Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS Transformer T100TA - softwerowy problem z ładowaniem baterii

Arteq81 03 Sie 2017 18:08 1107 2
  • #1 03 Sie 2017 18:08
    Arteq81
    Poziom 8  

    Witam.

    Prośba o pomoc. Mam problem z tabletem Asus Transformer T100TA. Mianowicie pod systemem Windows nie ładuje baterii. Nawet tak jakby nie rozpoznaje ładowarki.
    Problem był taki sam na starej baterii. Dlatego została kupiona nowa. Po wymianie baterii podłączyłem ładowarkę, nie włączając tabletu. Bateria się naładowała, bo ładowarka mocno się grzała. Po 12 godzinach ładowarka już nie ładowała (była zimna).
    Po uruchomieniu tabletu pojawiła się ikona baterii z czerwonym X.
    Nie mogę zaktualizować nawet BIOSU (nawet z poziomu BIOSU) bo poziom baterii jest wykrywany za mały.

    W czym może być problem ?

    Usuwałem sterownik z Menadżera urządzeń. Nic nie pomogło.
    Tablet na samej ładowarce po odpięciu baterii nie działa.

    Ktoś pomoże, jak sobie z tym poradzić.

    P.S Dodam, ze mimo, że bateria pokazuje stan naładowania/rozładowania 0%, to tablet normalnie na niej pracuje. Ściągaja się aktualizacje instalują. Działa normalnie.

    0 2
  • #2 03 Sie 2017 19:18
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Wygląda to na problem ze sterownikiem. Musisz znaleźć odpowiedni i zainstalować. Miałem podobnie na innym tablecie i dopiero odpowiedni sterownik załatwił sprawę.

    0
  • #3 04 Sie 2017 12:38
    Arteq81
    Poziom 8  

    nutergsm napisał:
    Wygląda to na problem ze sterownikiem. Musisz znaleźć odpowiedni i zainstalować. Miałem podobnie na innym tablecie i dopiero odpowiedni sterownik załatwił sprawę.


    Próbowałem wszsytkich dostepnych sterowników ASUSa. Niestety nie przyniosło to rezultatu.
    przeprowadziłem całe recovery. Również bez skutku.

    Ale jeżeli ładowarka (tak jakby) nie jest wykrywana przez BIOS, to może być coś ze sprzętem Biosem ?

    Chętnie bym go wymienił, ale w tej sytuacji się nie da.
    "EASY FLASH" nie pozwala:

    "Initialize
    Please plug in BATTERY and its remaining capacity should be more then 20% !!
    System dosn't permint flashing BIOS !! Please press any key after plug in BATTERY !!"

    Co dalej ?

    0