Witam,
Uszkodzeniu uległa kolumna głośnikowa :
Alesis M1 Active Mk2.
Padł zasilacz. Uszkodzonych zostało wiele elementów ale są one do kupienia.
W zasilaczu pracuje również ten transformator ( TDS - 1196 ).
Mam podejrzenie, że może być uszkodzony, a z kupieniem jego będą kłopoty.
( transformator okazał się sprawny )
Czy na podstawie schematu ( załączam ) ktoś potrafi oszacować
jaką indukcyjność powinny mieć uzwojenia pierwotne ? Chciałbym go w ten sposób zdiagnozować.
Niestety transformator to produkt firmy Alesis i nigdzie nie ma jego parametrów.
Wysłałem wprawdzie zapytanie do producenta ale póki co bez odpowiedzi.
Jeśli tak się nie da to mam drugą kolumnę sprawną... ale chciałbym uniknąć rozlutowywania jej
Drugie zasadnicze pytanie, czy można jakoś określić parametry tego transformatora tak żeby można było zastąpić go czymś innym ewentualnie wykonać samodzielnie?
Dodam jeszcze, że uszkodzenie nastąpiło w momencie włączania kolumny.
Wywaliło mi bezpiecznik w domu
W efekcie udało mi się zdiagnozować że poleciały tranzystory sterujące transformatorem : Q1 i Q2. Rezystor R15 jest cały czarny...a ponieważ siedzi w okolicy transformatora ten ostatni jest też osmalony. Po wylutowaniu transformatora okazało się że jeden przewód jest urwany ( przepalony ? ) tuż przy punkcie lutowania do nogi transformatora. Wszystkie Obwody transformatora przewodzą. Niestety nie potrafię określić czy osmalenie powstało na skutek spalenia rezystora czy paliło się również uzwojenie transformatora.
Uszkodzone są również tranzystory sterujące Tranzystorem Q1 czyli Q3 i Q4. Poleciały oczywiście też diody z mostka Gretza ...D1 - D4
Mam też jeszcze ogólne pytanie. Jak jest najczęstsza przyczyna tego typu uszkodzenia - przebicie tranzystorów mocy ? Czy po prostu pada tranzystor ogólnie rzecz biorąc ze starości ( zużycia) ?