level 8  
    Witam, problem dotyczy automatycznej skrzyni biegów ZF 4HP16 w Nubirze III.
    Mam to auto od niedawna i pojawiła się awaria skrzyni biegów.
    Dwukrotnie podczas jazdy zapaliła się żółta kontrolka awarii i skrzynia nie zmienia biegów tylko zostaje na ostatnim czwartym.
    Rusza i jedzie na czwórce, nie reaguje na zmianę D-3-2-1, nie reaguje na kick down. Po zatrzymaniu i zmianie z D na N i dalej R lun P czuć szarpnięcia. Po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy. Kontrolka znika za piątym restartem silnika. Dodam jeszcze że auto ma 11 lat i prawdziwy przebieg 33 tys. km.
    Nie podejrzewam uszkodzeń mechanicznych, olej stary ale ładny i stan jest dobry.
    Jedyne co źle zrobiłem może 5 razy to zgasiłem silnik w pozycji D i później na sucho wróciłem do P. Czy to szkodzi?
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny.
    g107r
    Level 41  
    Podłącz skaner i zobacz co piszczy w sterowniku skrzyni i silnika.
    Jak znasz angielski, to mogę coś podrzucić, chyba więcej jak tu http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis0409/pl/start_Nubira-Lacetti-my.html , no tam chyba nie ma opisu błędów skrzyni, ale i nie porównywałem obu treści.
    Jak niedziałanie jest sporadyczne, to nie zaszkodzi sprawdzenie bezpieczników od zasilania sterownika skrzyni
    mateuszfior wrote:
    Po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.
    Czy te zasilane z linii 15 mają napięcie w trakcie awarii.
    http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis04...2006/Nubira-Lacetti/ewd-lhd-j/6J2_5_5.pl.html lub http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis04...2006/Nubira-Lacetti/ewd-rhd-j/6J2_5_6.pl.html
    mateuszfior
    Level 8  
    Schematy i serwisówkę już widziałem, nie wiele mi to dało... Autem zrobiłem jakieś 2200 km. Problem wystąpiła jak na razie 2 razy w odstępie 3 dni i 1600 km.
    Interfejsu nie posiadam , więc nie odczytam kodu... no chyba że jest sposób na ich odczytanie bez interfejsu?
    Trochę się zmartwiłem, pierwszy automat i od razu to. Czy należy się martwić, czy może to zwiastować poważną awarię?
    g107r
    Level 41  
    Bez błędów zapamiętanych w sterowniku trudno odpowiedzieć. A z błędem można zacząć już czegoś szukać, tak to czekasz aż całkiem padnie. Błąd "naprawialny" wyłączeniem i włączeniem stacyjki wskazuje na niezbyt wielki problem, natomiast nie masz punktu od którego można by zacząć, i możesz tylko przepatrzeć wszystkie połączenia elektryczne wg znalezionego i pasującego schematu.
    Jakbyś się jednak postarał odczytać błędy, to masz inną próbkę, nie wiem co widziałeś.
    W razie braku odpowiedzi tutaj, pytaj po forach chevroleta, na pewno jest tam paru gości z fejsem, i wiedzą. Czasem to jest najlepsze rozwiązanie.
    mateuszfior
    Level 8  
    Od mojego ostatniego wpisu problem pojawił się już chyba 10 razy. Wszystkie bezpieczniki mają napięcie. Błędy jakie zapisał sterownik to:
    P0700 System kontroli skrzyni biegów
    P0705 Obieg czujnika zakresu skrzyni biegów A wejście PRNDL
    Mam interfejs VIAKEN VSCAN 136 ale jak do tej pory nie połączyłem się jeszcze z modułem skrzyni biegów (mam z tym pewien problem, muszę dzwonić do viakena na infolinię)
    Co myślicie?
    mateuszfior
    Level 8  
    Pojawił się nowy błąd: P0703 WADLIWE DZIAŁANIE OBWODU PRZEŁĄCZNIKA HAMULCA
    Przyznam się szczerze że grzebałem w nim przed pierwszą awarią skrzyni.
    Montowałem tempomat od opla i podpinałem się pod ten czujnik...
    Czy to wszystko jest jakoś powiązane???
    mateuszfior
    Level 8  
    Powodem wszystkich problemów był niesprawny pozycjometr (range switch).
    Po prostu wybierakiem zmieniamy bieg a komputer tego nie widzi bo odpowiadający za to pozycjometr raz wyłapywał zmianę a raz nie.
    Mechanicznie była zmiana np z 4 na 3 a komputer miał informację że dalej jest 4 i to rodziło konflikt.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.