Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Berlingo 2009r - padło sterowanie szyb

autoas 01 Aug 2017 21:49 8367 12
    autoas
    Level 42  
    Witam!
    Usterka zaczęła się tak że, obojętnie czy się otwierało czy zamykało przyciskiem (sterowanie szyb przy biegach) to szyba szła w dół.....
    Teraz sterownik szyby lewej nic nie reaguje (znalazłem jeden przewód złamany i naprawiłem nic to nie zmieniło), prawa jedzie tylko w dół obojętnie jaka by nie była pozycja przełącznika...po podpięciu lewego silniczka do prawego taka sama reakcja..
    W planecie brak możliwości wysterowania szyb przednich (nie ma takiego wyboru...) można sterować tylko szybami tylnymi których nie ma?
    Robiłem telekodowanie i nic nie pomaga!
    Może jakieś sugestie....
  • Helpful post
    Pfemek
    Level 23  
    Przełącznik szyb na "gumkach"? Jeżeli tak to sprawdź płytkę przełącznika pod kątem zlania. Wymyj porządnie acetonem/nitro, obojętnie i sprawdź reakcje. A jak szyba nie działa wcale to zrób reset, odepnij aku bądź sterownik drzwi na chwilę...
    autoas
    Level 42  
    No niestety to robiłem....gumki czyste nawet pomijałem je i dalej lipa...
    autoas
    Level 42  
    To zupełnie inna sprawa...
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Jak na Francuza przystało pewnie sterowanie rezystancją i BSI rządzi. Mogę się mylić ale chyba nie. Jeśli się nie mylę to pomierzyc wyłączniki jak podają. Tester nie pokazuje komend?
  • Helpful post
    seat21
    Level 28  
    może woda sie dostała na płyte bsi miałem takie szopki w 307
    autoas
    Level 42  
    kortyleski wrote:
    Tester nie pokazuje komend?

No właśnie nie mogę zrozumieć że w Lexi nie mam w ogóle przednich szyb????
    W testach i w podglądzie są tylko tylne, których fizycznie nie ma....?!
    Robiłem kodowanie na "furgon" i "sedan" tylko takie były możliwości i nic to nie dało....
    Klient ma go od nowości i było kiedyś dobrze....
  • Helpful post
    kortyleski
    Level 43  
    Miernik i patrz co się dzieje przy przełącznikach i przy samym BSI. przełączniki mają rezystory w środku?
    dycha86
    Level 1  
    Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu... moje Berlingo ma taką samą usterkę i chciałem się dowiedzieć czy problem został rozwiązany?
  • Helpful post
    sirsizar
    Level 17  
    Witam
    Peugeot Partner 2011 1,6 HDi.. Problem z lewą szybą
    Przy wsiśnięciu przycisku szyby w górę, szyba szła w górę, przy przyciśnięciu w dół, szyba szła w górę !!!
    Przyczyna : przetarta wiązka przewodów miedzy drzwiami a nadwoziem ( urwany cienki niebieski kabel od silnika szyby)
    Trzeba zdjąć drzwi żeby to naprawić i zaopatrzyć sie w nowy zestaw spinek do plastikowego boczku drzwi bo prawie wszystkie sie pourywają.
    Pozdrawiam
    czerwan1
    Level 1  
    Cześć,
    Citroen Berlingo III 2013 r. 1,6 HDi.. Problem z lewą szybą.
    U mnie szyba działała wyłącznie w dół. Po otwarciu każdy ruch włącznika szyb powodował opuszczenie szyby.
    Silnik podnośnika 6 przewodowy. Urwany przewód zielony z wiązki.
    Należy zdjąć gumę z wiązki miedzy karoserią a drzwiami. Wypiąć wtyk wiązki i naprawić urwany przewód.
    Nie trzeba zdejmować drzwi.

Kolega mnie naprowadził.

pozdrowienia
    burny123
    Level 2  
    U mnie wystąpiła w Berlingo Van 2015 taka sama usterka, również przerwany był przewód zielony.
    Naprawiłem i sprawdziłem i teraz połaczenia z kostki głównej tej wiązki do kostki silnika są sprawne.
    Neistety, manipulacja przyciskiem nie powoduje pracy silnika szyby.

Zanim się zabrałem za naprawę, słyszałem klikanie przekaźnika z lewej strony. Jak próbowałem go "namierzyć" operując przyciskiem, po pewnym czasie przestał reagować.

Gdzie może być umieszczony ten przekaźnik? W silniku?

Zmierzyłem też napięcia na kostce silnika. Mam masę oraz stale podawane 12 V na środkowych pinach. Na pinie 1 i 6, czy wcisnę przycisk w górę, czy dół podawane jest na oba piny jednocześnie 12 V.

Czy jest gdzieś jeszcze jakiś moduł sterujący?