Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Indesit DSG 573 - błąd A1 oraz A5

delle5540 03 Sie 2017 14:47 5682 7
  • #1 03 Sie 2017 14:47
    delle5540
    Poziom 3  

    Witam. Tytułowa zmywarka powoduje problemy. Był błąd A5 i nie odpompowywało wody, jednak po wyczyszczeniu przestał się pojawiać. Teraz jednak jest błąd A1 co domyślam się oznacza jakiś wyciek, bo pojawia się powiedzmy około 30 minut przed końcem jakiegokolwiek cyklu. Pojawia się na spodniej tacce woda i błąd. Po wyczyszczeniu z wody tacki czujnik ze styropianem już nie sygnalizuje nic. Jedynie program 8 minutowy cały dochodzi do końca. W jaki sposób szukać wycieku? Teoretycznie uszczelnienie komory bym wykluczył ze względu na to że pracuje godzinę i dopiero potem się wylewa, no chyba, że gdzieś delikatnie wycieka i czujnik po jakimś czasie dopiero to lokalizuje. Skoro zmywarka nie może pracować na boku jak znaleźć przyczynę?

    0 7
  • Pomocny post
    #2 03 Sie 2017 18:15
    Piotr2608

    Poziom 38  

    A01 - Float switch operated
    A05 - Pressure switch has not been reset

    9
  • #3 03 Sie 2017 19:49
    delle5540
    Poziom 3  

    Dziękuję za odpowiedź. Tłumacząc na polski - hydrostat? Zmywarka nie utrzymuje poziomu wody, włącza się zabezpieczenie i stąd ten błąd? Skoro wężyk czysty rośnie prawdopodobieństwo, że wymiana może mieć sens?

    Znalazłem pdf'a domyślam się Pana autorstwa, świetna sprawa. Pzdr

    2
  • #4 03 Sie 2017 21:52
    Piotr2608

    Poziom 38  

    delle5540 napisał:
    Znalazłem pdf'a domyślam się Pana autorstwa, świetna sprawa.


    Pod warunkiem iż naprawiający wie co robi ;)
    Dziękuję, uzupełniany jest na bieżąco.

    2
  • #5 08 Sie 2017 10:58
    delle5540
    Poziom 3  

    Niestety po wymianie hydrostatu problem dalej istnieje...3 razy zmywarka ładnie umyła naczynia i znów problem powrócił. Jednak błędu A5 już nie ma, tylko A1.
    Sądzę, że któraś uszczelka musi przepuszczać wodę (widać krople w okolicach zaworu trójdrożnego), woda leci na tackę, gdzie jest czujnik styropianowy i wywala błąd A1. Do póki nie wyleje się wody to zmywarka cały czas próbuje ją odpompować i włącza się mimo prób wyłączenia.
    Zmywarkę rozebrałem na części pierwsze i wyczyściłem całkiem dużo syfu. W słabej kondycji jest uszczelka pod pierścieniem mocującym zbiornik. Czy można w normalnej cenie dokupić komplet uszczelek? Nie chciałbym wydać więcej niż 50-70zł na to, a pojedyńczo szkoda zamawiać, bo przy okazji może za pół roku inna zawiedzie. Chyba jednak zamówię tylko tą uszczelkę o której piszę, może będzie ok.

    Jeśli moje rozumowanie względem problemu jest błędne proszę o sugestie. Pzdr

    2
  • #6 20 Sie 2017 12:14
    eizi6
    Poziom 1  

    Witam,

    U mnie też wyskakuje błąd A5 po około 2 min od włączenia programu. Wymieniłem presostat na nowy, i przez ok tydzień czasu zmywarka działała jak należy. Jednak po tym czasie problem powrócił. W tej chwili przy kilku próbach włączenia jej na rożnych programach znowu pojawia się A5.
    Co może być jeszcze przyczyną tego błędu -poza presostatem?

    3
  • #7 20 Sie 2017 21:18
    Robo-technical
    Poziom 29  

    Miałem podobny przypadek. Przyczyna tkwiła w rozbieżności pomiędzy oceną wody
    Przy każdej końcówce wężyka hydrostatu uciąć ok 1 cm i włożyć z powrotem i zacisnąć opaską TryTytką. Sprawdź też czy czujnik przeciwpowodziowy (jeśli jest) ma prawidłwe styki. Mimo że nie pokaże zalania to robią się cyrki

    2
  • #8 21 Sie 2017 00:31
    delle5540
    Poziom 3  

    Problem rozwiązany. Albo gumowy wąż, albo również gumowy zawór trójdrożny miał gdzieś pęknięcie. Dorwałem trochę części z identycznej zmywarki i po podmianie tych dwóch elementów zmywarka działa poprawnie.

    1