Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RADIO KIESZONKOWE SENCOR SRD-2 - Rozładowywanie baterii Li-ion do zera.

dariusz2021 02 Aug 2017 22:12 1296 11
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Czy baterie Li-ion można rozładowywać do zera???

Do zera woltów nie wolno, ale "zero %" ładunku jakie pokazują wskaźniki stanu baterii to nie jest 0V.

Quote:
    Telefony powiadamiają nas o zbyt niskim poziomie baterii. A radyjko nie. Bateria pada znienacka.
    W układzie bez zabezpieczeń baterie nie padają "znienacka" tylko urządzenie zaczyna źle działać aż powoli przestaje działać w ogóle. Może jednak to jakieś zabezpieczenie odcina, zawsze możesz sprawdzic miernikiem jakie jest napięcie na rozładowanej baterii, 3V to ponizej 5% ładunku, 2,5V to minimum poniżej którego nie wolno rozładowywać.

Quote:
    Niby każdy rozładowuje do zera i jest ok.
    Dla laika to może tak wyglądać, nie spotkałem jeszcze urządzenia fabrycznie przystosowanego do zasilania Li-ion które nie miało by żadnego zabezpieczenia.

No chyba że twoje radio nie było pomyślane do pracy z Li-ion i projektant miał w D. do jakiego poziomu rozładowuje.
    dariusz2021
    Level 9  
    Do zera % tak mi się wydaje. Ja myślę że baterie mają jakieś zabezpieczenie. Bateria padła po 6 h słuchania mp3, niezły wynik? Założyłem temat bo byłem ciekaw co sądzicie o rozładowywaniu baterii do zera. Po 10 sekundach włączyłem radio a po 3 sekundach się wyłączy. Większość użytkowników np. W smartfonach wyczerpuje ją aż urządzenie wyłączy się całkowicie. Radyjko ma dwie diody: Zielona - Working i Czerwona Charging - po naładowaniu świeci na zielono.

Dodano po 20 [minuty]:

Chciałbym dokupić ładowarkę do radia SENCOR. Gdybym podał parametry pomożecie mi?

Napięcie ładowania DC (stały) 5V / 500mA.
    Bateria Li-Ion: 3,7V/1000mAh.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Ogólnie mogę powiedzieć tyle, że trwałość Li-Ion można zwiększyć nawet kilkukrotnie, unikając głębokiego rozładowania, oraz pełnego naładowania.

Nie ma jak odnieść tego do twojego przypadku, bo nie wiemy jak to radio ładuje ani jak rozładowuje akumulator, bo żeby mówić o konkretach musiał byś co nieco pomierzyć.
    Projektant tego urządzenia przyjął jakieś minimum i maksimum, ale nie wiemy jakie więc trudno powiedzieć czy Li-Ion jest mocno katowany, czy może ma łagodne warunki pracy.

To dosyć wygodna cecha Li-Ion, mozna sobie wybrać czy chcemy żeby były trwałe, czy zależny nam na maksymalnym czasie pracy urządzenia po jednym ładowaniu.

Jeśli decydujemy się nie wykorzystywać pełnej pojemności za to zyskujemy większą trwałość, największe różnice są przy ładowaniu, zmniejszając końcowe napięcie ładowania z 4,2V na 4,1V tracimy 10-15% pojemności, ale trwałość może wzrosnąć nawet dwukrotnie.