Chciałbym zaprezentować moją najnowszą dipolową konstrukcję na bazie głośników Eminence oraz Fountec.
1) Założenia konstrukcyjne
- uzyskanie jak najmniej zniekształconego dźwięku w możliwie szerokim zakresie częstotliwości
- możliwość napędzenia kolumn wzmacniaczem lampowym małej mocy
- praca kolumn bez dodatkowego subwoofera
- uzyskanie niskiej wagi oraz ustawności pozwalającej na schowanie zestawu po zakończeniu odsłuchu
2) Konstrukcja
Konstrukcja zestawu składa się ze stelaża zbudowanego z profili aluminiowych, do którego przytwierdzone zostały drewniane listwy. Do listew przymocowane są laminowane płyty MDF 18mm stanowiące mocowanie głośników. Dzięki temu, że konstrukcja nie wymagała precyzyjnej stolarskiej obróbki (jest to jej ogromna zaleta) udało mi się zachować estetyczną i zwartą formę - końcowym etapem pracy było pomalowanie profili i listew białą farbą olejną. Całość podparta jest przy pomocy drewnianej stopy rozstawianej na czas odsłuchu.
3) Dobór głośników
Dobór głośników nie jest przypadkowy. Rolę głośnika niskotonowego pełni u mnie Eminence Alpha-15A. Głośnik ten posiada bardzo wysoką dobroć całkowitą Qts=1,26, przez co idealnie nadaje się do konstrukcji typu otwartego. Poza tym jest on chętnie stosowany ze względu na solidne wykonanie (praca układu drgającego jest bezszelestna) oraz korzystną relację jakość/cena. Środek pasma powierzyłem Eminence Beta-12LTA. Jest to klasyczny głośnik szerokopasmowy o paśmie przenoszenia od 100Hz do 7kHz. Głośnik ten można dość łatwo ulepszyć poprzez wycięcie kopułki przeciw pyłowej, a w jej miejscu wstawienie korektora fazy. Jest to często stosowany zabieg mający na celu wyrównanie charakterystyki przenoszenia, która w oryginalnej konstrukcji jest dość mocno pofałdowana (co z pewnością uczynię). Efekty ww. modyfikacji są w pełni przewidywalne, pomierzone przez kolegów z zagranicznych forów.
http://audiokarma.org/forums/index.php?thread...for-ob-this-rookie-has-some-questions.572300/
https://speakerprojects.wordpress.com/2016/08/29/eminence-beta-12lta-on-open-baffle/
Za reprodukcję wysokich tonów odpowiada u mnie głośnik wstęgowy FOUNTEK NEOCD3.0.
4) Zwrotnica
Głośnik niskotonowy filtrowany jest z nachyleniem 12dB/okt powyżej częstotliwości 100Hz. Beta-12LTA gra pełnym pasmem - w wielu projektach występuje w.w duet Eminence właśnie w takim zestawieniu. Głośnik wstęgowy odpowiada u mnie za pasmo powyżej 8kHz, czyli dokładnie tam, gdzie powinien - charakterystyka Beta-12LTA powyżej 6,5kHz gwałtowanie opada. Głośnik filtrowany jest pierwszym rzędem kondensatorem olejowym o pojemności 2uF.
5) Odsłuch
Zanim przystąpiłem do odsłuchów pomierzyłem swój zestaw głośnikowy (w miejscu odsłuchu). W kolejnym kroku opracowałem charakterystykę korekcyjną dla moich kolumn w programie Fabfilter ProQ 2, który współpracuje u mnie z Foobarem2000. Nie chcę się rozwodzić na temat, jak to gra. Powiem krótko. Gra to dobrze, dźwięk jest przestrzenny, wysoce detaliczny. Basu absolutnie nie brakuje (oczywiście po korekcji). Kolumny są moim zdaniem uniwersalne, jeśli chodzi o gatunek muzyki.
6) Koszta
- głośniki - 1700zł
- materiały konstrukcyjne, okablowanie, złącza - 120zł
- zwrotnice - 100zł
Na koniec przedstawiam kilka zdjęć gotowych kolumn. Zdjęć w trakcie budowy nie robiłem.

Cool? Ranking DIY